Maagilised jõulukingitused

Jõulud on iidsetest aegadest olnud perepüha. Seda veedetakse vaikselt koos oma perega või terve suguvõsaga pika ja rikkaliku laua taga. Jõuluaeg on müstiline ennustuslikus mõttes ja väga sobilik aeg kinkimiseks, heategevuseks, teiste inimeste märkamiseks. Just jõuluaeg võib inimesele tuua mõistmise, et andmise rõõm on alati suurem kui saamise rõõm. Jõulumaagiat silmas pidades kingitakse üksteisele just jõulude ajal ka maagilise tähendusega kingitusi. Tõeliselt maagilisi kingitusi võivad siiski vahetada vaid täiskasvanud.




Jõulumaagia tuleneb sellest, et jõulude ajal arvati loodusvaimude ringiliikumist toimuvat (olgu need või päkapikud). Enamasti on loodusvaimud heatahtlikud, aga vahel tekitavad ka segadust. Sellest uskumusest on ilmselt tulnud ka sussi akna peale panemise või jõulusoki kamina juurde riputamise komme. Meeldiv üllatus võib olla isegi kompvek padja all. Vanasti tehti ka jõuluhaldjatele kingitusi ning annetusi (põhiliselt leiba jt. toiduaineid). Sellega loodeti vaimude heatahtlikkust säilitada, et pere ja kodu kaitstud oleks. Kingitusi viidi jõuluõhtul nii metsloomadele metsa, kui koduloomadele lauta. Metsas tehti sageli ka puuhaldjatele kingitusi, seoti linte puu külge, pisteti münte puuõõnde ja muud sarnast. Kui kellelegi võlgu oldi, siis tehti kuusehaldjale kingitusi. Haavapuule tehti kingitusi koduloomade hoidmise eest, kadakale lõbu ja lusti toomise eest. Kadakatega saunas vihtlemine pidi lisaks heale tervisele aitama ka tutvusi luua. Männiokastest ring värava juures pidi tooma rikka kosilase. Arvatakse seda, et jõulude ajal (talvisel pööripäeval) on kosmiline infoväli kõige paremini loetav, mistõttu maagilised tegevused annavad häid tulemusi. Talvisel pööripäeval saab valgus pimedusest võitu, mistõttu tuleviku ennustamiseks on see väga sobilik aeg. Vanasti ennustati tüdrukutele mehelesaamist, perele rikkakssaamist, haigele haigusest paranemist, abielupaarile laste sündi ja arvu, eakatele elada jäänud aastate arvu ja palju muudki.




Kinkimise komme on jõulurituaalide üks tähtis osa. Jõulukingitus on maagiline, kui kinkija sellesse oma hingest ja südamest tulevad head soovid paneb ja kingituse tegemisel kingi saajale heade mõtetega mõtleb. Jõulukink ei pea olema kallis, kallites poest ostetud kinkides maagia tegelikult puudub. Kui jõulude ajal liiga palju raha raisata, siis võivad need pühad olla lausa frustreeriva mõjuga paljude inimeste jaoks. Parima maagiaga on isevalmistatud jõulukingitus. Väga oluline on jõulukingituse pakend, mis võiks olla eriliselt kaunis ja fantaasiarikas. Just kaunis pakend annab kingitusele erilise maagia. Väga sobilikud on näiteks isevalmistatud jõuluehted, paberist inglid, jõulupäkapikud, mille valmistamine nõuab küll suuremat käsitööoskust. Inglitel on alati hea tähendus, sest öeldakse ju, et ilus kui ingel, hea kui ingel, inglinägu, ingli hääl, ingli juuksed…




Maagilisteks jõulukingitusteks on hinnatud aegade vältel kõikvõimalikke puuvilju, eriti tsitruselisi, millele võib erinevate kaunistustega ilmet anda. Alati on kaunis ja tähenduslik kingitus jõululilled: jõulutähed, amarüllised, asalead, jõulukaktused jt. punaste õitega lilled. Ka tulpe võib ajatada just jõuludeks. Kui kinkida lilled kaunilt dekoreerituna, siis on selles kindlasti tõeline jõulumaagia olemas. Kõikvõimalikud käsitööd on läbi aegade olnud hinnas: käsitsikootud kindad, sokid, kampsunid, õmmeldud kannusoojendajad, pajalapid, tikitud laudlinad, sussid, puidust käsitööesemed jms. Kahjuks ei oska tänapäeva inimesed enam hinnata sellise kingituse maagiat.

Pärlid on alati eriline jõulukingitus ja sobivad kinkimiseks ehtena, salvrätivõrudena, lambivarjukaunistusena vm viisil. Kena kink jõulude ajal on pehmed padjad ja vaibad, eriti kui need on imepäraselt kaunite mustritega, toorsiidist padjakatted jt kaunid esemed.




Pilt endavalmistatud kauni raamiga on alati omamoodi maagiline kink. Raamida võib ka hindamatuid mälestusesemeid või kingi saaja jaoks tähenduslikke esemeid. Raami jaoks võib kasutada väga erinevaid fantaasiarikkaid kaunistusi. Valguse võidu sümbolina on küünal alati jõulumaagiaga kink, eriti omavalmistatud küünlad. Ka küünlajalad ja erinevad “pidurüüs” küünlad on kaunid kingitused. Iseküpsetatud, ise hoidistatud või valmistatud jõuluhõrgutised imekaunis pakendis meeldivad ilmselt kõigile väga. Ka tähendusliku muusika kinkimises on maagiat. Kaunis kink on ka käsitsikirjutatud kaunis jõulukaart (soovitavalt enda valmistatud) imeliste ja heade soovidega. Just jõulude ajal võiks leida aega oma lähedaste ja armsate inimeste jaoks. Suurim jõulumaagia võib olla imeväikeses isevalmistatud asjakeses, millel võib kingi saaja jaoks olla hindamatu väärtus. Tõeliselt väärtuslikud asjad siin maailmas on rahaliselt hindamatu väärtusega, neid ei saa raha eest osta. Jõulumaagiaga kingitus võib olla mis iganes, sest kinkija ise paneb oma tunnete ja mõtetega kingi sisse erilise maagia. Mänguruumi on siin lõputult…





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Sobivus töökaaslasega


Aastahoroskoop (karmad)


Aastahoroskoop (armastus ja suhted) ja numeroloogia - 39 lehekülge


Päikesepüüdja


Padjakate 40 x 40 cm (2 tk)


Kaelakee ja kõrvarõngad


Kott - The Starry Night


Skulptuur: noodid


Nukk Lucia


Kaelakee: neitsi tähtkuju


Kaelakee: ingli tiivad, tšakra


Kausid (21 cm) (6 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused