Kuidas ära tunda andekat last?

Lapse andekusele viitab see, kui laps õpib kiiresti, lihtsalt ja tõhusalt uusi asju. Andekal lapsel on tavaliselt oma vanuse kohta rikkalikum sõnavara, ta kasutab sageli sõnu, mida tavaliselt temavanused ei kasuta. Andekatel lastel on enamasti suurepärane loogika, ebatavaliselt hea arutlemisoskus, oskus teha ise ja isikupäraseid järeldusi. Suurepärase mälu tõttu suhtuvad andekad lapsed tuima tuupimisse enamasti tõrjuvalt. Teadmised lihtsalt hakkavad neile ümbritsevast keskkonnast külge. Enamasti on neil hea enesedistsipliin sellistes asjades, mis neile eriliselt huvi pakuvad. Huvipakkuva tegevuse korral on nad võimelised iseseisvalt tegutsema ja tõhusalt õppima. Andekad lapsed suudavad ise seoseid leida erinevate asjade, teemade, olukordade ja erinevate õppeainete vahel.




Kõik lapsed on uudishimulikud, aga andekad lapsed on eriti uudishimulikud, esitavad sageli provokatiivseid küsimusi. Nad pakuvad ise välja uudseid lahendusi, suudavad probleeme ise lahendada omapäraseid viise kasutades, suudavad küsimusi ümber sõnastada. Kui andekal lapsel on huvipakkuvat tegevust piisavalt, siis ta tegeleb sellega süvenenult pikka aega, ei lase ennast segada isegi segavatest asjaoludest või kaaslastest. Andekad lapsed tunnevad tavaliselt huvi teaduse, kirjanduse, looduse, ajaloo, ümbritseva keskkonna või abstraktse maailma vastu ja püüavad iseseisvalt probleeme lahendada. Nad on nutikad ja isikupärased erinevate olukordade kiirel lahendamisel. Enamasti on väljendusrikkad nii suulises kui kirjalikus kõnes, sest sõnavara on rikkalikum. Nad hakkavad ka varem rääkima. Seejuures ei ole nad alati head suhtlejad.




Paljud andekad lapsed eelistavad üksindust, endast vanemaid inimesi, lemmiklooma, üht kindlat sõpra suurele hulgale kaaslastele või kujutletavat sõpra. On ka eritüüpi andekust, mis hõlmab kitsamat ainevaldkonda. Sellist spetsiifilist andekust esineb sageli autismi eri vormide puhul. Selline laps on ühes kitsas valdkonnas üliandekas, aga võib teises valdkonnas olla puudulik. On olemas ka eriti andekaid suhtlejaid, kelle karisma tõmbab neile juba varases nooruses suure kaaskonna ümber. Enamasti on lastele abstraktse maailma nähtuste mõistmine keerukas, aga andekad lapsed suudavad mõista ka abstraktseid asju. Kipuvad eakaaslaste seas teadmiste poolest domineerima, mis võib neid autsaideriks muuta. Sellised lapsed ei soovi valmis lahendusi, vaid soovivad ise lahendused leida või tuletada, kasutavad selleks oma loomulikku ja kaasasündinud nutikust, keerukad asjad ei heiduta neid. Andekus võib olla laiapõhjane ja mitmekülgne, aga võib väljenduda mingis kitsamas valdkonnas (joonistamine, laulmine, pillimäng, sportlik tegevus, matemaatiline taip vm.) Koolieas osalevad andekad lapsed sageli olümpiaadidel.




Andekale lapsele peaks pidevalt pakkuma avastamisvõimalusi, muidu tekib igavuse- ja rutiinitunne, hiljem koolis distsipliiniprobleemid tunnis (oma mõtetes olemine, tunni distsipliini rikkumine, mitte kaasa töötamine jms.). Kui lapse andeid õiges suunas ei arendata, siis võib ta kasutada oma andekust teistmoodi ja mitte alati õigel ja heal eesmärgil.

Kooliklassid on suured ja paljudes koolides läheb õpetaja kogu “aur” pigem nõrkade ja keskpäraste laste edasiaitamisele ja andekad jäävad sageli hoopis tähelepanuta. Seda eriti siis, kui nad on väga vaiksed ja tagasihoidlikud. Kui laps juba algklassides igavleb tunnis, jääb tal töötegemise harjumus välja kujunemata. Selleks, et kuskile jõuda või midagi saavutada, on lisaks andekusele vaja ka töökust ja töötegemise oskust, on vaja arendada vastutustunnet.




Andekad lapsed on sageli perfektsionistid, emotsionaalselt väga tundlikud või pole eriti seltsivad, aga nende silmist kiirgab elava uudishimu säde. Kui koolides on erivajadusteks peetud mingeid puudujääke arengus või võimetes, siis tegelikult on ka andekus erivajadus, sest sellise lapsega on vaja rohkem tegelda. See väljendub juba imikueas, sest andekad lapsed arenevad kiiremini: hakkavad kiiremini roomama, käima, rääkima ja mõistavad varakult nalja. Neile võib meeldida endast vanemate inimestega suhtlemine, neil on arenenud kujutlusvõime ja nad on väga loomingulised oma tegevuses. Väga andeka lapse IQ on üle 130-ne.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi (lisana aasta lühinumeroloogia)


Töö ja raha horoskoop üheks kuuks


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi + aasta analüüs numeroloogia järgi


Taro kaardid: Tarot Illuminati (ainult kaardid)


Seinapilt lõuendil või kapal: keerdviljak


Skulptuur: merendus (3 tk)


Puldiga juhitav robot


Kaelakee


Taldrikud (27 cm) (4 tk)


Seinakaunistus: lõvid


Ripats: mahagonobsidiaan


Kristall: roosa kvarts



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused