Kuumimad ja külmimad paigad maailmas. Muid ekstreemseid ilmastikunähtusi

Ekstreemseid ilmastikunähtusi tuleb maailmas ette igal aastal. Millised on aga kõige ekstreemseimad temperatuurid ja ilmastikunähtused, nendest selles loos räägime.




Mõõdetud madalaim temperatuur – TOP 5

1. Vostok, Antarktika

Vostok on Venemaa polaarjaam Antarktikas. Vostok jaamas on mõõdetud kõige külmem temperatuur maailmas, milleks on -89,2 °C (1983. aastal). Selles paigas on väga külmad temperatuurid läbi aasta. Kõrgeim temperatuur on selles paigas suvel, tõustes -21 kraadini. Jaam asub merepinnast 3488 meetri kõrgusel.

2. Oimjakon, Venemaa

Venemaa on teada-tuntud külmade paikade poolest. Venemaa võib uhkust tunda aga maailma kõige külmema asustatud paigaga, kus madalaimaks temperatuuriks on loetud -71.2 kraadi (saadi see tulemus 1924. aastal). See on väike külake 500 elanikuga. Ehkki tegemist on väga külma paigaga, elavad inimesed seal siiski. Meile eestimaalastele võib tunda hirmuäratavana, et selles linnas käivad inimesed tööl ja lapsed koolis kui külma on kuni 52 kraadi. Selles paigas on täheldatud ka seda, et öösiti võib temperatuur langeda niivõrd kiiresti, et linnud külmuvad surnuks. Jaanuarikuu keskmine temperatuur on selles külas -47 kraadi.




3. Verhojansk, Venemaa

Järgmine väga külm koht maailmas asub samuti Venemaal. Selles linnas elab orienteeruvalt 1300 elanikku. Kõige külmem temperatuur on -67,8 °C, mis selles linnas on registreeritud.

4. North Ice, Gröönimaa

Neljanda koha on endale hõivanud North Ice Gröönimaal. Kõige külmem temperatuur on selles paigas mõõdetud 1954. aastal, kui temperatuur oli -66 °C. North Ice puhul on tegemist Suurbritannia uurimisjaamaga.

5. Snag, Yukoni ala, Kanada

Snagi puhul on tegemist kõige külmema paigaga Põhja-Ameerikas. Kõige külmem temperatuur on selles paigas 1947. aastal mõõdetud -63 °C. Mäestikud takistavad selles paigas Vaikse ookeani soojadele õhumassidele ligipääsu, mistõttu ongi tegemist väga külma paigaga maakeral.




Mõõdetud kõrgeim temperatuur TOP 5

1. Surmaorg (Death Valley), Kalifornia, Ameerika Ühendriigid

Juba paiga nimi ütleb selle koha kohta kõik. Surmaorg on Põhja-Ameerika kõige kuumem ja kuivem paik. Kõige suurem temperatuur on selles paigas on mõõdetud 56.7 °C, 1913. aastal.
Paik on väga sademetevaene, sademetehulk jääb aastas alla 50 mm. Surmaoru puhul on tegemist ka Põhja-Ameerika kõige madalaima punktiga, umbes 86 meetrit alla merepinna. Kui päevasel ajal on Surmaorus temperatuur väga kõrge, siis öötundideks võib temperatuur langeda alla nulli.



Artikkel jätkub. Viite järgmisele lehele leiad pärast e-poe reklaami...





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Isikuhoroskoobid


Kahe kuu horoskoop ja numeroloogia (53 lehekülge)


Parima sõbra horoskoop


Kaelakee: kalade tähtkuju


Taro kaardid: Spirit Animal (koos raamatuga)


Mälukaart: Lexar Professional 2000x SD Card 256GB, SDHC UHS-II


Seinakaunistus: kassid


Öökulli kujuke: roheline aventuriin


Taldrikud (27 cm) (4 tk)


Kaelakee: ambur


Kaitseingli kujuke: lilla fluoriit


Seinakaunistus: mandrid



Lehed ( 1 / 2 ): 1 2Järgmised »

Seotud postitused