Kuidas kaitsta nahkjalatseid talvel

Nahast ja kunstnahast jalatsite hooldamise põhinõksud:

– Pärast kasutamist tuleks koheselt pühkida maha lumi, lahtine mustus ja jalatsid tuleks panna kuivama (aga mitte küttekeha lähedale). Vormi säilitamiseks võiks kasutada liistu või täita jalatsid ajalehega kuivamise ajaks.

– Kuivad saapad tuleks veel kord hoolikalt üle harjata.

– Seejärel tuleks katta jalatsi nahk kingakreemiga, mis on ühtlasi nii hooldevahend kui ka läike andja. Kreemil peaks laskma piisavalt kuivada enne õueminekut.




– Pärast hooldusvahendi kuivamist tuleks veel kord jalatsid üle pühkida kuiva puhta lapi või kingaharjaga, nii saab anda korraliku läike.

– Sel viisil tuleks nahkjalatseid ja ka kunstnahast jalatseid töödelda vähemalt kord nädalas kandmise perioodil. Tegelikult sõltub see kandmissagedusest, kui kantakse harvemini, siis võib ka vähem töödelda. Lisaks võiks töödelda jalatseid spetsiaalse hooldusspreiga, mis tõrjub mustust ja vett ning muudab hilisema puhastuse tunduvalt lihtsamaks.




Nahast ja kunstnahast jalatsite kreemitamine:

Hooldusvahendeid on peamiselt kolme liiki:

1. Nahka küllastavad vahendid imbuvad naha sisse ja toidavad seda, muudavad naha pehmeks.

2. Nahka katvad vahendid muudavad jalatsi pinna vetthülgavaks.

3. Nahavärvi taastavad vahendid aitavad jalatsite ilu säilitada.

Lisaks on müügil veel jalatseid venitavaid, desodoreerivaid, värvisäilitavaid jt. vahendeid. Jalatsite viksimiseks on vaja valida õiget värvi kreem, mis on jalatsiga võimalikult samas toonis või värvitu. Värvitut kreemi ei tohiks kasutada pikaajaliselt, kuna see pleegitab tumeda naha hallikaks või tuhmiks. Värvitut kreemi kasutatakse peamiselt valgetel või mitmevärvilistel jalatsitel või ajutiselt, kui õiget värvi kreemi pole.




Kaitsekiht:

Niiskuskindluse andjad on sellised vahendid, millega saab nahkjalatseid kaitsta mustuse, vettimise, plekkide jms. eest ja need kaitsevad efektiivselt kalleid jalatseid. Juba enne esimest korda uute jalatsitega välja minemist tuleks need paar korda üle pihustada ja lasta vahendil kuivada. Erinevad materjalitüübid nõuavad erinevaid hooldusvahendeid ning õigeid vahendeid kasutades on tulemus efektiivsem. On olemas ka universaalseid vahendeid, aga alati oleks mõistlik jälgida konkreetse toote kasutusjuhendit.




Kuidas vältida talviseid soolarante:

Tänapäeval valmistatakse jalatseid seemis-, veluur-, aniliin-, nubuknahast jt. nõudlikest materjalidest ja ka kunstnahast jalatsid on tänapäeval üsna kvaliteetsed. Enamik nahkjalatseid ei kannata lund ega niiskust, pärast märjakssaamist on neid keeruline puhastada, algset välimust taastada on üsna raske. Sageli on nahkjalatsid toodetud riikides, mis lumega kokku ei puutu, mistõttu on parema kvaliteediga just põhjamaades toodetud talvejalatsid. Lõunamaades toodetud jalatsid polegi ju otseselt lumes sumpamiseks mõeldud. Kui osta kalleid jalatseid, siis tuleks pisut uurida ka tootmise tausta ja seda, kus kanda soovitatakse ning millega täpselt hooldada. Enamasti on detailsed hooldusjuhendid kallite jalatsite jaoks kaasas. Soolarantide kõrvaldamiseks on müügil spetsiaalsed vahendid, mis sobivad pea kõikidele nahatüüpidele (näiteks Winter Proper). Pärast randi eemaldamist tuleks jalatseid ka eraldi töödelda.




Jalatsite igapäevane hooldus:

Kvaliteetseid jalatseid ei tohiks mitte kunagi kuivatada radiaatori juures, vaid lihtsalt toatemperatuuril ja aeglaselt. Kuivamise ajaks oleks hea panna jalatsisse kuivamisliist või lihtsalt ajalehepaberit täis toppida. See aitab hoida jalatsi vormi, imab ära niiskuse seestpoolt ja eemaldab ka halva lõhna. Hooldusvahendeid on vaja kasutada juba enne väljaminekut, sel juhul soolarante ei tekkigi ja tänavakeemia kulutab vähem jalatseid.

Hooajajalatsite hoiustamine:

Hooajajalatseid hoitakse kuivas ja hästiõhustatud kohas, kunagi ei tohi hoida neid kilekottides. Kõige parem on hoiustada jalatseid originaalkarpides või lahtiselt riiulil. Saabastesse peaks vormi säilitamiseks panema liistud. Võib täita need ka ajalehega. Enne seismajätmist tuleks jalatsid kindlasti korralikult sisse määrida ja üle viksida.




Olulised on ka talvejalatsite sisetallad:

Nahast sisetallad sobivad nii kingade kui saabaste sisse, hõbeniitidega sisetallad hoiavad jalga kindlalt paigal, leevendavad põrutusi ja eemaldavad halva lõhna, mistõttu sobivad hästi spordijalatsitesse. “Hingavad” sisetallad sobivad hästi nii kummikutesse, saabastesse kui spordijalatsitesse. Naturaalsest villast ja alumiiniumfooliumist kihiga tallad peegeldavad külma tagasi, olles parim valik talvejalatsite jaoks. Ka villased sokid on talvel omal kohal. Vildist sisetallad pehmest lateksist aluskihil sobivad talvejalatsitesse ja kummikutesse. Geeltaldu on väga erinevaid ja ka selliseid, mis ainult kanna alla või taha kleebitakse. Geeltallad on head siis, kui pikka aega peab seisma. On väga erinevaid võimalusi, igaüks saab enda jaoks sobivaimad sisetallad leida.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Kahe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi + omavaheline sobivus


Aastahoroskoobid, kuuhorksoobid, aasta analüüs numeroloogia järgi


Armastuse ja suhete aastahoroskoop


LED küünlad (3 tk)


Kaelakee: kuukivi


Taro kaardid: The Seed and Sickle Oracle (koos raamatuga)


Käevõru koljudega


Öökulli kujuke: obsidiaan


Toidutermos: Thermos Stainless King


Barbie nukk (HBX94)


Võtmehoidja: tiigrisilm


Barbie nukk (FXF01)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused