Maitsev kohvijook Mocha: kuidas seda valmistatakse?

Kommertsartikkel

Kohv on paljudele inimestele asendamatu päeva alustamisel. Hommikune kohvi joomine võib olla oluline rituaal, mis võimaldab hetkeks lõõgastuda ja nautida suurepäraseid maitseelamusi. Samuti on kohvi joomine osa elustiilist, kuna kohvi juua ja samal ajal vestelda on hea viis veeta aega pere või sõpradega.

Kohvijookide valik on väga lai – leidub nii erinevaid valmistamise viise kui ka maitseid. Kohvi valmistamiseks kasutatakse nii presskannu, lahustuvat kohvi kui filtriga kohvimasinat, kuid kõige rohkem võimalusi annab selleks espressomasin. Selle abil saab valmistada nii espressot, cappuccinot kui ka lattet. Juhul, kui olete lisaks kohvile ka suur ðokolaadi fänn, võib teie lemmikuks osutuda Mocha, mis on ðokolaadi maitsega.

Mis on Mocha?

Mocha, mis on tuntud ka Mochaccino nime all, on cappuccino või caffe latte, millele lisatakse kakaod või ðokolaadi. Traditsiooniliselt lisatakse ðokolaadi maitse saamiseks kakaopulbrit, kuid levinud on ka ðokolaadisiirupi kasutamine.

Mocha on saanud oma nime Mocha sadamalinna järgi, mis asub Jeemenis. See oli 15. sajandil üks peamisi kohvi ekspordi ristteid. Kuulujuttude kohaselt oli sealt toodud kohvil ðokolaadine maitse, mistõttu anti Caffe Mochale ðokolaadisisalduse pärast selline nimi.

Mocha valmistamine

Mocha valmistamine on imelihtne. Selleks on vaja espressot, kuuma ðokolaadipulbrit või siirupit ning vahustatud piima. Serveerimisel võib kasutada ka vahukoort ning peale puistada kaneeli või kakaod.

Espresso asemel võib vastavalt maitseelistustele kasutada ka cappuccinot või caffe lattet. Cappuccino koosneb kolmandikust espressost, kolmandikust kuumast piimast ja kolmandikust piimavahust. Caffe latte on espresso aurutatud piimaga, kusjuures veerandi joogi kogusest moodustab espresso ja ülejäänud kolm neljandikku moodustab kuuma auruga vahustatud piim.

Kuna mocha on kihiline, on eriti oluline see, millises järjekorras komponendid klaasi pannakse. Kõigepealt tuleb valada klaasi põhja ja seintele ðokolaadikaste. Seejärel tuleb lisada espresso ja kuum vahustatud piim. Piima vahustamiseks on olemas spetsiaalsed visplid, kuid osadele espressomasinatele on nad sisse ehitatud. Piimavaht annab joogile tekstuuri ja teeb selle magusaks. Selle asemel võib kasutada ka vahukoort.

Võimalik on ka eelnevalt soojendada piim koos ðokolaadipuruga ja lisada see esimesena klaasi põhja. Seejärel lisage espresso ja kõige lõpuks peale vahukoor.

Selleks, et mocha tuleks ideaalne, on oma roll ka kohvimasinal. Kohvimasin peaks vastama pere vajadustele, lisaks vajab ta ka õigeid ube ja hooldust.

Kuidas valida õige kohvimasin?

Kohvimasinat valides tasub kindlasti mõelda sellele, millised on pere vajadused. Masina valimisel tuleb lähtuda pere suurusest ja sellest, kui sagedasti kohvi juuakse. Kui kodus on palju kohvijoojaid, tasub valida masin, millel on suur veepaak ja kohvipaksusahtel mahutab palju portsjone. Kui peres on palju kohvijoojaid, tasub valida täisautomaatne kohvimasin, mis võimaldab teha palju tasse lühikese aja jooksul. Tasub jälgida ka seda, kuidas masinat seadistada.

Teiseks tasub vaadata seda, milliseid kohvijooke armastate juua. Masinatel on erinevad funktsioonid, mis võimaldavad erinevaid kohvijooke valmistada. Osadel masinatel on võimalik ka piima vahustamine ja kuumutamine ning kakao valmistamine. Peale selle tasub vaadata, kas masin võimaldab kohvi kangust, kogust ja jahvatusastet reguleerida.

Oluline on seejuures ka disain, mis peaks sobituma ülejäänud köögiga. Kuna espressomasinad võtavad ruumi, tasub kindlasti enne läbi mõelda, kuhu ta panna. Kvaliteetsetel espressomasinatel on topeltkorpus, mistõttu teevad nad vähem müra.

Espressomasinate tüübid

Sõltuvalt vajadustest tasub mõelda, millist kohvimasinat soovite. Kõige väiksemad ja kompaktsemad on kapselkohvimasinad, mis võimaldavad teha kiirelt hea kvaliteediga kohvi. Masinasse pannakse kohvikapsel, mis peale kasutamist visatakse ära. Kohvikapsleid on saadaval erinevate maitsetega.

Poolautomaatse kohvimasinaga on võimalik ise kogu protsessi juhtida, alates ubade jahvatamisest kuni piima vahustamiseni. Masina suureks plussiks on see, et saate kõike ise teha. Samuti on enamikel neist iseloomulik disain, mis kaunistab kööki.

Täisautomaatne kohvimasin võimaldab valmistada suure osa kohvijooke ühe nupulevajutusega. Enamasti on neil programmeeritavad joogid, mis võimaldab seadistada kohvi täpselt enda maitse järgi. Siiski vajab see masin regulaarset hooldust, et teha parima kvaliteediga kohvi.

Hooldus

Selleks, et kohvimasin valmistaks suurepäraseid jooke, on oluline roll masina hooldusel. Tähtis on see, et masinas ei oleks katlakivi ja masina detailid oleksid puhtad ning ei sisaldaks puhastusainete jääke. Espressomasina puhul tasub jälgida ka piimasüsteemide puhastamist.

Kindlasti tuleb kasutada ainult spetsiaalseid puhastusvahendeid ja jälgida juhiseid, mis tulevad masinaga kaasa. Kohvimasina puhastamine tahab sooja ja puhast vett. Katlakivi tuleb eemaldada, kuna see takistab veevoolu. Lisaks tekitab ta probleeme vee soojendamisel, mistõttu kulutab masin rohkem elektrienergiat. Katlakivil on mõju ka kohvi maitsele – espresso muutub mõrkjaks ning pealmine kiht on tumepruuni värvi.

Piimasüsteeme tuleb puhastada, kuna vastasel korral tekib piimajääkide ummistus, mistõttu hakkavad masina osad kokku kleepuma. Osa masinatel on olemas automaatne puhastussüsteem, selle puudumisel tuleb detailid lahti võtta ja sooja vee all loputada. Jälgida tuleb ka seda, et piimavoolikud oleksid puhtad ja terved.

Kohvioad

Kohviubade valikul tasub valida espressomasina korral espresso röstiga variant. Juhul, kui teile meeldib espressot juua, tasub valida spetsiaalsed espressooad. See tuleb araabika ja robusta ubade segust. Espressole annab mõru maitse tumedam röst.

Eelistada tasub heledama röstiga varianti, kuna nii säilib looduslikku magusat ja kerget happelist maitset. Heledama röstiga ubadest tehtud kohvi tasuks juua ilma piimata. Juhul, kui teile meeldivad piimaga kohvid, tasub valida keskmine või tume röst. Nendest tehtud kohv on mõrkjam ja tugevama maitsega.



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused