Laste ülekaalulisus – tänapäeva ohtlik trend

Varasematel aegadel oli paks laps suur haruldus, tänapäeval esineb ülekaalulisust aina nooremate laste hulgas ja aina rohkem. Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel (uuringutes osales 53 riiki) oli 2010. aastal maailmas 42 miljonit alla viieaastast ülekaalulist last. Euroopas on uuringute andmetel kolmest üle 11-aastasest lapsest vähemalt üks ülekaaluline. Hinnanguliselt suudab ülekaalulistest lastest oma kaalu kontrolli alla saada vaid 40%. Aastatel 2006-2010 koguti andmeid täisealiste rasvumise kohta, nimekirjas oli parim seis Rumeenias (7,9%), kõige halvem Ungaris 28,5% ja Inglismaal 26,1%. Eesti oli selles nimekirjas 17. kohal koos Läti ja Slovakkiaga (16,9% rasvunuid). Uuringute järgi on Tallinna kooliõpilaste seas umbes 14-15% ülekaalulisi.

Rasvumine võib olla pärilik ja ainuüksi ühe ülekaalulise vanemaga lapsel on suurem tõenäosus rasvuda. Aga suurem põhjus on tänapäeva laste toitumisharjumused ja vähene liikumine. Kui inimene ei suuda toidu ja joogiga saadud energiahulka ära kulutada, siis ta võtabki kaalus juurde. Ühelt poolt elavad nii lapsed kui täiskasvanud tänapäeval kiirustavalt (kiires ning närvilises elutempos), teisalt istuvad pidevalt paigal (autos, ühistranspordis, arvuti taga, nutitelefonis, televiisori ees jne.). Vanematel pole aega või siis viitsimist enam kodus süüa teha, sest purkidesse, pakkidesse, karpidesse pakendatud valmistoit ja rohked kirevad maiustused ning välismaised hõrgutised supermarketites ahvatlevad.




Ülekaalulisus pole ainult kosmeetiline probleem, ajapikku tekitab vähene liikumine ja ülesöömine tõsiseid tervisehädasid, millest üks on teisene diabeet. See oli kunagi valdavalt vanemaealiste täiskasvanute haigus, aga seda avastatakse aina rohkem lastel. Diabeet kahjustab silmanägemist, põhjustab südame- ja neeruhaigusi, kahjustab närve. Kui see haigus tabab last enne 18 eluaastat, ei pruugi inimene elada 50 eluaastani. Ülekaalulistel lastel on suur risk haigestuda ka astmasse, kuna rasv ahendab hingamisteid, astmast võib tekkida vanemas eas uneapnoe või astmaga reflukshaigus. Poistel pidurdub rasvumisel suguline küpsus, tüdrukutel seevastu kiireneb. Lisaks pole sugugi väike ka esteetiline probleem, mis eriti õrnas eas vähendab eneseusku ja suurendab ebakindlust, endaga rahulolematust. Ülekaalulised lapsed satuvad sagedamini koolikiusamise ohvriks.




Tervislik eluviis saab alguse kodust, aga vanemad ei näe tavaliselt ise oma lapsi ülekaalulistena. Ainult veerand vanematest tunnistab seda. Väikese inimese enesehinnang sõltub aga kehakaalust väga suures osas. See ei ole küll “rusikareegel”, aga tüsedast lapsest saab enamasti ka paks täiskasvanu. Mitte alati ei pea see nii olema, sest vanemad saavad muuta kogu pere toitumisharjumusi. Siin on väga oluline isiklik eeskuju. Söögikorrad võib muuta meeldivaks koosviibimiseks, last võib õpetada ka toitu nautima sisseahmimise asemel. Lapse saab kaasata toidu ostmisse või kasvatamisse, süvendades tema huvi tervisliku toidu vastu. Pole vaja sundida last sööma, kui tal parasjagu isu ei ole. Lapsed tajuvad sageli alateadlikult seda, kui palju ja mida nad sööma peaksid. Lapse ülekaalulisust aitavad vähendada piirangud televiisori vaatamisele, arvuti ees istumisele, videomängude mängimisele jt. näksimist soodustavatele harjumustele. Tantsimine, ujumine, rattaga sõitmine, jooksmine, pallimängud jm. füüsiline liikumine aitavad energiat kulutada.




Lapsel võib lasta proovida erinevaid liikumistegevusi, kuni ta leiab selle, mis meeldib rohkem ja millest ta ise rõõmu tunneb. Treenida saab ka koos perega, mis kinnistaks veel paremini lapse teadvusse vajaduse füüsilise liikumise järele. Kui laps on juba kord rasvunud, siis dieedita ja liikumiseta ei kao liigsed kilod mitte kuhugi, aga täiskasvanute kaalu vähendamise meetodid lapsele ei sobi. Vanemad saavad lapsele kodust kaasa anda oskuse teha söögilauas tervislikke valikuid, sest lapse toitumisharjumused kujunevad kodus. Last tuleks maast madalast harjutada järgima taldrikureeglit.

Laps peaks kodust kaasa saama ka harjumuse igapäevaselt vähemalt 2 tundi liikuda (soovitavalt värskes õhus). Eriti head on liikumismängud (näiteks pallimängud ja jooksumängud). Lapse puhul peaks igasugune treening olema ikka rõõmupakkuv ajaviide. Lapse dieedi puhul peaks arvestama, et suhkrust täielik loobumine võib mõjuda halvasti lapse südamele ja ajule, rasvade ja valkude piiramine kahjustab ainevahetust ning nõrgestab immuunsust.




Üks võimalus on valida sobivad toidud ülekaalulisele lapsele valgusfoori meetodil:

1. Punase stopptule peaksid saama vorstid, viinerid, sink, suitsutatud ja praetud toidud, kiirtoit, krõpsud, sulatatud juust, majonees, pirukad, magustatud mahlad ja mullijoogid.

2. Roheline tuli on keefiril, maitsestamata jogurtil, kohupiimal, piimal, tailihal, kalal, munadel, köögiviljal, värsketel salatitel, oliivõlil, täisteraleival, marjadel ja puuviljadel (soovitavalt hapukamatel).

3. Kollane tuli on toiduainetele, mis on lubatud piiratud koguses, näiteks kartulid, oad, makaronid, jäätis, banaanid, kommid.




Lapsele on parem keedetud, hautatud või fooliumis küpsetatud toit, tähtis on süüa päevas 3 tugevat einet ja kaks kerget oodet (soovitavalt kindlatel aegadel). Portsud peaksid olema mõistlikud.

Lisaks tervisliku toitumise harjumusele saavad vanemad oma lastele õpetada veel kaks väga olulist harjumust tervise säilitamise seisukohalt vaadatuna: need on hammaste ja käte pesu. Hambaid tuleks pesta kaks korda päevas (hommikul pärast ärkamist ja õhtul enne magamaminemist). Hammaste pesemise võiks laste jaoks huvitavamaks teha väike liivakell, et nad ikka piisavalt pikalt sellele aega kulutaksid. Kätepesu aitab vältida enamiku nakkuste levikut. Käsi tuleks harjutada pesema tingimata vee ja seebiga, kindlasti iga kord enne sööki ning pärast WC kasutamist.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Nimemuutuse mõju eluteele + Kas Sinu nimi sobib eluteega kokku?


Lapse horoskoop


Saatuse analüüs


Klaaside komplekt lastele (3-osaline) - Ritzenhoff & Breker


Pehme mänguasi: kaheksajalg (20cm)


Päikesepüüdja: kosmos (4 tk)


Seinakaunistus: rubiku kuubik


Padjakate 40 x 80 cm (2 tk)


Taro kaardid: Stranger Things (koos raamatuga)


Seinapilt lõuendil või kapal: Vana Toomas


Käevõru


Seinakell



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused