Kakao – jumalate jook

Jumalate joogiks on peetud küll pigem veini, aga vähemalt asteekide jaoks oli see kakao. Muistsed indiaanlased Ameerikas avastasid, et see jook annab jõudu ja energiat ning muudab reipamaks. Kakaojoomine oli algselt vaid valitsejate privileeg. Euroopas hakkas levima aastast 1519, kui hispaanlane Hernan Cortes tõi kaasa Mehhikost kakaoube. Et jook maitses liiga mõru, siis lisati sellele suhkrut. Ligi 100 aastat peeti kakao retsepti saladuses, kuni see jõudis Päikesekuninga (Louis XIV) õukonda Prantsusmaale.

Kakaol on kolm põhilist sorti, mis erinevad maitse, aroomi ja kvaliteedi poolest. 90% maailmaturul liikuvast kakaost on pärit Lääne-Aafrikast, teine osa tuleb Kesk-Ameerikast Venezuelast ja Equadorist, kolmandat kasutatakse vaid šokolaaditööstuses. Paljudes maades on kakao tuntud pigem kuuma šokolaadijoogina.




Kakao sisaldab valku, rasva ja süsivesikuid, ohtralt kaaliumi ja fosforit, mistõttu on see jook kasulik südame- ja veresoonkonna ning tugi- ja liikumisaparaadi normaalseks tööks. Mõru maitse annab kakaole bioaktiivne aine teobromiin. See aine on oluline südamele, veresoonkonnale ja hingamissüsteemile ning parandab kopsude verevarustust. Kakaoõliga on hea teha ka rinnakorvi massaaži. Palju sisaldab kakao ka rauda ja tsinki. Ühes tassis kuumas kakaos on antioksüdante kaks korda rohkem kui samas koguses punases veinis ja kolm korda rohkem kui rohelises tees. NB! Just kuumas kakaos on antioksüdante rohkem, šokolaadimaiustustes on neid suhteliselt vähe.




Kakaos on palju ka fenoole, mis aitavad vältida veresoonte lupjumist. On teada fakt, et halva tuju peletamiseks aitab šokolaad, aga kuumal kakaol on tunduvalt tugevam toime. Kakao stimuleerib aju tootma aineid, mis tekitavad rahulolutunde ja hea tuju ning vähendavad valu. Seetõttu on kakao tõhus abivahend võitlemiseks stressi ja depressiivse seisundiga. Parimad maitseomadused tagavad kakaole madalad portselantassid, millest saab nautida nii aroomi kui maitset. Kakao sisaldab ka pisut kofeiini, mistõttu avaldab mõõdukat toimet närvisüsteemile. Kakao muudab reipamaks, aga mitte nii kiiresti kui teised toniseerivad joogid või kange kohv.

Ehkki kakao kalorsus on suur, ei mõju see jook kaalule halvasti, kuna tekitab ruttu täiskõhutunde ja seetõttu hoopis vähendab söögiisu. Eriti hea on juua hommikuti kakaod neil, kellel ei ole hommikul ärgates söögiisu. Õhtul hilja juues võib ergutava toime tõttu raskendada uinumist. Soovitatakse juua 1-3 tassi päevas, kuna organism ei võta liiga suurtes kogustes vastu. Liialdada ei tasuks ka maksahädade, allergia, kõhukinnisuse korral.




Kosmeetikas aitab kakaovõi nahka elavdada ja taastada. Kakao aitab paljude haiguste ennetamisel ja aitab ka peale haigust kiiremini taastuda. Kakao mõjub hästi migreeni või angiini korral. Eriti kasulik on kakao spordiga tegelevatele täiskasvanutele ja lastele, aktiivse vaimse ja füüsilise töö korral, sest stimuleerib vastupanuvõimet ja tähelepanelikkust.

USA arstid avastasid, et Kolumbia ja Panama indiaanlased ei kannata kõrge vererõhu ega vanadusdementsuse all, kuna joovad palju kakaod. Regulaarne kakao joomine parandab aju vereringet ja verevarustust, aitab hoida eakate inimeste mõistuse selge. Ka regulaarne vedela ðokolaadi joomine ei lase mälul nõrgeneda, kaitseb nõrgamõistuslikkuse eest ja parandab veresoonte seisundit. NB! Kõik kakaotooted kaitsevad hambaid kaariese eest.




Kakao kasutamine rahvameditsiinis:

1. Immuunsuse tugevdamiseks: 5 sl kakaod, 3 sl aaloemahla, 100 gr võid, 1,3 klaasi mett. Segu võetakse 1 sl enne hommikueinet, peale võib juua kuuma piima.

2. Maohaavade tekkimise riski vähendamiseks: värskele munakollasele lisatakse umbes sama kogus kakaod, võid ja mett ning segatakse ühtlaseks massiks. Kahe nädala jooksul võetakse 1 sl iga kolme tunni järel pool tundi enne sööki. Peetakse kaks nädalat vaheaega ja siis korratakse uuesti.

3. Naha vananemise ja haavade paranemise vastu: meest ja kakaovõist võib veevannis kuumutamisel segada huulepumati, mis aitab suunurgalõhede ja kuivade huulte vastu. Kui esineb mee suhtes allergiat, võib mee asendada oliivõli või päevalilleõliga.

4. Veresoonte lupjumise vastu: 0,5 tl kakaovõid võtta kaks korda päevas (hommikul ja õhtul).




5. Sapipõiepõletiku vastu: 2 sl kakaovõid sulatatakse veevannis, juuakse hommikul tühja kõhuga.

6. Ussnugiliste väljutamiseks: 2 sl kakaopulbrit, 2 sl peenestatud kõrvitsaseemneid, 1 tl suhkrut ja natuke vett, millest segatakse taignataoline mass. Jagatakse see 20-ks osaks ja veeretatakse kuulikesed. Hommikul võetakse tühja kõhu peale 1 sl kastoorõli ja peale süüakse 1 kuulike, seejärel veel iga 10 min järel 1 kuulike.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi (lisana aasta lühinumeroloogia)


Nimemuutuse mõju eluteele + Kas Sinu nimi sobib eluteega kokku?


Kas Sinu nimi sobib eluteega kokku?


Kristallipuu: ametüst


Kaelakee: tiigrisilm


Seinapilt lõuendil või kapal: puu lehed avanemas


Puldiga juhitav robot


Taro kaardid: Cats Rule the Earth (koos raamatuga)


Kaelakee: ema ja poeg


Taro kaardid: Messages from the Ancestors Oracle (koos raamatuga)


Dekoratsioon: ahhaat


Skulptuur: isa ja laps



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused