Vöödiline ekmea

Vöödiline ekmea
(Aechmea fasciata)




TUTVUSTUS

Vöödiline ekmea on pärit troopilistelt aladelt Lõuna-Ameerikas. Taim kuulub bromeelialiste sugukonda. Kõige tuntum selle sugukonna esindaja on ananass.

Ekmea liike on looduses ligikaudu 150.

Ekmea lehed on paksud, teravad ja nahkjad. Lehed on valgete laiade vöötidega, sellest ka taime nimi.

Taimel on kaunis õis. Õisik asetseb kuni 30 cm pikkuse püstise varre otsas. Kõrglehed on peamiselt roosat värvi, õied aga sinakaslillad. Õitseb taim mitu kuud järjest suve keskpaigast sügiseni (vahel ka talve alguseni).

Ekmea õitseb oma elus ühe korra. Pärast õitsemist kuivab taim ära. Samas arenevad taimel uued võrsed, mistõttu saab taime kasvatada aastaid. Selleks, et uus võrse õitsema hakkaks tuleb varuda kannatust, kuna see võib võtta aega aasta või kauemgi.

Poest taime ostes tuleks valida selline taim, mille õis on väike, olles alles lehtede vahel peidus. Sellise õiega taime ostmisel on võimalik õieilu kauem nautida.

Ekmea on väga kaunis dekoratiivtaim.

Ekmea on hea, kui mitte öelda, et üheks parimaks õhupuhastajaks kodustes tingimustes.




HOOLDAMINE

Ekmea puhul on tegemist küllaltki vähenõudliku toataimega.

Nagu eelpool juba juttu oli, õitseb taim ainult ühe korra. Pärast õitsemist ei tasu aga kiirustada vana taime potist eemaldamisega. Seda tuleks teha alles siis, kui lehekodarik on täielikult kuivanud. Kui noored taimed saavad vanast kodarikust toitaineid, on nende kasv oluliselt kiirem.

Taime võib suvekuudel, pärast öökülmaohu möödumist, õue viia. Õues tuleks taimele leida valge, kuid otsese päikese eest varjatud kasvukoht. Jälgida, et taim saaks õies piisavalt vett.




Valgus:

Ekmea vajab valgusrikast kasvukohta. Samas otsese päikesevalguse eest tuleks taime hoida, seda vähemalt kevad- ja suvekuudel. Talvel ei tee otsene päike taimele liiga.

Temperatuur ja õhuniiskus:

Vöödiline ekmea vajab sooja kasvukohta. Sobivaim temperatuur on 18-23 kraadi. Ka talvekuudel tuleks taime soojas hoida. Taim puhkeb õitsele ainult soojas kasvukohas. Vältida temperatuuri alla 15 kraadi.

Taim talub üsna hästi ka kuiva õhku, mistõttu sobib kasvatamiseks keskküttega ruumis. Suvel kuumade ilmadega oleks aga taime hea sooja veega piserdada. Talvekuudel ei tohiks taime piserdada või teha seda minimaalselt.

Liialt soojast kasvukohast annavad ekmea puhul märku pruuniks muutuvad lehetipud.




Kastmine:

Vöödilist ekmeat tuleks kasta pehme ja leige veega.

Kasta taime korrapäraselt. Lasta mullal enne järgmist kastmiskorda veidi läbi kuivada. Suvekuudel tuleks kastmisvesi valada otse lehekodariku keskele. Talvel seda teha ei tohi.

Vöödilist ekmeat tuleks pigem hoida kuivalt, kui liialt märjalt.

Väetamine:

Vöödilise ekmea väetamine pole vajalik. Kui seda siiski teha soovitakse, siis kasutada näiteks universaalväetist. Väetiselahus teha ettenähtust poole lahjem. Väetada 1 kord kuus.




Paljundamine

Taime saab paljundada kevadel või suvel jagamise teel. Sügis-talvisel ajal pole hea taime jagada, kuna noorte taimede juurdumine on siis aeganõudvam või võib ka üldse ebaõnnestuda.

Ümberistutamine

Vöödilist ekmeat ei pea eriti tihti ümber istutama. Pott valida taimele võimalikult väike. Eelistada tuleks savipotti. Kasvupinnaks vajab taim õhurikast mulda, mille võib segada orhidee- ja kaktusemullast.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Horoskoop naisele + aastahoroskoop naisele


Aastahoroskoop - 239 lehekülge


Armastuse karma horoskoop


Seinapilt lõuendil või kapal: Nõmmeveski juga


Kokkupandav lennuk - Boeing 787 Dreamliner


Taro kaardid: The Wildwood Tarot (koos raamatuga)


Kaelakee: ema ja tütar, roos


LED küünlad (3 tk)


Seinakaunistus: kassid


Puldiga juhitav robot


Taro kaardid: Mystical Healing (koos raamatuga)


Kaelakee: jäära tähtkuju

Seotud postitused