Uuetoa tüükaline saunakask

Asukoht: Jõgeva maakond, Mustvee vald, Raadna küla

Kask oli esimene puu, mis pärast mandrijää taganemist meie ala asustas. Kaasikud hõlmavad umbes 30% Eesti metsade pindalast ja on männikute järel teisel kohal. Enim kaasikuid asub Ida- ja Kirde-Eestis.




Üheks omapärasemaks arukaseks on Jõgevamaal Mustvee vallas Raadna külas Uuetoa talu õuel kasvav Uuetoa saunakask. Perekonnakroonika andmeil on kase istutanud Juhan Kangur 1834. aastal ja istutatud on puu uue sauna valmimise puhul. Siit ka nimi saunakask, on ju kasevihad saunas parimad vihtlemiseks. Saunast pole enam ahervaretki järel, aga kask on alles ja äratab tähelepanu oma rohkete pahkadega. Puu kõrguseks on 19 meetrit ja ümbermõõt 1.2 meetri kõrguselt mõõtes on 3.37 meetrit. Erakordse välimuse annavad puule rohked pahad puu harunemiskohal.







Puu juurde jõudmiseks tuleb Tartu-Jõhvi maanteelt pöörata Raadna keskuse poole ning sõita mööda paremale viivat metsateed. Pahklik puuhiiglane on üsna küla lõpus paremat kätt tee ääres. Raadna küla asub metsade ja soode vahel ja tasub üles otsimist kasvõi sellesama kase pärast, mis on tüükaid täis nagu mõni vanainimene. Kasepahk on haigus, paha sees võib olla ilus ja kõva puit, aga koorekahjustusest on hakanud kasvama puukasvaja. Pahad võivad tekkida puudele ka näiteks pahkvaablaste eritatud ainetest, mis kutsuvad esile haigusliku vohandi. Pahk on väärmoodustis kase tüvel.




Raadna küla on mainitud esmakordselt 1695. aastal (Radena Kylla), aga küla tekkis metsade ja soode vahele palju varem. Ümberkaudsetes metsades kasvab riisikaid, kukeseeni, mustikaid. Raadna küla hakkas tühjenema peale sõda ja põliselanikke seal ilmselt enam polegi, viimane oli Uuetoa vanaperenaine. 2000-nda aasta rahvaloenduse andmeil elas seal 13 inimest, seisuga 1. jaanuar 2015 elas aastaringselt vaid 8 inimest (Lohusuu valla andmeil). 2014. aastal toimus rohke osavõtuga külakokkutulek (üle 100 osavõtja), pandi ka mälestuskivi. Kivi on pärit Uuetoa peremehe maa pealt ja küla sünnidaatumiks on kivi peal 1599. Aastaringselt elatakse praegu 5-s talus, 1940-ndal oli 34 majapidamist. Suveperioodil on rahvast rohkem ja külasse kerkib ka uusi maju. Kiigemäe laululavagi taastatakse. Raadna küla elab omal moel edasi ja on oma majade, majavaremete, teede, aedade ja pahkliku saunakasega vaatamist väärt





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Töö ja raha aastahoroskoop


Armastuse ja suhete aastahoroskoop


Kas Sinu nimi sobib eluteega kokku? + Millest räägib Sinu nimi?


Taro kaardid: Heaven & Earth (koos raamatuga)


Kaelakee: neitsi tähtkuju


Pehme mänguasi: kaelkirjak


Kausid (4 tk) - Villeroy & Boch


Kõrvarõngad: süda ja käed


LED küünlad (5 tk)


Seinapilt lõuendil või kapal: sügisene Rõuge


Kristallipuu: lasuriit


Tass, taldrik ja lusikas



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused