Sibulasõbrad ja sibulavaenlased

Just sibulaliste (talisibula, murulaugu, porrulauk jt.) pealsed aitavad toidulauda rikastada C-vitamiiniga ja leevendavad kevadväsimusest tingitud vaevusi imehästi. Väga kasulik on ka mugul. Kibeda maitse ja terava lõhna tõttu on sibulal nii vaenlasi kui sõpru ja vägisi sööma sundida kedagi ei saa.




Mugulsibulale annab erilise lõhna ja maitse sulfiide sisaldav eeterlik õli, mis tekitab ühtlasi pisaratevoolu, kui sibulat lõigata. Ohtralt sisaldab sibul fütontsiide, mis on tõhusad haigusi levitavate mikroorganismide hävitajad. Lisaks sisaldab flavonoide, adenosiini, saponiine jt. ühendeid. Sibulas leidub õun- ja sidrunhapet, ligi 14% suhkruid (glükoos, fruktoos, sahharoos), fluori, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vaske, joodi, tsinki, C, B-grupi ja PP vitamiini. Sibulapealsed sisaldavad samuti kõike seda, aga C-vitamiini mitu korda rohkem.

Sibulalised annavad saaki varakevadest hilissügiseni ja neid saab ka talveks säilitada. Rohelise sibula väärtus on turgutada ja puhastada väsinud organismi, parandada söögiisu ja vereringet, soodustada seedimist, korrastada vee ja soolade ainevahetust. Sibul aitab külmetushaigustest pääseda, alandab vererõhku, viib organismist välja ülearuse kolesterooli, tõstab suguvõimet jne.

Punane sibul, mis on tunduvalt pehmema maitsega ja lõhnab paremini, on kasulik südamele. NB! Vaid ägeda seedekulgla-, maksa või neeruhaiguse korral ei soovitata rohelist sibulat. Sibula kasulikkuses ei kahtle keegi ja kõige selle pärast sibulaarmastajad sibulat armastavadki.




Sibulavihkajatele ei meeldi aga sibula kibe maitse ja vänge lõhn. Lisaks näeb sibul keedetud kujul välja üpris ebameeldiv.

Sibulaarmastus või -põlgus saab alguse enamasti juba lapsepõlves. Kunagi oli piimas keedetud sibul ainuke kurgurohi. Keedusele lisati mett ja sunniti haiget last seda sööma. Kui last on sunnitud sibulat sööma vägisi või siis ebameeldival kujul, siis tekib kiiresti vastumeelsus.

Supi sees ei jäta sibul just eriti isuäratavat muljet. Kui sibula maitset soovitakse, aga sibul ise häirib, siis võib panna supi sisse terve sibula ja selle siis hiljem välja õngitseda ning ära visata. Nii saavad supi sisse kõik vajalikud ained, aga supi välimust see ei riku. Kui sibulat valesti serveerida, võib maitsev toit söömata jääda. Kui praetud sibul lõhnab ja maitseb hästi, siis keedetud sibul võib olla lausa ebameeldiv. Praetud sibul on tõeline maius, sest mugulsibul sisaldab rohkesti suhkruid, mis praadimisel karamellistuvad. Sibul on meeldiv ka küpsetiste täidistes. Toore sibula maitse võib olla tõepoolest liiga terav, mistõttu paljudele on ehmatuseks isegi kartulisalatisse segatud toores mugulsibul. Kuna külaliste kõiki eelistusi pole võimalik ära arvata, on parem pidusalatis sibulast hoiduda või hakkida see imepeeneks.




Sibul on väga võimukas teiste toiduainete maitset varju jätma. Õnneks on spetsiaalsed salatisibulad hoopis mahedama maitsega. Sibulat soovitatakse õli ja vee segus madalal temperatuuril hautada, kuni muutub kuldkollaseks ja pehmeks. Maitse säilib, aga ei ole enam nii äkiline. Andekad kokad oskavad valmistada isegi sibulamoosi. Väga maitsvad on paneeritud sibularõngad. Tark perenaine leiab viisi, kuidas oma pere sibulat armastama õpetada. Sibula võib anda lauale ka eraldi kausikestes kas praetud kujul või toorena, siis saab igaüks ise lisada endale maitse järgi. Sibula puhul oleneb kõik serveerimisest ja alustada võiks porrurõngastest, pärlsibulatest, rohelistest sibulapealsetest.

Sibulat ei armastata sageli ka seetõttu, et oma tugeva lõhnaga rikub sibul ära hingeõhu, sest maitse püsib kaua suus ja ka lõhn. Sibulalõhnalisest hingeõhust vabastab tükk šokolaadi või kohviubade närimine. Sibulat tuleks süüa toidukorra alguses ja ka kohvi, tee või piima joomine aitavad ebameeldivast lõhnast vabaneda. Tüümiani, tilli, peterselli lehtede närimine on samuti abiks.




Kui perekonnas söövad sibulat kõik pereliikmed, siis ei teki sellest lõhnast mingit probleemi. Enne tähtsaid kohtumisi võiks sibula söömisega siiski ettevaatlik olla, aga muidu on kõik sibulalised asendamatud toidulaual.

Roheliste sibulapealsete saamiseks on sibulat võimalik ka kodus talvel aknalaual ajatada.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Isikuhoroskoobid


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi + sobivus oma kaaslasega


Taro kaartide ennustus


Käevõru: ametüst


Vaas


Kaelakee: amburi tähtkuju


Kaelakee: kuukivi


Kaelakee: akvamariin


Kaelakee ja kõrvarõngad


Taldrikud (6 tk) (25 cm)


Seinapilt lõuendil või kapal: puud Võrtsjärves


Nõude komplekt lastele (3-osaline)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused