5 lihtsat võtet stressi tõrjumiseks

1. VAATA OLUKORDA RAHULIKULT JA ERAPOOLETULT

Stressirohke olukord mõjutab inimesi väga erinevalt, mõni hakkab sööma, mõni uputab end töösse, mõni hakkab napsitama, mõni suitsetab vahetpidamata. Närvilises olekus on inimesel väga raske rahulikult paigal püsida. Sellises olukorras on vaja võtta aeg maha, istuda rahulikult ja hingata sügavalt, et saaks probleemile keskenduda. Tuleb püüda rahulikult olukorrast endale selge pilt luua. Kaitseseinte ehitamine ei aita, pigem otse oma hirmudele otsa vaatamine. Hirmud tunduvad alati hullemad, kui nende kogemine. Kui võtta aega enda rahustamiseks järjepidevalt, siis hakkab üleliigne muretsemine taanduma ja olukorra üle saavutatakse kergemini kontroll.




2. TAASTA KONTROLL OMA ELU ÜLE

Hingamise kontrollimisega saab vähendada stressisümptomeid. Rahulikult, teadlikult ja rütmiliselt hingates taastub südame rütm. Väga vihases olekus või suure mure ja pinge all sööstab veri pähe ja süda hakkab kloppima, väga raske on rahuneda, sest süda peksleb ja vererõhk tõuseb. Kontrollitud ja teadlik hingamine rahustab südame töö maha, aitab kahe jalaga maa peale tagasi tulla. Kõige lihtsam on järgmine harjutus: hingata sügavalt sisse, hoida hinge korraks hinge kinni ja hingata välja. Korrata mitu korda, kuni rahunetakse. Võib valida mingi kindla rütmi näiteks 1-2-3 sisse, 1-2-3 hoida hinge kinni ja 1-2-3-4-5-6 hingata välja. Igaüks leiab oma rütmi. Abiks on ka lihtsalt sügav ja rahulik sisse-välja hingamine, sisse hingatakse kinnise suuga, välja hingatakse lahtise suuga, käed võib asetada naba piirkonda.




3. ENESEGA RÄÄKIMINE AITAB TASAKAALU VIIA

Kui oma keha hästi tuntakse, siis informeerib keha igast halvenevast olukorrast väga selgelt. Kehaga saab kontakti veel paremini, kui rääkida häälega, nagu oleks keha eraldi seisev olend. Nagu laps vajab leebet kohtlemist ja rahulikku tooni, nii saab ka oma kehaga kontakti võtta. Oma alateadvust saab mõjutada põhimõttel, nagu last või head sõpra lohutatakse. Endale võib korrata, et kõik laabub ja läheb hästi. See halb olukord muutub varem või hiljem ja asjad muutuvad paremaks. Kõik halvad tunded peaks endast vabaks andma, neid ei tohi endas hoida, et need ei saaks kuhjuda ja keha kahjustama hakata.




4. PINGED SAAB MINEMA KOPUTADA

See emotsioonide vabastamise tehnika vähendab negatiivseid tundeid ja pingeid kehas. Selleks tuleks sulgeda silmad, proovida aru saada, mida tegelikult tuntakse. Siis koputatakse sõrmeotstega õrnalt randmele, öeldes nt nii: “Ma tunnen ja mõistan, et olen pinges, aga annan selle halva tunde vabaks.” Koputamist korratakse mitu korda. Siis tehakse sama otsaesisega, meelekohtadega, põskedega, suu, lõua ja kõri piirkonnaga. Lõpuks koputatakse südame ümber õrnalt. Sobiva lause enesesisenduseks leiab igaüks ise ja neid võib varieerida vastavalt vajadusele. Oluline seejuures on pingetest ja halvast enesetundest vabanemine.




5. VISUALISEERIMINE

Väga tõhus pingeid leevendav tehnika on visualiseerimine, mis nõuab aga väga head keskendumisvõimet. Sulgeda silmad ja kujutada ette kriitilist olukorda peopesal suure punase pallina, visualiseerides seda algul mustaks ja valgeks, siis aina väiksemaks ja väiksemaks, kuni jääb järel tolmukübeme suurusena, mille saab peopesalt lihtsalt ära pühkida. Kui silmad sulgedes on tajupilt stressi tõttu täiesti must, siis visualiseerida see mõtte jõul heledaks, päikseliseks. Selleks võib ennast mõelda kaunisse sooja kohta, mereranda või vuliseva oja äärde. Kui mõni inimene mõjub väga stressitekitavalt, siis saab ka tema tähtsust pisendada, kuni enam ei tunta hirmu. Oluline on tagasi saada seesmine rahu. Võib võtta kätte ka pliiatsi (või mingi muu eseme) ja suruda käsi kergelt rusikasse. Küsida endalt, kas saab selle tunde vabaks lasta ja kas soovitakse see tunne vabaks lasta. Siis kinnitada endale, et lastakse see tunne vabaks ja lastakse pliiats kiiresti käest lahti. Kui hoida pliiatsit piisavalt kaua ja kõvasti enda käes, siis hakkab tunduma, nagu oleks see osa käest. Samamoodi hoiab inimene kinni ka oma halbadest emotsioonidest. Nagu pliiats kukub maha, nii vabaneb keha ka vaevavatest halbadest emotsioonidest. Väga hea on kasutada stressipalli oma mõtete rahustamiseks.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


6 kuu horoskoop


Armastuse- ja seksihoroskoop + numeroloogia analüüs


Sünnihoroskoop + horoskoop naisele


Kristallipuu: lasuriit


Suhkrutoos ja koorekann


Kauss (15 cm)


Kristallipuu: ametüst ja tsitriin


Padjakate 40 x 80 cm (2 tk)


Seinapilt lõuendil või kapal: lumikellukesed


Taro kaardid: The Language of Flowers (ainult kaardid)


Metallist kauss


LED küünlad (2 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused