Inimene, kes vihkab oma tööd, on südamehaigustele vastuvõtlik

Stressirohke töö suurendab kolesterooli, mõjutab rasvade ainevahetust, suurendab südamehaiguste riski. Eriti hull on asi siis, kui see töö on ebameeldiv ja inimene seda teha ei taha. Nii sunnib ta ennast iga päev vastumeelset tööd tegema ja stress suureneb pidevalt. Emotsionaalne tööstress on alati seotud südame- ja veresoonkonnahaiguste suurenenud riskiga. On võimalik, et pidev stress mõjutab keha võimet vabaneda üleliigsest halvast kolesteroolist, mis omakorda toob kaasa põletikulisi protsesse, mis ühtlasi suurendab halva kolesterooli tootmist. Naised taluvad stressi paremini kui mehed ja seda östrogeeni tõttu, mida toodab naise aju. Naised suudavad leida ka rohkem võimalusi tööpingetest vabanemiseks, sest räägivad rohkem ja on emotsionaalsemad ning kompenseerivad tööstressi hästitoimiva koduse eluga.

Parim töö on selline, mis on ühtlasi kui hobi, mille tegemine pakub rõõmu. Alati ei saa aga valida seda tööd, mis kõige rohkem meeldib ja paljud tööd ongi stressirohked, isegi kui meeldivad inimesele. Pidev ebameeldivast tööst tingitud stress on ka üks peamine “läbipõlemise” põhjus.




Kuidas saada võitu tööstressist, mis ohustab ebameeldiva töö puhul?

Tuleks püüda vähenda töötundide arvu võimaluste piires. Eesmärgid tuleks püstitada sammhaaval, samamoodi tuleks planeerida ka kõik muutused seoses tööga. Eriti hull on asi, kui ebameeldiva töö puhul pidevalt ka ülekoormust pakutakse või peale sunnitakse. Siis on vaja õppida “ei” ütlema. Alati võiks mõelda, millise hinnaga on lisa- ja ületöö mõistlik. Võib proovida ka teistele delegeerida ülesandeid, kõike ei pea ise ära tegema ja oma tervise arvelt ei saa kõigile vastu tulla. Üks suur probleem on aja planeerimine, sest liiga palju võetakse korraga ette. Võiks koostada päevaplaani nii, et saab vajadusel ka plaane muuta. Kui töö vähegi võimaldab, võiks lõuna ajal käia töökohast väljas kas söömas või lihtsalt jalutamas. Ka see aitab lõdvestuda ja mõtteid mujale viia. Mitte kunagi ei ole mõistlik jätta puhkus välja võtmata. Puhkus peaks kestma vähemalt 2 nädalat korraga ja hea on kui oleks erinevatel aastaaegadel (näiteks osa suvel ja osa talvel). Puhkus peaks võimaldama väljuda tavarutiinist, tegelema peaks millegi tavatööst täiesti erinevaga.




Töövälisel ajal tuleks leida aega pere, sõprade ja lähedaste jaoks. See aitab ületada ebameeldiva töö mõju, kui tööväline elu on rahuldustpakkuv. Abi on ka meeldivatest hobidest, lemmikloomadest, reisidest, matkadest, aiatööst, mis iganes inimesele rahuldust ja rõõmu pakub. Tööstressi puhul tuleks pigem vältida antidepressante, kui see vähegi võimalik on. Ka alkoholiga tööstressi leevendamine pole hea. Heas seltskonnas lõõgastudes või õhtusöögi all väike pokaal pole paha, aga sõltuvuse ja ületarbimise oht on stressi puhul alati olemas. Alkohol, antidepressandid ja ka suitsetamine maskeerivad stressi sümptomeid, aga ei aita vabaneda. Stressist aitab vabaneda vaimse töö puhul füüsiline treening ja liikumine, raske füüsilise töö puhul aitavad stressist vabaneda vaimsed tegevused, lugemine, looduses viibimine, hea uni ja rahulikud hobid. Ebameeldiva ja stressirohke töö puhul aitab meeldiv hobi või ükskõik milline muu tegevus, mis kompenseeriks ebameeldiva töö tegemisest tingitud halva enesetunde ja masenduse.




Kindlasti on ebameeldiva töö puhul õige proovida leida endale meeldivamat tööd.

Kaasajal on elukestev õpe trend ja ameti ümberõppeks rohkelt võimalusi, mistõttu sellega oleks mõistlik tegelda. Inimesed, kellel on palju erinevaid oskusi ja teadmisi, on tööturul atraktiivsemad ja neil on rohkem valikuid, mistõttu ka stressi on vähem. Kui töö on ebameeldiv, siis ülepeakaela uut tööd otsida pole mõistlik, sest kiiruga otsitud uus töö ei pruugi olla parem ja võib sattuda hoopis “vihma käest räästa alla”. Mõistlik on võtta ette puhas paber ja panna sinna ühele poole kirja iseenda tugevused ja nõrkused ning teisele poole see, mida tegelikult teha soovitakse ja mida kohe üldse teha ei soovi. Kui on selge, millist tööd teha soovitakse ja milleks on ka eeldusi ja oskusi, siis hakkab Kõiksus inimesele pakkuma sobivaid võimalusi. Kuni inimene ise ka ei tea, mida ta tahab, seni jääbki ta tegema neid töid, mida tegelikult teha ei taha.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Elukoha horoskoop


Karjäärihoroskoop


Aastahoroskoop (karmad)


Kristall: kollane tiigrisilm


Kõrvarõngad: ema ja tütar


Taldrikud (22 cm) (4 tk)


Barbie nukk (HHN10)


Seinakell: paabulind


Seinapilt lõuendil või kapal: Rõuge Suurjärv


Taro kaardid: Alice in Wonderland (koos raaamtuga)


Kaelakee: mäekristall


Mälukaart: SanDisk Extreme CompactFlash UDMA7 64GB, 120 MB/s



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused