Kuidas premeerida oma last

Oma lapsele preemia pakkumine nii hea käitumise kui ka tööde tegemise eest on heaks motivaatoriks. Preemia tähendab lapse jaoks tänulikkust ning näitab lapsele, et tema saavutusi tunnustatakse. Loomulikult tuleb siinkohal küsimuse alla see, et kas lapsele ikka peab andma preemiat iga tehtava töö eest või peaks piisama ainult tänust. Vanemad peavad siin nii enda kui ka lapse jaoks paika panema kindlad reeglid, milliste asjade eest on võimalik preemiat saada ning millised kohustused on sellised, mis peavad lihtsalt tehtud saama ilma, et selle eest oleks oodata premeerimist.




Oma lapsele preemiaks mingi asja kinkimine on ainult üheks võimaluseks anda lapsele positiivset tagasisidet, tähelepanu ja tunnustust. Oluline on hoiduda lapse liigsest hellitamisest, kuid samas on oluline seegi, et laps areneks ning tema enesehinnang paraneks.

1. Pane paika ootused

Oluline on oma lapsele selgitada, mida temalt oodatakse ja nõutakse. Sealjuures tuleb jälgida seda, et kõik need ootused ja nõuded oleksid mõistlikud ja realistlikud, sest laps mõistab väga hästi seda, kui temalt oodatakse asju, mis talle üle jõu käiksid. Pole aga hea seegi, kui lapsele antavad ülesanded lapsele liialt kerged oleksid. Mõõdukus eelkõige. Lapsele tuleb teatada ka seda, kas ta saab konkreetse teo eest mõne preemia. Kindlasti tuleb see lubatud preemia ka lapsele anda, kui ta edukalt oma kohustustega ühele poole on saanud. Alusetute lubaduste andmine toob kaasa lapsele ainult pettumustundeid ja kibestumist.




2. Vali välja mõistlik preemia, mida Sinu laps ka hinnata oskab

Loomulikult ei saa iga päev pakkuda oma lapsele preemiaks mõnda kallihinnalist kinki või loomaaia külastamist. Selle asemel tuleb välja mõelda midagi sellist, mida laps ka hinnata oskab. Siin mängib rolli ka lapse vanus, mistõttu ei saa öelda kindlat asja, mida oma lapsele heategude eest pakkuda. Väiksematele lastele mõeldes, tasuks neile välja pakkuda mõni huvitav mäng, mida laps saaks koos vanematega mängida. Ka unejutu lugemine on üheks heaks alternatiiviks. Vanematele lastele võib anda näiteks mõne väiksema rahasumma, et seeläbi õpetada oma lastele raha väärtustamist.




3. Väärtusta lihtsust

Olenemata sellest, millise preemia vanemad ka oma lapsele ei valiks, oleks mõttekas see hoida võimalikult lihtsa ning tasakaalustatuna. Suure kingituse tegemine väikese töö eest tekitab lapses ainult ülisuuri ootusi ning võib kaasa tuua hulganisti probleeme, mille lahendamine ei ole sugugi kerge. Lapsele pakutav preemia võiks alati olla igapäevane tarbeasi, sest see aitaks ära hoida seda, et lapsel tekiksid ajapikku aina suuremad ja suuremad soovid. Praktiliste igapäevaste asjade kinkimine oma lapsele aitab neil õppida hindama ka väiksemaid asju.




4. Lõppotsus jäägu vanematele

Oluline on oma lapsele juba varakult õpetada seda, et tööülesannete ja premeerimine on vanemate ülesanne. Laps peab mõistma, et kõikide tööde eest ei ole võimalik tänutasuks midagi saada. Ka tuleb oma lapsele selgitada seda, et just tema vanemad on need, kes otsustavad, kas lapse töö on tehtud selliselt, et see väärib premeerimist. Kui lasta lapsel tekkida arusaam, et premeerimine ootab teda ees ka siis, kui ta on oma kohustusi täitnud lohakalt või ebapiisavalt, võib see muuta lapse oma kohustuste suhtes ükskõikseks ja pealiskaudseks. Pole ju mõtet lapsel ennast pingutada, kui ta niikuinii oma vanematelt midagi saab. Kui aga vanemad on premeerimise üle otsustamise kindlalt enda kätte võtnud, ei too preemia saamata jäämine lohaka töö tõttu lapsele kaasa pikemaajalisi pettumustundeid. Selline lähenemine õpetab lapsele seda, kuivõrd oluline on oma töödele-tegemistele pühenduda.




5. Oluline on järjekindlus

Oma lapse premeerimine pole midagi muud, kui temas positiivse käitumise arendamine. Seepärast on oluline see, et vanemad paneksid suurt rõhku järjekindlusele. Lapsele tuleb anda tema tegude üle igapäevaselt tagasisidet ning kui vanemad on otsustanud, et last tuleb mingi tegevuse eest premeerida, siis tuleb seda teha ka edaspidi, kui laps sarnase asjaga tegeleb.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Aeg-joone horoskoop


Elusündmuste ennustamine nime transiittähtede järgi


Sünniratta kood


Tassid (6 tk)


Seinapilt lõuendil või kapal: lõosilm


Taro kaardid: Tarot Mucha (ainult kaardid)


Skulptuur: baleriin


Käevõru - Zebra jaspis


Seinapilt lõuendil või kapal: tammepuu


Vaagnad (4 tk)


Padjakate 40 x 40 cm (4 tk)


Tassid: Red Poppies and Daisies - Vincent van Gogh (2 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused