9 põhjust, mis eluiga lühendavad

1. Vähene liikumine

Tänapäeval on suurest osast inimestest saanud “tugitoolipõlvkond”, kolmandik inimestest liigutab end vähem kui pool tundi nädalas. Liigutada oleks vaja vähemalt vähemalt kolm tundi nädalas: kiiresti kõndida, jalgrattaga sõita, võimelda vm. Isegi suurpuhastus kodus on abiks liikumisvajaduse rahuldamisel. Minimaalne koormus oleks 4-7 korda nädalas, vähemalt pool tundi korraga. Kehalise aktiivsuse kõrge tase aitab aju töös hoida. Kõige parem liikumisviis küpsemas eas on jalgsi kõndimine, piisab pooletunnisest igapäevasest tempokast kõndimisest. Füüsilise aktiivsuse puudumine põhjustab enneaegset surma kaks korda sagedamini kui rasvumine. Just jalgsikäimine aktiveerib aju, pikemal istumisel on vaja aeg-ajalt tõusta ja ennast liigutada või teha liikumisharjutusi. Hästi mõjub ka jõukohane füüsiline töö. Eluea kasvades reaktsioonid ja keha liikuvus vähenevad, aga jõukohane füüsiline liikumine on ka siis hädavajalik.




2. Seleenipuudus

Seleen on vajalik organismi igale rakule, et need saaksid areneda ja funktsioneerida, ühtlasi aeglustab see vananemisprotsesse. Seleenipuudus häirib organismi normaalset talitlust ja tekitab kroonilist väsimust. Seleeni abil tagatakse 80% inimese energiast, see suurendab tüvirakkude aktiivsust, soodustab tervete vererakkude moodustumist, säilitab DNA struktuuri, aitab säilitada lihasmassi ja taastada maksarakke, kaitseb südamelihast, pärsib seente paljunemist, alandab põletikke, vähendab doksiliste ainete mõju jpm. Seleeni imendumist pärsivad liigne suhkur, ravimite liigtarvitamine, kloor, fluor ja raskemetallid. Seleeni sisaldavad oliivõli ja oliivid, kala jt. mereannid, pähklid (eriti pistaatsia, kookospähklid, India ja Brasiilia pähklid), oad, odra- ja kaerajahu ning nisukliid, õllepärm, küüslauk, mais, tomatid, valged seened, soolatud searasv, loomade neerud (jt. subproduktid), munakollane. Seleeni preparaate on hea kombineerida Q10, vitamiinide C ja E, rohelise tee ekstrakti, hõlmikpuu preparaatide, B-grupi vitamiinide ja bioflavonoididega.




3. Dementsus

Roheliste lehtköögiviljade, muna ja avokaado söömine ning rohelise tee joomine on parimaid viise dementsust vähendada vanemas eas. Spinat, lehtkapsas jt. tumerohelised köögiviljad on samuti supertoidud, mis aitavad hoida aju tervist. Kognitiivsete võimete nõrgenemine võib alata juba keskeas. Kasuks tuleb mõne võõrkeele või uue oskuse õppimine vanemas eas, mis kognitiivseid võimeid suurendab. On tehtud kindlaks, et kakskeelsus (bilingvism) loob närvisüsteemi teatud varud, mis pidurdavad Alzheimeri tõve. Aju tööd aitavad säilitada ristsõnade lahendamine, malemäng jt. mõtlemist nõudvad tegevused.




4. Liiga suur kehakaal

Rasvumine tekitab peamiselt südamehaigusi ja diabeeti. Rasvumist põhjustavad kõige rohkem vähene liikumine ja kunstlikult magustatud toiduained. Kunstlikud magustajad mõjutavad ainevahetust ja soolebaktereid ning tõstavad ka vererõhku. Süüa tuleks loomulikku toitu, aga pidada söömisega piiri. Ohtlikuks muutub kehamassiindeks üle 30, kui üle 20% normaalkaalule lisandub. Süüa võib kõike, aga mõõdutundega. Jäme kiuline toit teeb soolestikule head, samuti tera- ja köögiviljad ning kala. Kui süüakse rohkem, siis tuleb ka rohkem liigutada. Kui kehakaal kiiresti tõuseb, siis lohutusnäksidest oleks targem loobuda. Mida vähem toitu, seda pikem elu, aga see vähene toit peaks olema toitev, vitamiini- ja mineraalainete rikas, sisaldama kiudaineid, et hoida soolestikku töös. Nälgimine või liiga ühekülgne toit ei toeta immuunsüsteemi ja inimene muutub haigustele vastuvõtlikuks.




5. Ohjeldamatu ravimite tarbimine

On kindlaks tehtud, et vererõhuravimid kahjustavad neerusid, antibiootikumid immuunsüsteemi. Vererõhku on võimalik kontrolli all hoida toitumise, liikumise ja tervislike eluviisidega. Liigne ravimite tarbimine nõrgestab loomulikku immuunsüsteemi ja vähendab organismi kaitsevõimet võitluses nakkuste vastu. Erinevate ravimite koostoime võib olla sageli lausa hukutav, mistõttu tuleks ravimite võtmisel alati hoolikalt läbi lugeda ka juhendid. Sama mõju on ka liigsel alkoholitarbimisel ja suitsetamisel. Kes alkoholist loobuda ei suuda, peaks õiget mõõtu säilitama.



Artikkel jätkub. Viite järgmisele lehele leiad pärast e-poe reklaami...





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Suhte analüüs ja võimalused (kvaliteet)


Partnerlushoroskoop


Kuuhoroskoop (päevade lõikes)


Taro kaardid: Tarot of Mystical Moments (koos raamatuga)


Taldrikud (6 tk) (20 cm)


Ford Mustang GTA, 1967


Kaelakee ja kõrvarõngad


Kruvikeeraja: Smallrig UK0729


Käevõru - Tiibeti ahhaat


Seinapilt lõuendil või kapal: vahalill


Tekk (150 x 200 cm)


Käevõru - lasuriit



Lehed ( 1 / 2 ): 1 2Järgmised »

Seotud postitused