Paarisuhtes olevate inimeste tülid raha pärast ennustavad lahkuminekut

Viiest paarist neljal esineb tülisid rahaküsimustes ja paarisuhte panevad need alati tõsiselt proovile. Rahaga ümberkäimist on võimalik õppida, mistõttu paarisuhtes olles ja ühist raha omades tuleks rahateemadel rääkida avameelselt ning leppida kokku raha kasutamise reeglid. Ühistest rahaasjadest peaks olema peres mõlemal partneril teatud ülevaade (sissetulekud, vältimatud kulud, meelelahutus, suured ostud jms.). Sageli osutub elu kallimaks ja ka raha kasutamise harjumused ning võimalused on erinevad. Kui omatakse ülevaadet, siis on võimalik leida kokkuhoiu kohti ja saavutada kokkuleppeid.




Harmooniline kooselu mehe ja naise vahel on elu üks raskemaid ülesandeid. Üks abikaasa on nagu teise abikaasa tegude “peegel” ja “õpetaja”, kes aitab hingeliselt tal areneda. Alati usutakse, et vastsõlmitud abielu kestab kogu elu, aga nii see paraku alati ei ole. Abikaasa väljavahetamisega suurt midagi ei muutu, sest mitmed haavad ei parane ja kiputakse kordama samasuguseid vigu. Eelmise abielu hädad kipuvad ka uude hiilima, kui inimene oma suhtumist olulisel määral ei muuda. Vastuolude ilmnemisel on mõistlik oma suhte üle järele mõelda ja püüda kriise lahendada. Inimese üks tähtsamaid ülesandeid on õppida teiste inimestega koos elama üksmeeles. Kui kiputakse nägema vaid teiste vigu ja head mitte märkama, siis pole lahkuminek kaugel. Heakskiitmine ei tähenda seda, et lubatakse teisel enda kulul elada või endale haiget teha. Teist inimest muuta on raske, kui mitte võimatu, aga mõistlik on otsida teises inimeses head ja keskenduda sellele. Hingeline kasv ja enesearendus toimib lähedastes inimsuhetes. Harmooniline kooselu on iga abielu eesmärk, aga enamik abielupaare sipleb probleemides, millest üheks suuremaks probleemiks on rahamured.




Kuidas vältida rahamuredest tingitud lahkuminekut?

– Kulud tuleks jaotada õiglaselt. Kui mõlemad abikaasad töötavad, siis peaks teoreetiliselt panustama rohkem suurema sissetulekuga partner. See ei pea olema reegel, kui saavutatakse teistsugune kokkulepe ja mõlemad osapooled on rahul. Kaardimaksed, krediitkaardid ja uued nutikad lahendused on väga mugavad, aga neid kasutades on kerge kaotada ülevaadet tegelikest kuludest.

– Suuremad kulud, reisid ja suured ostud tuleks ette planeerida ja võiks küsida ausalt ning kriitiliselt, kui vajalik üks või teine suur ost on. Ettekujutus, et kõik peab endal olemas olema, võib olla väär sel juhul, kui asju hangitakse üle oma võimete elades. Sellistes asjades tuleb teineteisega alati nõu pidada. Suuremaid kulutusi ei tohiks teha abikaasa teadmata või temaga sellest kõnelemata.




Lapsed on väga suur kuluallikas, mistõttu neidki tuleks tõmmata rahajuttudesse ja nad peaksid aru saama, et nemadki peavad üldise heaolu nimel ühest-teisest loobuma. Tuleks õpetada ka neile rahaga vastutustundlikku ümberkäimist.

Mõistlik oleks igakuiselt minimaalselt 10% sissetulekutest säästa ootamatuteks olukordadeks. Igaühel on omad vältimatud kulud, milleks vajatakse ka oma isiklikku raha, mida soovitakse vaid ise kasutada. Pere vältimatuteks ja suurteks väljaminekuteks võib eraldi ühise arve avada, millelt raha kasutamist ainult koos otsustatakse. NB! Koduperenaisel või lastega kodus oleval vanemal on samuti õigus oma rahale. Töötav abikaasa peaks andma 5-10% mittetöötavale vanemale isiklikuks kasutamiseks.




Abielu nõuab ausust, enne tõsisel teemal (näiteks rahateemal) sõnavõtmist tuleks endale selgeks teha oma jutu mõte, kas soovitakse suurendada ühtekuuluvustunnet või soovitakse teha kaaslasest süüdlane. Süüdistamine ei anna kunagi head tulemust, seda eriti rahateemadel. Rääkida tuleks avameelselt ja ausalt, saladused ja vassimine kaotavad usalduse perekonnas.

Oma arvamust peaks väljendama rahulikult, sõbralikult, taktitundega ja teist poolt kritiseerimata. Vihastamine ei aita samuti edasi, mistõttu rääkima peaks ebameeldivatel teemadel maharahunenud olekus, mitte esimese “kuumaga”. Rääkida oleks mõistlik siis, kui probleem on alles väike, ajapikku see kasvab, kui sellega ei tegelda juba eos. Kui abikaasa on halvas tujus, siis võiks sisendada endale, et täna ei hakka tülitsema ega lase ennast teise halvast tujust häirida. Ärritunud kaaslasega pole mõtet vaielda, tõsistel teemadel pole mõtet rääkida enne, kui teine rahuneb. Tüli tõuseb “tühjast” ja kui seda veel tagant õhutada, siis paisub see suureks ja mida suurem on tüli, seda raskem kokkuleppeid saavutada.




NB! Abielu on tavaliselt püsivam, kui partnerid on abielludes võrdsed majanduslikus mõttes, kui nad on tulnud samast või sarnasest keskkonnast, on sarnased võimaluste ja haridustaseme ning intelligentsuse poolest. Kui üks on teisest tunduvalt rikkam või haritum, siis on raskem mõista ja kohaneda ning ebakõlad on kerged tulema. Üheskoos väärtusi omandades hoitakse neid ka rohkem. Mis kergelt “sülle kukub”, seda ei osata sageli hinnata ja teine osapool võib tunda end ärakasutatuna. Mõlema osapoole rahulolu on arukate kokkulepetega saavutatav ka rahalistes küsimustes, kui teineteist mõistetakse.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Sobivus perekonnaliikmega


Sünnihoroskoop + Isiksuse analüüs hiina astroloogia järgi


Elukoha horoskoop


Taro kaardid: The Fountain Tarot (koos raamatuga)


Seinapilt lõuendil või kapal: talv rabas


Taldrikud (27 cm) (3 tk) - Villeroy & Boch


Padjakate 45 x 45 cm (4 tk)


Barbie nukk (GXB29)


Kaelakee: roosa kvarts


Taldrikud (21 cm) (4 tk)


Kaelakee: aventuriin, lasuriit, austraalia jadeiit


Multitööriist: Leatherman Rebar Brain Eless



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused