Lapse kaks kõige olulisemat hügieeniharjumust

Kaks kõige olulisemat hügieeniharjumust, mida lapsele maast-madalast õpetada, on hambapesu ja kätepesu. Hambad on inimese tervise seisukohalt väga olulised, sest haiged hambad ja igemepõletikud põhjustavad ka teisi haigusi ning lisaks on hambaravi väga kallis teenus. Enamik õhu kaudu levivaid haigusi aga saadakse endale külge just määrdunud käte kaudu. Määrdunud käte kaudu levivad ka sooleparasiidid ning nugilised.

HAMBAPESU

Hambaharjaga tuleks last tutvustada kohe, kui esimesed hambad lõikuvad. Lapse hambahari on väike ja pehme, algul aitab ema või isa sellega toimetada. Imikute hambaid aitavad pesta nn. sõrmeotsaharjad, mis on pehmest kummist ja käivad pesija sõrme otsa. Ka lapse hambaid pestakse kaks korda päevas, hommikul pärast ärkamist ja õhtul enne magamaminekut. Soovitatav on pesta hommikul hambaid enne söömist, pärast sööki võib vaid loputada. Söömine nõrgestab hambaemaili ja kohe pärast söömist hambaid pestes on seda kergem kahjustada. Ootama peaks vähemalt pool tundi, aga hommikul on tavaliselt kiire.




Õhtul pärast pesemist enam ei sööda ja magusa joogiga lutipudelit magamise ajaks lapsele kunagi ei anta. Väikeste laste hambaid võib pesta ilma hambapastata või ainult lastele mõeldud pastadega. Hambapastat enne ei soovitatagi, kui kõik piimahambad on lapsele suhu lõikunud. Enne kolmandat eluaastat ei oska laps pastat välja sülitada ja neelab kõik alla. Millal laps hakkab päris ise hambaid pesema, sõltub tema käelisest osavusest ja arengust. Õige tehnika peab lapsele selgeks õpetama. Oluline on seda protsessi lapse jaoks mitte ebameeldivaks muuta. Laps peaks võtma seda kui mängu või meeldivat kohustust. Koolieelses eas tuleb kindlasti jälgida, kuidas laps oma hambaid peseb ja pisteliselt peaks seda lausa kontrollima ka koolieas. Et laps ikka piisavalt pikalt hambaid harjaks, võiks osta väikese liivakella, mida on müügil isegi koos laste hambaharjadega. Koolilapsele või isegi juba koolieelikule tuleks kindlasti õpetada ka hambaniidi (või hambavahede jaoks mõeldud harjakeste) kasutamist ja tutvustada tuleb ka hammastele kasulikke toite. Närimine on hammaste tervisele väga vajalik tegevus, liiga pehmed toidud seda aga ei võimalda. On väga hea, kui laps tooreid puuvilju, porgandit vm. kõvemat toitu närida saab.




Ka magusa söömisel peaks piiri pidama. Hambahügieeni teemadel on väga tore lasteraamat Norra kirjaniku Thorbjörn Egneri kirjutatud “Sööbik ja pisik”, mis kindlasti peaks koolieeliku lugemisvarasse kuuluma. Kui lapsel on puseriti hambumus, siis on vajalikud ka breketid, aga sageli tasandub väiksem kõrvalekalle hambumuses suureks saades ka iseenesest ära. Hambumust on vajalik kontrollida kindlasti siis, kui lapsel on piimahambad vahetunud jäävhammastega ja nõu pidada võiks mitme spetsialistiga, sest breketid on väga kallid. Suu hügieen on väga oluline tervise seisukohalt, aga terved kaunid hambad annavad ka parema välimuse.




KÄTEPESU

Sage kätepesu kaitseb kõige paremini piisknakkuse teel levivate haiguste eest (näiteks gripp) ja ka seedetrakti parasiitide eest, mis lastel on väga sagedased. Laste seas levinud nugiliste munad levivad just pesemata käte kaudu kõigile pindadele ja süüakse pesemata käte kaudu ka sisse. Last tuleks harjutada käsi pesema seebi ja sooja veega enne iga söögikorda ja peale wc kasutamist. Kui koolist koju või õuest tuppa tullakse, siis võiks samuti esmane tegevus olla kooli- ja välisriiete vahetamine koduriiete vastu ja käte pesemine. Oluline on pesta käsi pärast ühistranspordis viibimist. Käte niisutamine jooksva kraanivee all ei ole pesemine. Pesema peaks vähemalt pool minutit ja hoolikalt tuleks ka loputada voolava vee all. Kodus võib kasutada riidest käterätte, väljaspool kodu aga ühekordseid. Kaasas tasub kanda ühekordseid niiskeid salvrätikuid, sest alati pole võimalik käsi pesta. Aevastamisel ja köhimisel tuleks suu pabertaskurätiga kinni katta, sest lahtise suuga köhides levitatakse haigustekitajaid ligi paari meetri kaugusele enda ümber. Kui ei jõua rätti võtta, siis tuleks katta suu pigem varruka või randmega, sest peopessa köhides levitatakse haigustekitajaid hiljem kõigile pindadele, mida pärast seda katsutakse.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Inimese isiksuse ja elutee skeemi põhjalik numeroloogiline analüüs (põhjalikum variant)


Karma analüüs + saatuse analüüs


Aastahoroskoop (töö ja raha) ja numeroloogia - 39 lehekülge


Ripats


Kokkupandav lennuk - F-14A Tomcat


Kaelakee: rodoniit


Barbie nukk (GTJ81)


Käevõru: päikesekivi


Roostevabast terasest potid (3 tk)


Padjakate 50 x 50 cm (2 tk)


LED küünlad (2 tk)


Seinapilt lõuendil: päikeseloojang Valgamaal



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused