Millest oleneb inimese keha lõhn?

Iga inimese keha lõhn on kordumatu ja unikaalne, üksnes sellele inimesele omane. Halb kehalõhn on kõige sagedamini tingitud halvast või puudulikust hügieenist, haigustest ja toidust. Füüsilise töö ja kehaliste pingutuste järel higistab keha ühtlaselt, higi on aga vesine ega lõhna nii halvasti. Kaenla all ja kubemes pidevalt tekkiv higi on aga “õline” ja annab kehale tõelise lõhna.

Kõige halvemini lõhnavad ilmselt puberteedi eas poisid, kuna nende hormoonid “möllavad” ja hügieen kipub olema pehmelt öeldes kehvapoolne. Kõige paremini arvatakse lõhnavat neljakümnendates naised, ilmselt hoolitsevad nad enda eest kõige rohkem. Mitmete uurimuste järgi arvatakse see just nii olevat. Ka vanad inimesed arvatakse olevat halvalõhnalised, aga see ei pruugi nii olla. Sellist asja, kui “vanainimeselõhn”, ei ole tegelikult olemas. Kirbe või imelik halb kehalõhn (õigemini “lehk” või hais) tuleneb enamasti pesemata kehast või mustadest riietest, suur osa on ka toidul, tervislikul seisundil, suitsetamisel või alkoholi tarbimisel.




Igale inimesele omase ja erilise kehalõhna järgi võtavad jälje üles ka jälistuskoerad.

Armunud inimesed tajuvad oma armastuse objekti lõhna meeldivana, keha eritab siis rohkelt feromoone. Igale inimesele isikupärase kehalõhna kujundavad kuuendas kromosoomis olevad geenid, mis ühtlasi määravad iga inimese immunoloogilise eripära. Inimese lõhn ei muutu elu jooksul, selle järgi ei saa isegi vanust määrata. Muutuvad vaid hügieeni- ja toitumisharjumused, samuti tervisenäitajad ning riiete ja eluruumi puhtus.




Eelkõige tekivad higis bakteriaalsed lagunemisjäägid, mis halvasti lõhnavad. On igapäevaselt vaja end pesta, ainult lõhnaõlile või deodorandile loota ei saa. Pesemata ihu puhul muutub keha lõhn siis veelgi ebameeldivamaks. Higistamine sõltub ainevahetusest, sisenõre- ja närvisüsteemist, aga ka terviseprobleemidest. Vananedes higistamine väheneb, keha ei suuda enam jääkidest nii kergelt vabaneda, mis keha lõhna tõepoolest halvemaks võib muuta. Kuna inimene higistab lakkamatult nii päeval kui ka öösel, siis on oluline pesta “strateegilisi” higinäärmete kohti nii hommikul kui õhtul, mõnede elukutsete puhul on vaja pesta ka päeva jooksul. See aitab säilitada normaalse kehalõhna. Kõige parem on võtta hommikune ja õhtune duðð. Keha lõhn on kõige otsesemas seoses keha puhtusega ja on ju teada tõde, et nii puberteediealised poisid kui ka väga vanad inimesed pesevad end vähem. Lisaks vaevavad vanu inimesi sageli ka pidamatuse probleemid, mis keha eriti kirbelt “lehkama” paneb.




Nädala jooksul koguneb naha pinnale nahakettusid ja eritisi igas eas inimesel. Lisaks ka õhust, pindadelt ning rõivastelt kleepuv mustus ning tolm. Ka rõivaid peab pesema sageli, ühe ning sama rõivaga ei saa mitu päeva järjest käia, kui soovitakse hästi lõhnata. Eriti hea lõhna annab rõivastele õues kuivatamine. Igasugune mustus, mis nahale koguneb, hakkab lagunema mikroorganismide, ensüümide ja õhuhapniku toimel. Ühendid, mis tekivad, ei lõhna, vaid “lehkavad”. Nii on inimese kehalõhna jaoks olulised tegurid tema enda keha hügieen ning rõivaste, jalatsite, eluruumide ja sisustuse korrashoid. Ka tavaline vesi ja seep tagavad puhta ja loomuliku kehalõhna väga tõhusalt. Puhtus lõhnabki hästi, kosmeetikavahenditega saab seda vaid täiendada.




Toiduvalikuga saab keha lõhna parandada või halvemaks muuta. Halba kehalõhna tekitavad toidud on brokoli, kapsas, lillkapsas, sibul, küüslauk, köömned, kala, loomaliha, juust. Ka alkohol, suitsetamine ja kohv muudavad keha lõhna halvemaks. Kehalõhna muudab paremaks puhta vee joomine, eriti kui lisada sidrunit ja ka paljud taimeteed parandavad oluliselt keha lõhna. Tsitruseliste ja õunte söömine annab kehale hea lõhna. Köögiviljadest on parimad petersell ja seller. Väga head maitseained on kardemon ja kaneel, mis annavad kehale hea lõhna ja ka toitudele hea maitse. Piimatoodetest on parim hea lõhna jaoks maitsestamata jogurt.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Lapse horoskoop


Armastuse karma horoskoop


Töö ja raha aastahoroskoop


Kõrvarõngad: ema ja tütar


Kaelakee: amburi tähtkuju


Kaelakee: roosa kvarts


Seinakaunistus: hobune


Kaelakee: jäära tähtkuju


Lamp


Kokkupandav lennuk - Lockheed C-130 Hercules


Kausid (23 cm) (6 tk) - Villeroy & Boch


Kristallipuu: ametüst



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused