Kevadised turgutajad – kase- ja vahtramahl

Kasemahl on vaevutuntava maitsega. Kase puhul on rahvameditsiinis tuntud nii pungad, lehed kui koor, mahl on selles osas vähem populaarne. Kase mahla võib saada juba märtsi lõpus, aga enamasti on mahlakuu aprill. Kui murtud oksale ilmub mahlatilk, on aeg mahlavõtmiseks õige. Mahlakask peab olema piisavalt jäme ja allapoole rippuvate okstega. Liiga noorukese kase võib mahlavõtmine “tappa”. Üks tõeline mahlakask võib anda hooaja jooksul rohkem kui 100 liitrit mahla. Mida külmem on olnud talv, seda magusam on kevadel mahl. Auk puuritakse väikese puuriga umbes meetri kõrgusele maapinnast ja see on 2-3 cm sügav. Mööda puust rennikujulist tila voolab mahl kogumisnõusse. Mahla võtmine lõpeb, kui kask on hiirekõrvul, siis muutub mahl hapuks ja sogaseks. Mahlaauk suletakse puupunni või aiavahaga. Ka kaseokstelt on võimalik mahla koguda ja see on isegi magusam, aga okstele on raske kinnitada kogumisnõud.




Kasemahl koosneb peamiselt veest, sisaldab C-vitamiini, PP vitamiini, karoteene, fruktoosi ja glükoosi (suhkruid 1%), õunhapet, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vaske. Kasemahl on peaaegu maitsetu, läbipaistev ja lõhnatu, aga sellest hoolimata kevadel väga hea organismi puhastaja ja turgutaja. Vitamiine on selles vähevõitu, aga rohkelt on mineraalaineid (eriti rauda).




Veidi on ka suhkrut, aga see maitset ei anna. Kasemahla turgutuskuur on paari nädala jooksul 3 klaasi päevas. Eriti hästi mõjub neile, kel on neerudega probleeme. Soovitatakse ka sapikivide ja neerukivide korral. Ilmselgelt aitab ka podagra, reuma, tursete ja verevaeguse korral. Kasemahl parandab ainevahetust, leevendab liigesehaigusi ja põletikke, kergendab nahahaigusi (psoriaasi, ekseemi). Ka kehvveresuse ja reuma korral on abi. Eriti hästi mõjub rasedatele, lastele ja imetavatele emadele. Eelkõige aga turgutab talvest väsinud organismi. NB! Kasemahla ei või juua need, kellel on õietolmu allergia.

Kasemahla võib segada teiste mahladega ja ka sidrunhappe lisamine parandab maitset ning säilivust. Vanasti lasti hapnema minna ja joodi sellisel kujul. Kasemahlast saab valmistada kalja, õlut ja mõdu.




Kasekali:

Kasemahlale lisatakse peotäis rosinaid liitri kohta, plastnõu hoitakse külili asendis ning kääritatakse sellest kaljajook.

Kasemahlajook:

Kasemahla võib kääritada ka sel viisil, et lisatakse mahlale pisut vett, rukkileivakoorikuid ja rosinaid. Lisatakse 10 liitri kohta 50 gr pärmi, 100 gr suhkrut või mett. Maitse parandamiseks võib lisada ka kaneelikoort ja sidrunit. Kääritatakse 3 päeva lahtises nõus ja villitakse siis purkidesse ning suletakse õhukindlalt. Hoida tuleb jooki jahedas või külmkapis. Jooki saab valmistada ka ilma pärmita, aga siis võtab käärimine aega nädala jagu.




Vahtramahl on samuti organismi puhastaja ja turgutaja, kuid tal pole otseselt raviomadusi nagu kasemahlal. Vahtramahl on tuntavalt magusam, aga vitamiinide ja mineraalainete poolest vaesem kasemahlast. Müügil olev vahtrasiirup on valmistatud peamiselt Kanada suhkruvahtra mahlast. Vahtra liike on maailmas paarisaja ringis, Eestis nii magusa mahlaga vahtraid ei kasva. Vahtramahl sisaldab kaaliumi, veidi rauda ja mangaani. Kõige parem on kasutada vahtramahla lihtsalt joogiks ja säilitada seda värskelt külmkapis (üle nädala ei säili). Ka vahtramahl annab kevadel elujõudu ja energiat ning on igati tervist tugevdava toimega ning ka väga maitsev joogina tarvitamiseks. Eriti hea on südamehaiguste korral. Vahtramahl hakkab jooksma varem kui kasemahl, tavaliselt märtsis on mahlavõtmise aeg (märtsi algul või keskel, aga mõnikord juba veebruari lõpus). Külmadel öödel pressib mahl tüvesse ja päeval päikese käes hakkab tilkuma. Vahtramahla saab pikemalt säilitada sügavkülmas, võib valmistada näiteks jääkuubikuid, mida suvel on hea joogile lisada. Sügavkülmast võetud mahl on ülimagus, sest suhkrud tõusevad pinnale. Sügavkülmikus võib säilitada ka kasemahla.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Horoskoop mehele


Aastahoroskoobid, kuuhorksoobid, aasta analüüs numeroloogia järgi


Sünnihoroskoop + horoskoop naisele


Vaas


Tekk (150 x 200 cm)


Konstruktor (152 osa)


Seinakell


Tekk (130 x 150 cm)


Skulptuur


Taro kaardid: The Elder Scrolls V: Skyrim (koos raamatuga)


Seinakaunistus: hobune


Kausid (12 cm) (4 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused