8 olulist asja, mis väidetavalt päritakse esivanematelt geenidega

Geenid avaldavad suurt mõju, aga mitte kõik omadused ei ole geenidega seotud. Oluline roll on ka keskkonnal ja eluviisidel. Geenide mõju on keeruline ja lapsel avaldub sageli hoopis kaugemate esivanemate geenidest tingitud omadusi. Nii võib ka näiteks lühikesekasvulistel vanematel sündida pikema kasvuga lapsi ja sirgejuukselistel lokkis juustega järeltulijaid. 8 alljärgnevat tegurit arvatakse peamiselt geenide mõju olevat.




1. Eluiga

Kui suguvõsas on palju pikaealisi naisi, siis on see hea märk. Eriti hea märk on see, kui need vanad naised on elanud oma elu ka enam-vähem hea tervise juures olles ja suguvõsas on ka palju pikaealisi mehi. Numeroloogiliselt loetakse optimaalseks elueaks 81 (9×9). Üle 81 elanud suhteliselt terved vanavanemad on juba hea näitaja. Eluiga on suuresti sõltuvuses ka elustiilist. Pikaealistest vaid vähesed on ülekaalulised, enamasti nad ei suitseta, ei liialda alkoholi, söömise ega ka millegi muuga. Nad liigutavad end võimaluse piirides piisavalt ja saavad oma stressiga ise hakkama. Eestis uuritud 100-aastastest olid umbes veerand mehed ja ülejäänud naised. Neil oli enamasti 1-2 last või polnudki lapsi, nad olid suhteliselt sotsiaalsed ja terved, elasid koos lähedastega või üksi (vaid üksikud neist olid hooldekodus). Pikaealiste meelistegevused olid aiatöö, käsitöö, erinevad hobid, lugemine jms. Toidueelistuseks olid teraviljatoidud, köögiviljad, liha, aga pisut ka maiustamist (süsivesikud on aju toit). Vaid üksikud olid neist nooruses suitsetanud. Enamasti oli neil õdesid-vendi ja lähedasi hoolivaid inimesi. Nad olid suhteliselt mõõduka elustiiliga, eelistasid “kuldset keskteed”. Ilmselt aitas paljusid neist tervena püsida optimism ja hea huumoritaju. Hea naljasoon aitab paremini üle saada vanadusega paratamatult kaasnevatest ebameeldivustest. NB! Ka huumorimeel arvatakse olevat geenidega päritav omadus.




2. Kellelt pärivad lapsed kehakaalu ja kasvu?

Väidetavalt määrab kehakaalu ema liin (umbes 70%). Kui ema on kõhn, siis enamasti on ka lapsed kõhnad. Eriti kehtib see naisliini kohta. Pikkus arvatakse päritavat isaliini pidi, noorim laps on sageli kõige lühem, aga see ei ole rusikareegel. Geneetiliselt võivad mõjutada laste kasvu ja kaalu ka vanavanemad ja veel vanemad mees- või naisliini esindajad.

NB! Soodumusest hoolimata on kehakaalu võimalik kontrolli all hoida, kui kulutatakse rohkem energiat ja jälgitakse, mida ja palju suhu pannakse. Pisut on võimalik ka pikkust toitumisega mõjutada, aga mitte oluliselt. Lühemakasvulistel tasub meeles pidada, et sirge kehahoiakuga sihvakad inimesed paistavad pikemad.

3. Tedretähed, higistamine, lainelised juuksed, lühinägelikkus jpt. spetsiifilised tunnused (näiteks pruunid silmad) on geneetiliselt päritavad. Piisab kui ühel vanematest või vanavanematest on, siis pärib kindlasti ka mõni nooremast generatsioonist sellised omadused.




4. X-kromosoom päritakse emalt, mehed annavad edasi x- ja y-kromosoomi. See, kas sünnib poeg või tütar, oleneb peamiselt mehest, kuna vaid mehel on y-kromosoom.

5. Intelligentsus oleneb pojal suures osas ema geenidest, tütrel mõlema geenidest. Siiski arvatakse ka seda, et isa annab lastele mõtlemisvõime ja ema vaimse ning füüsilise tervise. NB! Kui isa on lapse eostamisel vana (üle 45), esineb lastel rohkem suitsiidseid kalduvusi ja tervisehädasid, samas võivad lapsed olla intelligentsemad.




6. Hambad olenevad isa geenidest, samuti luustiku tugevus oleneb peamiselt isast. Keha kõvad koed näitavad isaliini mõjutusi, pehmed koed emaliini mõjutusi.

7. Südamehaigused kanduvad isalt pojale, samuti viljakus. Kui mehel on raskusi laste saamisega, siis on ka pojal samad probleemid. Kui on kasutatud kunstlikku viljastamist või alternatiivseid lapsesaamisviise, siis võib eeldada, et ka järeltulijatel ei lähe see lihtsalt. Geenide mõju tervisele alles uuritakse.

8. Alkoholism ja kõikvõimalikud sõltuvused kanduvad enamasti geneetiliselt üle põlve, aga nende väljakujunemist mõjutavad geenidest rohkem iseloom, sotsiaalsed ja keskkonnast olenevad tegurid, samuti vaimne tervis.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Karma analüüs + saatuse analüüs


Karjäärihoroskoop


Lapse horoskoop


Nukk Lucia


Seinakell: kass kalu püüdmas


Kaelakee: merevaik


Seinakaunistus: mandrid


Ford Mustang GT, 2015


Padjakate 45 x 45 cm (4 tk)


Kaelakee: merihobuke


Pehme mänguasi: tarantel


Päikesepüüdja: merevaik



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused