Punane stromante

Punane stromante
(Stromanthe sanguinea)




TUTVUSTUS

Stromante on pärit Lõuna-Ameerikast, kus kasvab troopilistel aladel. Taim kuulub marantaliste sugukonda.

Stromante puhul on tegemist väga kauni toataimega, mis ei jää teiste taimede vahel märkamatuks. Taime lehtede alumine pool on punane, pealmine pind rohelise-kollase kirju. Taime varred on püstised, lehed on pikad, süstja kujuga. Taim moodustab oma lehtedega kena puhmastiku ning võib kasvada kuni 50 sentimeetri kõrguseks. Taime õied on väikesed ja valged. Õitseb taim kevadel.

Stromante kasvatamine toataimena on keskmise keerukusega, mistõttu ei sobi taim päris algajale toataimekasvatajale.




HOOLDAMINE

Kodustes tingimustes on stromante eest hoolitsemine mõnevõrra keeruline, kuna taim vajab suurt õhuniiskust.

Et taim paremini kasvaks, tuleks taime lehti aeg-ajalt tolmust puhastada. Seda võib teha märja lapiga või poest saada oleva leheläikega.




Valgus:

Stromante vajab kasvamiseks valget kasvukohta. Kevadel ja suvel tuleks taime otsese päikese eest hoida. Talvine päike ei tee taimele midagi halba. Hajusvalgus sobib taimele kõige paremini. Kui taime kasvatada liialt pimedas, võib lehemuster jääda taimel tagasihoidlikuks.

Temperatuur ja õhuniiskus:

Stromante eelistab sooja kasvukohta. Sobivaim temperatuur oleks 19-25 kraadi. Alla 18 kraadi mitte lasta temperatuuril langeda.

Stromantele meeldib kõrge õhuniiskus, mistõttu tuleks kasuks kui teda tihti piserdada. Eriti tuleks piserdamise vajadusega arvestada siis, kui taim kasvab soojas ruumis. Väiksema õhuniiskusega saab taim hakkama siis, kui teda kasvatada jahedas ja poolvarjulises kasvukohas. Kui taim kasvab liialt kuivas kasvukohas, hakkavad lehed pruuniks tõmbuma.

Õhuniiskuse suurendamiseks võiks taime juurde asetada laia veeanuma, kus aurustuv vesi taime ümber õhuniiskust suurendab.

Stromante on väga tundlik tuuletõmbuse suhtes.




Kastmine:

Stromante vajab regulaarset kastmist. Mulla läbikuivamist tuleks vältida, hoida muld niiskena, kuid mitte liigniiske. Talvel kasta veidi harvem nii, et enne järgmist kastmiskorda mulla pealmine kiht jõuaks taheneda. Ka talvel tuleks mulla läbikuivamist vältida.

Kasta tuleks toasooja ja pehme veega.

Väetamine:

Stromantet tuleks kasvuperioodil (märtsist oktoobrini) väetada iga kahe nädala tagant. Novembrist veebruarini piisab, kui taimele anda väetist kord kuus. Väetiseks kasutada lehtdekoratiivsetele taimedele mõeldud väetist, mida kasutada poole vähem sellest, mis väetise pakendil kirjas.




Paljundamine

Stromantet saab paljundada jagamise teel. Sobivaim aeg paljundamine ette võtta, on siis kui taime ümberistutada.

Ümberistutamine

Stromante võiks ümber istutada 1-2 aasta järel. Muld peaks olema nõrgalt happeline, poti põhja panna korralik drenaažikiht. Pott valida taimele madal ja lai.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Reisihoroskoop üheks kuuks


Aastahoroskoop ja aasta numeroloogia - 164 lehekülge


Sünnihoroskoop + Isiksuse analüüs hiina astroloogia järgi


Käevõru: merevaik


Kaelakee: zebra jaspis


Taro kaardid: Oracle of the Witch (koos raamatuga)


Käevõru: unepüüdja


Taro kaardid: Everyday Tarot (koos raamatuga)


Taro kaardid: Thoth Tarot (ainult kaardid)


Õun: lasuriit


Padjakate 45 x 45 cm (2 tk)


Nugade komplekt (6 tk) - Victorinox

Seotud postitused