Tädu kuusk Viimsi poolsaarel

Asukoht: Harju maakond, Viimsi vald, Randvere

Viimsi vallas Randvere tee ääres asuv Tädu kuusk kinnitab seda, et looduses pole miski võimatu. Tädu kuusk kasvas hiiglasliku kivi otsas (1.6 meetri kõrgusel 12 meetrise läbimõõduga kivirahnul), juured ulatusid siiski mulda. Kuuse kõrgus oli 20 meetrit, läbimõõt 110 cm.




Jõulude ajal riputasid kohalikud kuusele ka ehteid kaunistuseks. Kaitse alla võeti puu juba 1960-ndate alguses. Puu vanus pole teada, pilte on temast tehtud mitme inimpõlve vältel. Ei teata päris täpselt ka seda, kuidas puu kivi otsa sai. Puuseeme võis hakata idanema siis, kui kivi metsarisu ja okastega kaetud oli. Arvatakse, et külmad on kivi kergitanud aastatega või on metsa pinnast kohendatud.




Ei saa arvestada ka tema mõõte, kuna erilise kasvukoha tõttu oli tal toitu raskem mullast võtta. Ilmselt tingis see puu kuivamise, et omapärane puu inimestele nii suurt huvi pakkus ja nad käisid hulgakesi teda vaatamas, tallates seejuures ka pidevalt puujuurtel, mis niigi vaevu mulda ulatusid. Kuivamise põhjuseks on peetud ka kuuse-kooreüraskit. Ilmselt on põhjuseks ikka see, et puu ei saanud piisavalt juurte kaudu toitu, mistõttu hakkas kuivama juba 2007-nda aasta kevadel. Algul tõmbusid kollakaks ladvas olevad okkad, siis juba puu üleni. Tänaseks on tõeline Tädu kuusk murdunud, sest andis alla 2012-nda aasta jaanuari tormis. Aga Tädu kivi on alles ja Tädu loodusõpperaja ümbruses on tal ka hulk mantlipärijaid kasvamas.




Tädu kuuse lähedal on mitu väiksemat kivi peal kasvavat kuuske, kelle juurte alla on ilmselt inimesed ise kive sokutanud. Tädu loodusõpperaja pikkus on 3,5 km ja see lõpeb lõkkeplatsiga, kus saab tuld teha ja keha kinnitada. Õpperaja läbimiseks kulub umbes 1-2 tundi ja seda saab läbida isegi lapsevankriga. Vaatamisväärsuseks ongi kividel kasvavad kuused, rändrahnud, sipelgapesad ja liigirikas mets. Kohalikke on pahandanud küll RMK brutaalsed teeäärsed hooldustööd matkarajal, aga õnneks taastub loodus kiiresti.








Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Elukoha horoskoop


Elukutsevalik numeroloogia põhjal


Suhte analüüs ja võimalused (kvaliteet)


Konstruktor: uurimislaev


Tööriistakomplekt: 3-osaline


Kokkupandav lennuk - Concorde


Päikesepüüdjad: liblikad (2 tk)


Roostevabast terasest kausid (3 tk)


Kaelakee ja kõrvarõngad


Piknikutekk (200×150 cm)


Käevõru: oonüks ja malahhiit


Taldrikud (27 cm) (4 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused