Sisuturundus

Pilt: Alexa / pixabay.com
Porgand on koduaednike seas populaarne valik – see on toitaineterikas, maitsev ja kauasäiliv juurvili, mida saab kasutada nii toorelt, kuumtöödeldult kui ka mahlade valmistamisel. Eduka porgandikasvatuse eelduseks on läbimõeldud planeerimine, sobiv mulla ettevalmistus ja järjepidev hooldus. Järgnevalt jagame põhjalikke juhiseid, kuidas kasvatada porgandit edukalt oma koduaias.
Seemnete valik – algus määrab tulemuse
Iga edukas aiandusprojekt algab õigete seemnetega. Porgandil on palju erinevaid sorte: varajased, keskvarased ja hilised. Seetõttu on mõistlik seemneid valides mõelda, millal soovid saaki saada ning kas kasvatad porgandit värskelt tarbimiseks või pikaajaliseks säilitamiseks.
Usaldusväärne valikukoht on Nojus online seemnepood, kus on lai valik kvaliteetseid porgandiseemneid erinevateks vajadusteks. Sealt leiad nii klassikalised oranžid sordid nagu ‘Nantes’ ja ‘Berlikumer’ kui ka värvilised variatsioonid – näiteks lillad või kollased porgandid, mis pakuvad visuaalset elamust ja mitmekesisust toidulaual.
Mulla ettevalmistus ja külv
Porgand eelistab sügavalt haritud, õhulist, kivivaba ja keskmise viljakusega liivsavi või saviliiva mulda. Tihke või kivine pinnas põhjustab juurviljade harunemist, väänamist või ebaühtlast kuju.
Mullatööd on soovitatav teha juba sügisel: kobestada pinnas sügavalt ja lisada komposti. Kevadel, vahetult enne külvi, tuleks maa uuesti kobestada ning reavahed ette planeerida. Värsket sõnnikut tuleks vältida, sest see võib põhjustada porgandi “põlemist” ja juuredeformatsioone.
Külv toimub aprilli lõpust juuni alguseni. Porgandiseemned külvatakse 1–2 cm sügavusele, ridade vahe 25–30 cm. Kuna porgand tärkab aeglaselt (umbes 14–21 päeva), on soovitatav segada seemned liivaga või märkida reavahed redise või salatiga, et hiljem lihtsam oleks porgandiread üles leida.
Taimiku hooldus – harvendamine ja kastmine
Porgand ei talu liigselt tihedat kasvukohta. Esimene harvendamine tehakse, kui taimed on umbes 2–3 cm kõrgused. Jäta taimede vaheks 2–3 cm. Teine harvendus tehakse hiljem, jättes lõpuks 5–7 cm vahe, et porgandil oleks ruumi sirgeks ja paksuks kasvada.
Kastmisel peab vältima äärmusi – ei tohiks lasta mullal liialt kuivada ega pidevalt märg olla. Ebaühtlane kastmine võib põhjustada lõhenemist. Parem on kasta harvem, kuid põhjalikult, et vesi ulatuks sügavale mullakihti.
Kahjuritõrje ja kahesuunaline kooskasvatus
Porgandikärbes on üks sagedasemaid porgandikasvatajate probleeme. Ta muneb porganditaimede lähedusse ja tema vastsed uuristavad juuri, muutes need kõlbmatuks.
Looduslikke kahjuritõrjemeetodeid saab rakendada kooskasvatusega – näiteks istuta porgandiridade vahele sibulat või porrulauku, mille lõhn peletab porgandikärbse eemale. Samuti võib kasutada katteloori, mis takistab kahjurite ligipääsu noortele taimedele.
Koristamine ja säilitamine
Porgandi koristusaeg oleneb sordist – varajased sordid valmivad juuli lõpus, hilisemad augusti lõpus või septembris. Parim koristusaeg on jahe ja kuiv ilm. Värskelt korjatud porgandit ei tohi kohe keldrisse panna – lase neil esmalt kuivada varjus, et mullaniiskus väheneks.
Säilitamiseks sobib liivaga täidetud kast või auk, kus porgandid saavad olla jahedas, pimedas ja niiskes keskkonnas. Õigesti säilitatud porgandid püsivad värsked kevadeni.
Kokkuvõte
Porgandi kasvatamine koduaias on nauditav ja kasulik ettevõtmine, mille tulemusel saab nautida oma aia puhast, maitsvat ja toitaineterikast saaki. Edu saladus peitub sobivas sordivalikus (soovitame Nojus seemnepoodi), õigetes külvi- ja hooldusvõtetes ning korrektses kahjuritõrjes.