Perfektsionism – voorus või pahe?

Mitmed tähelepanekud on näidanud, et kui perfektsionistlikke iseloomujooni on liiga palju, ilmneb inimesel suuri raskusi ümbritseva elu ja teiste inimestega kohanemisel. Liialdatud perfektsionism võib tekitada sundmõtteid ja isegi sundkäitumist. Perfektsionistidele on omane ülim täpsus, tõeline korraarmastus ja psüühiline paindumatus, mis tuleneb nende täiuslikkusevajadusest.




Kuna tõeline perfektsionist püüab kõike väga täpselt ja hästi teha, on tal sageli raske alustatud asju lõpule viia, kuna ideaalselt täiuslikku seisu on raske pikas perspektiivis hoida. Ülemäärane keskendumine täiuslikkusele ei lase muude asjadega tegelda, elu võib muutuda rõõmutuks rabelemiseks. Liigselt pisiasjadele keskendudes kaob silmist peamine eesmärk ja sisu. Otsustamisraskused vaevavad perfektsionisti seetõttu, et ta ei võta teiste abi vastu, peab end asendamatuks. Tõeline perfektsionist püüab vastutada nii enda kui ka teiste eest. Täpsus iseenesest on väga hea omadus, aga kui seda tingimusteta ka teistelt hakatakse nõudma, siis muudab see kooselu või koostöö piinarikkaks kõigi (aga eriti teiste) jaoks. Pidevalt ja kõikjal täiuslikkust taotleval inimesel võib väikseimgi soovimatu kõrvalekalle kutsuda esile katastroofitunde.




Kontrolli säilitamine ja täpsus pisiasjades on ülitähtsad, kontrolli käestlibisemine pingestab psüühikat ja koormab südant, lõppkokkuvõttes mõjutab negatiivselt kogu organismi talitlust. Nii tekivad foobiad ja sundmõtted, psüühika võib muutuda, kritiseerimisvajadus muudab inimsuhted problemaatiliseks. Perfektsionist tunneb pidevat ärevust ja ebakindlust, kuna hoolimata tema enda täpsusest ja hoolikusest jääb ümbritsev maailm ebatäiuslikuks. Mitte keegi ei suuda kogu aeg, oma heast tahtest hoolimata, kogu maailma oma kontrolli all hoida. Perfektsionistist saab väga kergesti töönarkomaan, töösaavutused muutuvad kõige suuremaks naudingu allikaks. Perfektsionismi “idud” on enamasti lapsepõlve kasvatuses ja pärilikkuses.




Pedantse inimese lähedased, sõbrad, kolleegid peaksid teadma, et liigse nõudlikkuse, kontrollimise ja ülima püüdlikkuse taga on karakteri eripära, mitte kiusuajamise soov või halb iseloom. Väga kannatlik ja armastav partner võib mingil määral ka tervendavat mõju avaldada, aga kerge kooselu või koostöö tõelise perfektsionistiga kindlasti ei ole.

Mõõdukas perfektsionism on aga kasulik nii endale kui teistele. Sellised inimesed on ühiskonna “tugipostid” ja “alustalad”. On palju elukutseid (näiteks raamatupidajad, audiitorid, juristid, pangatöötajad, maksuametnikud, korrektuuri tegijad, matemaatikud, ravimivalmistajad jpt.) mille puhul perfektsionism on hädavajalik ja väga hinnatud omadus.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Armastuse- ja seksihoroskoop + numeroloogia analüüs


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi + aasta analüüs numeroloogia järgi


Inimese isiksuse ja elutee skeemi põhjalik numeroloogiline analüüs (põhjalikum variant)


Skulptuur: kassid


Kaelakee ja kõrvarõngad


Skulptuur: koerad


Seinapilt lõuendil või kapal: Väike-Taevaskoda


Pendel: lepidoliit


Seinapilt lõuendil või kapal: võilill


Seinapilt lõuendil või kapal: rooshibisk


Seinapilt lõuendil või kapal: purjekas merel


Taro kaardid (tugevast materjalist, veekindlad, koos raamatuga)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused