Kasulikke koristamise nippe

– Kõige praktilisem on koristada kõige esmalt magamistuba, siis laste-, töö- ja elutuba ning kõige lõpuks köök, esik, rõdu ja vannituba.

– Enne suuremat koristamist peaks toast välja viima kõik väiksemad segavad esemed (lilled, toolid jms.).

– Kappide sahtlid tuleks tõsta tühjaks ja puhastada niiske lapiga.




– Tolm (ja ämblikuvõrgud) pühkida kõigepealt laest, siis alt ülespoole liikudes seintelt. Kapi tagant või alt tolmu kättesaamiseks võib sõlmida lapi pika nööri keskele ja tõmmata kapi tagant kummastki otsast. Seda on lihtsam teha kahekesi.

– Tüllkardinad võetakse maha enne tolmuimejaga puhastamist, pestakse puhtaks ja pannakse tagasi niiskelt, siis kuivavad need ise sirgeks.

– Lambid, kardinapuud, aknaraamid pühitakse üle niiske lapiga, aknad peaks olema pestud enne suurpuhastuse alustamist.

– Vaipade puhastamist alustatakse kloppimisest (kui võimalik).

– Klaasist ja protselanist esemed loputatakse üle.

– Viimasena pühitakse tolm kõigilt ülejäänud pindadelt ja pannakse esemed tagasi, mis koristamise käigus ümber tõsteti.




– Ribiradiaatorite vahesid on mugav puhastada suure puulusika ümber mässitud niiske lapiga. Pole hea radiaatorit värvida, sest mida rohkem värvikihte radiaatoril on, seda kehvemini see kütab.

– Linoleumpõrand säilitab pehmuse, kui seda aeg-ajalt lina- ja tärpentiniõli seguga (2:1) sisse hõõruda. Värvi säilitamiseks võib pesta seda vahel piima ja vee seguga (1:1). Plekkide eemaldamiseks võib kasutada spetsiaalseid plekieemaldajaid, puhastatud pind hõõruda pärast puhastamist kuivaks ja katta poonimisvahaga.

– Parketi puhastamiseks ei tohi kasutada küürimispulbrit või -pastasid. Parketti võib pesta vähese puhta veega, millele on lisatud pisut pesuloputusvahendit. Parem on kasutada spetsiaalseid parketihooldusvahendeid. Kahjustatud kohti võib pisut lihvida puidu tekstuuri suunas, õlitatud parketile kantakse seejärel pehme lapiga hooldusõli.




– Puitpõranda võib pärast pesemist sisse hõõruda soojendatud linaõliga. Linaõli või talgi lisamine pragudesse aitab lahti saada kriuksumisest.

– Vaibalt eemaldatakse plekke pärast selle tolmuimejaga puhastamist. Libisemise vältimiseks vaibaalust pinda ei vahatata ega poonita. Libiseva vaiba saab kinnitada kahepoolse teibi või vahtkummiribadega.

– Vaipade värve värskendab lõimesuunaline harjamine 30% äädika ja vee lahusega (1:3). Seda võiks teha mitu korda aastas. Vaibanarmaid võib töödelda pesutärklisega ja kammida terasharjaga, et need paremini hoiaksid.

– Õlgmatt ei muutu rabedaks, kui sellele aeg-ajalt soolvett pihustada.

– Kookoskiust põrandakatet võib harjata soodaveega ja niisutada pesupihustiga, siis peab see kauem vastu.




– Raskete esemete liigutamiseks pannakse alla matt, et vältida põranda kriimustamist. Liigutatavate raskemate mööbliesemete “jalgade” alla võib liimida vilditükid.

– Igapäevaseks mööbli puhastamiseks sobib hästi antistaatiline tolmulapp, millega pühitakse piki puidu tekstuuri.

– Täispuidust mööblit võib puhastada seebiveega, pärast kuivatamist töödeldakse mööbli pinda mesilasvahaga. Pinna töötlemiseks sobivad ka linaõli, looduslik vaiguõli, beebiõli ja oliivõli. NB! Puidu pind ei tohi pärast kleepuda. Mööblipilud puhutakse üle fööniga.

– Pehme mööbel ja voodid tõmmatakse üle tolmuimeja spetsiaalse otsikuga. Pehmet mööblit võib ruumis kloppida ka läbi niiske lina, tolm jääb siis lina sisse.




– Polstri värskendamiseks võib seda üle hõõruda kerge äädikaveelahusega. Äädikas on väga hea vahend ka ebameeldiva lõhna eemaldamiseks kappidest ja umbsetest kohtadest.

– Tualetist lubja- ja mustusesademe eemaldamiseks sobib lisaks tänapäevastele vahenditele hästi kas hambaproteeside puhastustablett, söögisooda-, sidrunhappevõi äädikalahus. Tuleks lasta öö läbi toimida. WC harja haisemise hoiab ära äädika- või lõhnaseebi vesi harja hoidjas.




– Vannitoa keraamilistele plaatidele tekkivat halli kihti aitab ära hoida neilt korrapäraselt ülevalt alla liikude tolmu pühkimine. Plaate võib korrapäraselt puhastada rohelise seebi lahusega (1 tl liitri vee kohta), seejärel pesta üle kuuma äädikalahusega (1 osa lahjat äädikat ja 3 osa vett), loputada puhta veega ja hõõruda pehme lapiga läikima. Vuukide puhastamiseks võib kasutada rohelist seepi ja vana hambaharja või aurupuhastit.

– Tähtis on hoida oma elamine vaba hallitusseentest ja liigsest niiskusest. Oluline on hoida pindasid, kuhu koguneb niiskus, kuivana (puhastada söögisooda lahuse või äädikaga). Kõik veelekked tuleks kiiresti kõrvaldada ja tuulutada regulaarselt kõiki ruume. Ka sahtleid ja kappe tuleks hoida avatuna regulaarselt, et õhk liiguks. Niisketes kohtades ei tohiks kasutada vaipu, mis ei kuiva kiiresti.

– Tolmulestad toituvad hallitusseente eostest, mistõttu tuleks vahetada ja pesta voodipesu sageli, et vältida rõskuse ja hallituse teket. Voodit ei peaks kohe pärast tõusmist ära tegema, vaid tuba võiks õhutada ja lasta värskel õhul linade vahele pääseda. See hävitab lestad voodis.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Nimemuutuse mõju eluteele


Saatuse analüüs


Isikuhoroskoobid


Kausid (18 cm) (4 tk)


Seinapilt lõuendil või kapal: jänesekapsad


Taro kaardid: The Language of Flowers (ainult kaardid)


Seinapilt lõuendil või kapal: päikeseloojang


Tass, taldrik ja lusikas


Tass - Maxwell & Williams


Seinapilt lõuendil või kapal: Raudna jõgi


Skulptuur: isa ja poeg


Kaelakee: lasuriit (kett 65 cm)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused