Värske roheline aknalaualt

Kui soovitakse rohelist toidulisa, siis on võimalik ajatada aknalaual aastaringselt mitmeid köögivilju ja maitsetaimi. Omakasvatatud maitseroheline on vitamiinirikas, alati värske ja käepärane ning seda saab napsata potist just nii palju, kui parasjagu vaja on. Aknalauaaiandusega võib aastaringselt katsetada. Lisaks maitsetaimedele võib potti pista isegi mitmeid juurvilju, millelt saab maitsvaid lehti salatite tarbeks (nt. söögipeet, juurseller, juurpetersell). Kõige kiiremini hakkavad kasvama sellised juurviljad, mille südamikus on lehti juba märgata.




Juurviljade ajatamine

– Pott peaks olema vähemalt 10 cm kõrge

– Sobib universaalne kasvuturvas, mis tuleb enne hoolikalt läbi niisutada

– Juurviljad tuleb panna niiske kasvuturba sisse, kasta toasooja veega

– Algul hoida potte soojas kohas (võib katta ka kilega niiskuse säilitamiseks), kui lehed hakkavad kasvama, siis tõsta aknalauale valguse kätte. Rohelised lehed kasvavad vaid valguse toimel.




– Kasta üksnes toasooja veega ja üsna mõõdukalt (külma vee puhul võivad kängu jääda, liigniiskuses lähevad juured mädanema)

– Õhk ei tohi pottide lähedal samuti liiga niiske olla, on vaja tuulutada

– Lühikese kasvuaja tõttu pole vaja väetada, kasvuturvas sisaldab toitaineid

– Esimesed lehed, mida toiduks saab tarbida, ilmuvad umbes kuu aja pärast ja võtta võib välimisi lehti (paar tükki korraga, et ei tekiks kasvuseisakut). Juurviljade puhul võib lõpuks ära süüa ka juurika.




Sibula ajatamine

Sibulaid on väga lihtne ajatada ja mulda selleks polegi vaja. Ajatussibulad hakkavad kiiremini kasvama, sobivad ka suuremad tippsibulad. Kasvama läinud säilitussibulad võib panna tihedalt üksteise kõrvale madalasse kaussi, põhja peale toasooja vett. Vees kasvatada on lihtsam, aga mullas kasvatades on maitse parem. Kasvu kiirendamiseks võib tipust veidi maha lõigata. Kui mullas kasvatada, siis lõigata sibulakaelad umbes 1 cm sügavuselt ära, et kiirendada juurdumist (kui lehed on kasvu alustanud, siis ei tohi lõigata). Sibulad pannakse tihedalt anumasse, vahele võib raputada natuke mulda, hoida soojas kohas, kuni tulevad leheotsad ja siis tõsta valguse kätte. Kasta mõõdukalt toasooja veega (ei talu läbikuivamist ega liigniiskust, vett ei tohi lehtedele valada).




Seemnetest kasvatamine

Ette võib kasvatada ka kõikvõimalikke maitsetaimi seemnetest, kasutada võib samuti kasvuturvast. Algul ajatada soojas ja esimeste lehtede ilmumisel tõsta aknalauale. Aknalaual kasvatamiseks sobivad väga paljud maitsetaimed: petersell, harakputk, koriander, till, köömen, kress-salat, kurgirohi, sinep, majoraan, aedsalvei, meliss, pune, kina, piparmünt, rosmariin, lavendel, basiilik, iisop jne. Igaüks võib katsetada vastavalt enda maitse- ja ilumeelele. Kui kasvatada maitsetaimi ilupottides ja vahetada regulaarselt uute taimedega, siis pakuvad maitsetaimed lisaks maitseelamustele ka rohkelt silmailu.




Idandite valmistamine

Kevadise toidulaua rikastamiseks võib seemneid ka idandada. Lausa ideaalne on selleks lutsern, väga hästi sobivad ka lääts, hernes, rõigas, nisu, punane ristik ja päevalill (loomulikult küpsetamata seemned). Seemned panna madalasse nõusse (klaasnõu on parim), siduda purgile marli või hõre riie, kallata seemnetele toasooja vett, lasta pisut seista ja keerata nõu tagurpidi ning kallata vesi välja. Hoida nõud soojas ja pimedas kohas. Niisutamist korrata iga 12 tunni järel (nt. hommikul ja õhtul). Kolmandal päeval tõsta aknalauale, hoida 1-2 päeva, kuni roheliseks muutuvad. Idusid süüakse koos seemnetega (enne söömist loputada sõelal külma veega). Säilitada saab paar päeva ka külmkapis. NB! Suuri seemneid (herneid, läätsesid ja ubasid) leotatakse “äratamiseks” 10-12 tundi järjepanu. Nisuteri jt. võib ka mulla sisse külvata ja tärganud õrnu lehti kääridega lõigata.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Karjäärihoroskoop


Sünnihoroskoop + horoskoop naisele


Elusündmuste ennustamine nime transiittähtede järgi


Seinapilt lõuendil või kapal: võilill


Padjakate 80 x 80 cm (2 tk)


Taldrikud (27 cm) (6 tk)


Kaelakee ja kõrvarõnmgad


Kott


Padjakate 40 x 40 cm (2 tk)


LED küünlad (8 tk)


Kaelakee: roos, rist ja süda


Tassid: Almond Blossom - Vincent Van Gogh (2 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused