Kuidas jalgrattaga efektiivselt trenni teha?

Kommertsartikkel

Kas sulle meeldib sõita rattaga, kuid sooviksid sellega rohkem kaalu kaotada? Rattasõit on suurepärane vaba aja veetmise võimalus, kuid kaalulangetamiseks pead treeningu üles ehitama veidi teisiti kui lihtsalt juhuslikku sõitu tehes koos sõbraga.

Kui kaua peaks jalgrattaga sõitma?

Kui soovid rattaga kaalust alla võtta, peaks olema rattasõidu kestus rohkem kui tegelik läbitud vahemaa. Kasuta rattaga sõitmisel nutikella või nutitelefoni rakendust, et näha, kui kaugele 30 minutiga rattaga sõidad. Seejärel pane oma treeningpäevikusse number kirja ja sea eesmärk vähendada sama kauguse läbimiseks kuluvat aega. Ajaga paraneb Sinu füüsiline võimekus ning nii saad rattaga sõita rohkem vähema aja jooksul, mis paneb rohkem sind ka pingutama ning seeläbi kaotama rohkem kaloreid.

Kui sulle meeldib rattaga rohkem sõita, planeeri nädala jooksul ka pikemaid sõite. Kui näiteks teed igal nädalal kolm jalgrattatrenni, läbi üks lühike sõit (30 minutit), tee üks sõit mõõdukaks (45 minutit) ja sea eesmärgiks sõita igal nädalal üks pikk ringreis (60 kuni 120 minutit).

Kui kiiresti peaks sõitma?

Kui sinu peamine eesmärk on kaalulangus, on treeningu intensiivsus tähtsam kui kiirus. Suurema intensiivsusega sõit kulutab rohkem kaloreid kui madalama intensiivsusega sõit. Jalgratta tüüp ja valitud rada mõjutavad nii sinu kehalist intensiivsust (kui palju töötad) kui ka kiirust (kui kiiresti liigud). Näiteks kui sõidad raske mägirattaga mudastel maastikuradadel kiirusega 15 kilomeetrit tunnis, pead tõenäoliselt väga palju vaeva nägema. Kui aga oled mäest alla sõitmas maanteerattaga, saad sama tempo peaaegu üldse vaeva nägemata. Seepärast õpi kasutama pulsikella. Seade võimaldab täpselt mõõta, kui palju kaloreid kaotad ning palju vaeva näed. Püüa enamikul sõitudel töötada 70–75% maksimaalsest pulsist.

Kus peaks sõitma?

Õigesti valitud rajal võib olla kõige suurem mõju põletatud kalorite arvule, sest see mõjutab nii sõidu kestust kui ka intensiivsust. Parimate tulemuste saamiseks vali rada, mis võimaldab sul järjepidevatel teedel või ristmikel sõita suurel kiirusel ilma liigseid pause tegemata. Need lühikesed pausid põhjustavad südame löögisageduse langust, võtavad liiga palju treeningu aega ja vähendavad sõidu ajal kalorite põletamise potentsiaali. Paljudes linnades on ette nähtud vastavad rattarajad. Eriti kui alustad treenimist esimest korda, vali pigem maanteel sõitmise asemel ohutud kergliiklusteed, mis on mõeldud just jalgratturitele. Kui Sul puudub juurdepääs rattateele, võib sõita kohta, kus on olemas pikk vaikne tee.

Milline jalgratas valida?

Maanteeratas

Maanteeratas on jalgratas, mis on kergem ja nõuab kiiremini sõites vähem pingutusi. Maanteerattad sobivad kõige paremini siledate pindade ja pikkade teelõikude jaoks. Kuid mõned sõitjad ei tunne end selle rattastiili suhtes kindlalt. Maanteeratas nõuab, et sõites kalduksid veidi ettepoole. Kui sul on seljaga seotud probleeme või tunned muret turvalisuse pärast, ei pruugi see olla sinu jaoks mõeldud ratas.

Mägiratas

Trenni jaoks eelista maastikuratta mugavust ja kergust, millel on rasked paksud rehvid. Need jalgrattad pakuvad sõidu mugavamaks muutmiseks tavaliselt mõningast vedrustust ja pehmendust. Lisaks saate selle rattatüübiga sõites säilitada sirgema kehahoiaku. Samuti tagavad paksemad rehvid suurema stabiilsuse, nii et sõitjad tunnevad end nende jalgratastega sageli turvalisemalt, eriti kui nad on rattasõidus uued.

Elektriline jalgratas

Kui oled rattasõidus uus või kavatsed oma jalgratast kasutada pikema igapäevase edasi-tagasi sõitmise jaoks, võib sinu jaoks ideaalne võimalus olla elektriratas (nimetatakse ka e-jalgrattaks). Näiteks pakuvad mitmed brändid mugavat püstisõitu koos võimalusega kasutada kaheksat erinevat kiirust. Kui tabad künka või vajad pingelisest pedaalimisest pausi, võid sisse lülitada pedaali abisüsteemi, mis aitab hoida kiirust kuni 45 km/h. Soovi korral võid eelistada ka elektritõukeratast, leides sobiva siit.

Millist lisavarustust kasutada?

Rattapüksid

Mõned jalgratturid eelistavad kanda spetsiaalselt jalgrattaga sõitmiseks mõeldud lühikesi pükse. Lühikesed püksid on disainitud seemisnahaga või padjaga, mis aitab hoida keha ja sadula hõõrdumist. Enamikul lühikestel pükstel on ka tagant kõrgem ja eest madalam vöökoht, mis muudab ettepoole kallutatud sõiduasendi mugavamaks.

Sadulakott

See väike pakk kinnitub rattale ja suletud lukud aitavad hoida mobiiltelefoni, isikut tõendavat dokumenti ja muud olulist.

Pulsikell

Mõõda selle kõrgtehnoloogilise tööriista abil oma intensiivsust. Paljud aktiivsusmonitorid pakuvad ka treeningu pulsi näitamist, mis aitab treeningu pingutusi jälgida.

Rattakingad

Jalgratta jaoks mõeldud jalanõud pole kaalulangetamise treeningute jaoks vajalikud, kuid need võivad sõidu mugavamaks muuta. Innukad jalgratturid kannavad pedaalidesse kinnitatud kingi. Kinnituskohad pole vajalikud, kuid võid leida, et jäik king töötab treeningu ajal paremini. Jäikus aitab survet pedaalilt kogu jalale viia, muutes pedaali käigu tõhusamaks ja mugavamaks.

Muud nõuanded treeninguks

Mägede lisamine

Suurenda alakeha tugevust, aeroobset võimekust ja oma kalorite põletamise potentsiaali, lisades marsruudile mõned mäed. Võid isegi leida ühe suure kaldega koha ja sõita mitu korda edasi ja tagasi.

Kiiruse intervallid

Kui oled seadnud regulaarse sõidurutiini, hakka ennast kiirusega proovile panema. Tasasel teelõigul lisa oma kiirusele juurde 1 kuni 3 km/h. Puhka vähe ning korda seejärel tsüklit kolm kuni viis korda.

Jäta kõrvaklapid koju

Ära kunagi kuula kõrvaklappidega muusikat, kui oled jalgrattaga sõitmas. Isegi kui oled kaitstud rattateel, on oluline osata näha ja kuulda kõike enda ümber. Kindlasti jäta mobiiltelefon sadulakotti – rattasõit ja telefoniga rääkimine või sõnumite saatmine võivad olla sama ohtlikud kui autojuhtimise ajal.

Ole ilmateadlik

Rattasõit sõltub ilmast. Kui sinu kiirus ühel päeval oluliselt väheneb, võib see olla tingitud ainult tugevast tuulest või kuumusest. Kui hindad treeninguid, eelista sõitmiseks pigem päevi, kus saad võtta treeningust maksimumi ja oma tulemusi võrrelda.

Kaalulangetamiseks mõeldud jalgrattasõit on suurepärane võimalus kalorite põletamiseks, stressi vähendamiseks ja värske õhu nautimiseks. Investeeri turvavarustusse ja keha jaoks parimasse jalgrattasse, et sõita ohutult ja nauditavalt.



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused