Elustiili muutmine aeglustab rakkude vananemist

Inimesed arvavad, et ei saa oma geene kuidagi mõjutada, ometi on see võimalik. Elustiili muutmisega muutub tavaliselt ka toitumine, liikumine, kindlasti ka mitmeid harjumusi tuleb muuta, mille tõttu stressi võib olla nii rohkem kui vähem. Mitmetest uuringutest on selgunud, et muutes toidusedelit, liikumisharjumusi ja stressiga toimetulekut, võivad aja jooksul pikeneda inimese telomeerid (kromosoomid, mis mõjutavad eluiga). Telomeerid on nagu “korgikesed” kromosoomide otstes, mis mõjutavad rakkude vananemise kiirust. Kui need DNA ja kromosoomi otsi kaitsva valgu kombinatsioonid muutuvad lühemaks, siis rakud surevad kiiremini. Seda seostatakse tänapäeval ka vähi, infarkti, südame- ja veresoonkonnahaiguste, rasvumise, osteoporoosi, diabeedi ja mitmete teiste haigustega. Kasulikuks vananemise pidurdamisel võib osutuda ka taimepõhine toit (rohkelt puu- ja köögivilju, rafineerimata teraviljast valmistatud toite) ning vältima peaks kindlasti transrasvu ja rafineeritud süsivesikuid.




Mõõdukas igapäevane liikumine (näiteks igapäevane pooletunnine jalutuskäik) ja igapäevase stressi maandamine (joogapõhised venitusharjutused, rahustavad hingamisharjutused, meditatsioon või mõtlus) võib aidata pikendada oodatavat eluiga umbes 10%. Olulise tähtsusega on elustiili täielik muutmine, igapäevasest rutiinist väljumine kasvõi kord aastas. Siin on abi puhkusereisist soojale maale või hoopis külma kliimasse. Võib veeta puhkuse hoopis maal naturaalses ja lihtsas keskkonnas või osaleda mingil ekstreemsel matkal – võimalusi on erinevaid. Võib vahetada isegi elukutset või tegelda mingi uue alaga. Abiks on kõik, mis viib igapäevasest rutiinist kasvõi nädalaks ajaks välja. Rõõmsameelsed ja positiivsed inimesed elavad samuti kauem ja kui mitte, siis vähemalt nende elu on elamisväärsem.




Mida teha, et olla erksa vaimuga kõrge vanuseni?

Mida vanemaks inimene saab, seda rohkem peaks ta vaatama enda sisse ja seda vähem peeglisse. Südamlik naeratus teeb ka kortsus näo 20 aastat nooremaks, sest naerukortsud ilmestavad südamest tulevat naeratust. Uudiseid lugedes tuleks alustada naljarubriikidest, mitte surmakuulutustest ja traagilistest sündmustest. Pole vaja mõelda kogu aeg haigustele ja surmale, ilmasambaks ei jää ju niikuinii mitte keegi ja kogu maailma viletsust ei suuda mitte keegi parandada. Hädaldamine ja virisemine peletab aga teised inimesed eemale.

Vanemas eas võib koguda marke, kaarte, roosisorte, pilte, reisimuljeid vms., pole vaja kogu aeg mõelda sellele, mis elus täitumata jäi. Kõva häälega võib kas või iseendaga rääkida, kui kedagi teist käepärast pole, ka lemmiklooma ja lillega võib rääkida. See parandab kindlasti meeleolu. Võõrkeelte õppimine, ristsõnad, sudokud, malemäng jms. hoiab mälu värske.




Meelepärane loovtegevus või mingi meelepärane töö (kudumine, heegeldamine, rohimine, istutamine, voolimine, laulmine, tantsimine, treimine, meisterdamine jms.) annab parema une, rahulolutunde ja hea tuju. Mälestuste kirjutamine kas luulevormis või päevikuna hoiab vaimu virge, polegi oluline, kas seda tehakse sahtlisse või lastakse ka ära trükkida. Iseenda ja lähedaste jaoks on see hindamatu väärtusega.

Värskes õhus ja looduses viibimine, pikad jalutuskäigud iga ilmaga on enese tasakaalus hoidmiseks ja tervise säilitamiseks väga vajalikud.

Süüa tuleks küpsemas eas mõistusega ja mõõdukamalt. Ka väike naps hea tujuga ja meeldivas seltskonnas ei tee halba, aga napsutada ei tohiks kurvastusest ja üksinduses olles. Head seltsilised aitavad alati positiivset toonust hoida, olgu need või lemmikloomad. Alati on kergem koos vananeda kui üksi, mistõttu ka oma kaaslast peaks hoidma. Küpses eas peaks elama ise ja laskma teistel (kaaslasel, lastel ja lastelastel) oma elu elada, olla vaid olemas nende jaoks, kui nad seda tõepoolest vajavad.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Kahe inimese numeroloogiline analüüs ja armastuse soodsad ajad


Reisihoroskoop üheks kuuks


Karjäärihoroskoop


Lamborghini Murcielago LP640


Käevõru: lasuriit


Seinapilt lõuendil või kapal: päikeseloojang Võrtsjärve ääres


Taro kaardid: Tarot Vintage (koos raamatuga)


Kaelakee: tiigrisilm (55 cm)


Taro kaardid: Sacred Sites Oracle (koos raamatuga)


Skulptuur: öökullid (3 tk)


Külmakott: Lifewit 40 l


Dekoratsioon: roos



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused