Kuidas kaitsta end verdimevate putukate eest looduslike vahenditega

Verdimevad putukad (sääsed, puugid jt.) reageerivad liikumisele, kehasoojusele, väljahingatavale süsihappegaasile, kehalõhnadele. Sääski näiteks meelitab eriti higilõhn. Müügilolevad tõrjevahendid on väga mürgised kemikaalid, mis võivad nahka kahjustada ja allergiat tekitada, aga tõrjeks on võimalik kasutada ka looduslikke abivahendeid.




Mõned looduslikud abivahendid:

– Vähendada magusasöömist, putukad eelistavad inimesi, kes palju magusat söövad.

– Küüslauk ja sibul peletavad puugid eemale, võib süüa ja võib riietele metsa minnes määrida või kodust “toonikut” peale piserdada. Küüslaugu söömine muudab kehalõhnad verdimevate putukate jaoks ebameeldivaks.

– Igasugused lõhnaõlid, seebid, ðampoonid, päikesevahendid (kosmeetikatoodetes olevad lõhnaained) meelitavad putukaid pigem ligi. Eriti puuvilja- ja lillelõhnalised.

– Aeda ei tohiks jätta seisvat vett, milles sääskede vastsed arenevad. Aias oleva “veesilma” sisse võiks väikese purskkaevu ehitada, mis hoiab vett pidevas liikumises. Muru tuleb aias hästi madalaks niita.




– Metsas kanda pikki varrukaid, pikki pükse ja kapuutsi. Metsast tulles tuleks riided õues hoolikalt läbi raputada või kohe pessu panna ja keha üle kontrollida.

– Sääsed ei pääse tuppa läbi aknavõrkude. Aknalaual või maal akna all võib kasvatada saialille, lavendlit, rosmariini, küüslauku, naistenõgest, sidrunheina (lõhn peletab sääski). Ka ilutomati lehtede lõhn peletab.

– Lõkkesuits peletab sääski, eriti kui grillimise ajal visata rosmariini, basiilikut, salveid hõõguvatele sütele.

– Purustatud lavendliõisi ja sidrunimahla võib nahale hõõruda või piserdada.




– Panna üheks ööpäevaks vee sisse hakitud küüslauk ja piparmündi lehed, kurnata vedelik, panna pihustisse ja piserdada vajadusel nahale.

– Sääski peletab veel eukalüpt, sidrunhein, lavendel, piparmünt, geraanium, nelk, rosmariin, tüümian, teepuuõli. Toas võib kasutada neid lõhnu lõhnalambis. Lavendliõli võib otse nahale piserdada.

– Purustada saialill, rosmariin, lavendel, sidrunhein ja panna viina sisse mõneks päevaks. Kurnata ja pihustada vajadusel.

– Putukapisteid saab leevendada jääkuubiku, saialilletee, aaloemahla, soodalahuse ja teepuuõliga.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Parima sõbra horoskoop


Aastahoroskoop (saatus ja otsused)


Numeroloogilised analüüsid


LED küünlad (2 tk)


Söögiriistade komplekt (30 tk)


Kõrvarõngad: seened


Skulptuur: muusik


Taro kaardid: The Language of Flowers (ainult kaardid)


Padjakate 30 x 50 cm (1 tk)


Seinakaunistus: sõnn


Seinapilt lõuendil või kapal: Pirita jõgi Tallinnas (infrapuna)


Käevõru: aafrika türkiis



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused