Musumänd aitab abiellujatel koos püsida

Asukoht: Ida-Viru maakond, Narva-Jõesuu linn, Meriküla

Mändi seostatakse planeet Marsiga (nn. Marsi taimedel on okkad). Mänd mõjuvat eriti hästi Lõvi tähtkujus sündinud inimestele ja olevat eriti soodne ka naistele. Mänd annab energiat, soojust, rõõmu, tervist, puhastab hinge ja südant.




Druiidide puuhoroskoobi järgi on männiinimene sündinud 19 – 28 (29) veebruaril või vahemikus 24. august – 2. september. Igihalja puuna sümboliseerib mänd viljakust, taassündi ja vastupidavust. Eesti heraldikas on mänd väga olulisel kohal: nt. Nõmme linna vapil, Elva linna sümbol, Eesti lääneranniku ja saarte rahvarõivastel oktogrammina kujutatud. Etnograafias kujutab päikest, elu ja viljakust. Üliaeglaselt kuid väga vanaks elav rabamänd on eestlaste jaoks aga sitkuse võrdkuju. Georg Finki “Unenägude seletajas” on männi nägemine unes rahuliku ja hea tervisega vananemise sümbol.




Eestlaste unenäosümbolina on mänd mehe võrdkuju. Männivõrse või -käbi tähendab poeglast. Soomlastel on uskumus, et ühelegi männipuule ei kasva enam asendajat ja nii lõppevat mändide sugupõlv kord otsa.




Eestis kasvab mitmeid tähelepanuväärseid mände ja üks neist kasvab Ida-Virumaal. Meriküla ja Narva-Jõesuu vahel otse tee ääres on 16 m kõrgune madalalt harunev männipuu, mida kohalikud inimesed kutsuvad Musumänniks. Kuna selle männi lähedal asus vene kunstniku Nikolai Hohrjakovi (1857. – 1928.) suvila ja tal käis tihti külas tema õpetaja, kuulus vene kunstnik Ivan Šiškin, siis tuntakse teda ka kui Šiškini mändi. Legendi järgi jäävad Musumänni all suudelnud armastajad igavesti paari. See vana legend on mõjutanud kohalikku pulmakombestikku. Kohe pärast abielu sõlmimist tulevad sinna vastabiellunud, et puu all suudeldes kinnitada igavest truudust ja kinnitada selle märgiks puu külge pulmalint. Küllap elab vana mänd sellise õhulise lindikoorma all vapralt edasi veel pikalt. Selles kombes polegi midagi halba, kui ainult pulmalised puu alla ka šampusepudeli kilde ja rämpsu maha ei jätaks.

Musumänni ametlikuks nimeks on Meriküla mänd.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Unenäo seletus


Horoskoop mehele


Kolme kuu horoskoop (päevade lõikes)


Kassi kujuke: obsidiaan


Piknikutekk (150×150 cm)


Kausid (12 cm) (6 tk)


LED küünlad (5 tk)


Kaelakee: ema ja tütar


Kaelakee: vähi tähtkuju


Kõrvarõngad: seened


Dekoratsioon: ametüst


Skulptuur



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused