Kuidas valida ja hooldada panni?

Malmpann on teistest pannidest tunduvalt raskem. Tänapäeval on välja töötatud ka kergemaid versioone, aga vana hea malmpann on väga kvaliteetne. Malmpanni plussiks on naturaalne materjal, väga suur vastupidavus ja ideaalne sobivus just puupliidile, mille kuumust on raske reguleerida. Teised pannid põlevad seal väga ruttu läbi. Kuna malmpannil pole mittenakkuvat katet, vajab see palju rasvainet, niisama sellele toitu panna ei saa. Märjaks jäänud pann võib roostetama minna, mistõttu tuleb see alati pärast kasutamist hoolikalt puhastada ja kuivatada. Kui malmpanni kasutada keraamilisel pliidil, tuleb enne veenduda, et pliidi pinnakate seda võimaldab. Raske malmpann võib keraamilise pliidi ära kriimustada ja isegi katki teha.




Ferromagnetilise põhjaga pann on samuti veidi raskem, kuna magnetpõhi tekitab panni
alla magnetvälja. Sellist panni saab kasutada vaid induktsioonseadmetel, mis nõuavad
rauda sisaldavat metallpõhja või metallkihti panni all. Sellele nõudele vastavad
roostevabad metallnõud.

Alumiiniumpann juhib kuumust ühtlaselt ja kiiresti, säilitab soojust kaua ja on suhteliselt kerge. Tänapäeva pannid ongi suuremalt jaolt valmistatud alumiiniumist just hea soojajuhtivuse tõttu. Tavaliselt kaetakse pann seest kunstmaterjalist kihiga, mis võimaldab praadida vähese rasvaga või üldse ilma. Sellise panni puhul tuleb jälgida, et sisemine kiht ei saaks kriimustatud ega kahjustatud.




Keraamilise kattega pannid on innovatiivsed ja naturaalse pinnakatte tõttu teistest mittenakkuvatest pindadest looduse- ja tervisesõbralikumad. Ideaalsed on need pannid kuldse või krõbeda praadimistulemuse saavutamiseks. Sageli on kate valge, väga libe ja vajab vähe või üldse mitte rasvainet. NB! Sellist panni saab kasutada edukalt vaid õiget temperatuuri hoides, kuna õhukesed keraamilised pannid on väga kuumatundlikud. Kui kasvõi kordki toit kõrbema läheb, siis panni omadused kannatavad tugevalt. Selle saab küll puhtaks, aga edaspidi toit nakkub külge. Keraamilise kattega pann nõuab väga perfektset perenaist, hooletu perenaine seda kasutada ei tohiks. Sellise panniga tuleb käituda õrnalt ja olla kuumusega ettevaatlik.




Roostevabast terasest pann soojeneb ebaühtlaselt ja aeglaselt, aga on kerge puhastada. Teras on naturaalne materjal, aga üsna nõudlik ja võtab toitu külge. Nõuab palju rasvainet ja õiget tunnetust, millal kuumust juurde lisada ja millal maha võtta. Toit valmib sellisel pannil krõbe ja perfektne, kui panni õigesti käsitseda.

Kivikattega pann on alumiiniumikihi ja mittenakkuva graniitkihiga pann. Kuumeneb ühtlaselt ja hoiab soojust pikalt. Talub ka metallist köögiriistu. Talub hästi kuumust, vajab rasvainet keskmiselt, säilitab toidu naturaalse maitse, mis on väga suur pluss. See on nagu kuumal kivil toidu küpsetamine, toiduainete naturaalsus säilib.




NB! Kui panni osta, siis tuleks hoolikalt juhendit uurida ja vaadata millise pliidi jaoks täpselt pann mõeldud on, millist kuumust kannatab, millist hooldust nõuab ja milliseid köögiriistu kasutada lubab.




Panni hooldamise põhitõed:

Panni ei tohi puhastamisel kraapida terariistaga ja otse pannil ei tohi ka toitu lõigata. Kui on märge, et pann peab vastu metallist köögiriistadele, võib toitu pannil pöörata metallist labidaga, aga seda ei tohi metallist köögiriistaga puhtaks kraapida. Pärast toidu valmistamist puhastatakse pann üleliigsest rasvast ja toidujäätmetest pehme paberiga. Pannid ei taha liigset veega kokkupuudet ja tihedat pesemist. Kui pärast kastme valmistamist on vaja panni pesta, siis pärast pesemist võib kergelt õliga määrida, mis kaitseb panni. Kui panni pestakse, tuleb sellel lasta enne jahtuda. Kui toit on kinni hakanud või kõrbenud, tuleb see lahti leotada (võib söögisoodat kasutada). Kraapimist ei kannata ükski pann. Kuuma panni vee alla pannes tekitatakse pannile termoðokk ja see deformeerub. Pannidel on sageli põhja peal või käepidemel nn. soojapunkt, mis värvi muudab vastavalt kuumusele. Seda tuleks alati vastavalt kasutusjuhendile kasutada. Kui panni kate muutub pruunikaks, on see märk ülekuumutamisest. Pruuniks muutunud panni omadused on vähenenud, mittenakkumine samuti ja pruun kiht sisaldab ka tervisele kahjulikke ühendeid. Kui sellist panni kasutada, tuleb lisada rohkem rasvainet. Parem on see välja vahetada. Pannidel, mille pealmine mittenakkuv kiht on liimitud, võib seesmine kiht liigsel kuumutamisel lahti lüüa ja hakata kooruma ja siis tuleks pann kindlasti välja vahetada. Näiteks mureneva kattega teflonpannid on tervisele lausa ohtlikud. Mõistlik on uue panni ostmisel pidada täpselt kinni kasutusjuhendi nõuetest.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi (lisana aasta lühinumeroloogia)


Karjäärihoroskoop


Kahe inimese numeroloogiline analüüs ja kokkusobivus


Tassid: Almond Blossom - Vincent Van Gogh (2 tk)


Vaas


Kaelakee: ametüst


Massaažipulk: roheline aventuriin


Kaelakee: süda ja käed


Nukk Candice


Seinapilt lõuendil või kapal: Narva Hermanni linnus


Kaelakee: sõnni tähtkuju


Taro kaardid: Dragon Tarot (ainult kaardid)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused