Aedviljade söömine võib aidata vältida paljusid haigusi

Aedviljade söömine võib aidata vältida paljusid haigusi, aga need ei maitse paljudele. Kunstväetised võivad muuta nende maitseomadusi, mistõttu poest ostetud puu- ja köögiviljad polegi sageli maitsvad. Maitseomaduste stimuleerimiseks võib kasutada värvilisi aedvilju sellisel viisil, et taldrikul on söömiseks hästi värviline toit. Taimeriigist pärit erksavärviline toit on hea just tervise seisukohalt, sest just taimede teisejärgulised koostisosad mõjutavad oluliselt immuunsüsteemi, langetavad kolesterooli ja vererõhku ning toimivad vähki ennetavana. Just need ained annavad taimedele erilise värvuse, suudavad kaitsta rakke ja kudesid vabade radikaalide kahjustuste eest. Aedviljade värvid säilivad, kui neid liiga pikalt ei kuumutata ega töödelda. Sibula ja küüslaugu terav lõhn on samuti tervist tugevalt mõjutav komponent.




KOLLASED-ORANžID JA PUNASED AEDVILJAD (porgandid, aprikoosid, kõrvitsad, tomatid, mango, melon, punane paprika, brokoli, lehtkapsas, spinat, punane kapsas) sisaldavad karotinoide ja lükopeeni, zeaksantiini, luteiini, karoteeni. Takistavad põletikuliste protsesside arengut, vähendavad südame- ja veresoonkonna haiguste riski, eakamatel inimestel ka vähiriski. Looduslikud karoteenid hoiavad eemal ka silmahaigused.

SINISED, ERKKOLLASED, VIOLETSED VILJAD (õunad, baklaþaanid, küdooniad, tikrid, granaatõunad, kirsid, ploomid, redised, rabarber, pirnid, punane kapsas, murulauk, viinamarjad, tomatid, sibulad, kohvioad) sisaldavad polüfenoole, millel on antibiootiline, antioksüdeeriv ja põletikuvastane toime. Kasutatakse tromboosi ja kõrge vererõhu ennetamiseks, parandavad vereringet ja vähendavad rinna- ning jämesoolevähi riski.

TERPENOIDID (ananass, aprikoosid, köömned, mandariinid, piparmünt, redised, apelsinid, seller, viinamarjad, laim) tagavad põletikuvastase toime, halva kolesterooli vähenemise, stimuleerivad ainevahetust, vähendavad vähi ohtu. Need ained haihtuvad kiiresti, neid peab sööma kohe pärast valmimist.




SULFIIDID (punane ja roheline sibul, murulauk, porrulauk, küüslauk, ðalottsibul) vähendavad südame- ja veresoonkonnahaiguste riski, pärsivad vere hüübimist (vedeldavad verd), hoiavad veresooni heas korras, vähendavad vähiriski. Need taimed peab peenestama või riivima ja kohe sööma.

MÕRUD TOOTED (kaunviljad, maapähklid, kaer, soja v.a. geneetiliselt muundatud soja, spargel) sisaldavad saponiini, mis aitab vähendada jämesoolevähi riski, on põletikuvastase toimega, annab jõudu.

ROHELISED AEDVILJAD (rohelised ristõielised nagu lillkapsas, brokoli, Brüsseli kapsas, ka peakapsas) kaitsevad mikroobide eest, peletavad nakkusi. Vähendavad rinna- ja kopsuvähi riski, takistavad kasvajate tekkimist siseorganites. Vähendavad kõhuvaluhooge ja kõhulahtisust, on head antioksüdandid.




KRÕMPSUVAD TAIMED (kaunviljad, kõrvits, päevalilleseemned, seesamiseemned, ristõielised aedviljad, linaseemned, punane ristik) taastavad hormoonide tasakaalu, mõjutavad immuunsüsteemi, kaitsevad südant ja veresoonkonda, kaitsevad eesnäärme-, soole- ja rinnavähi eest, parandavad aju talitlust, kaitsevad osteoporoosi eest.

NB! Kõik teisejärgulised ained peituvad peamiselt koore all ja hävivad liigsel kuumutamisel (karotenoidid kuumutamisel ei hävi). Ristõielisi on kasulik suppides või kastmetes kasutada, kuna lahustuvad hästi vees. Mida värvilisem taimse päritoluga toit on taldrikul, seda kindlam on, et organism toidust kõik vajaliku kätte saab. Selline värviline taimne toit tõstab isu, pakub esteetilist naudingut, tugevdab immuunsüsteemi ja annab rohkelt vajalikku energiat.

NB! Kasulik on vaid looduslik värviline toit, kunstlikud toiduvärvid kehale head ei tee, neid peaks pigem vältima.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Kahe inimese numeroloogiline analüüs ja kokkusobivus


Lapse horoskoop


Aastahoroskoop - 105 lehekülge


Käevõru: tiigrisilm


Laualamp


Mälukaart: Lexar Professional 2000x SD Card 128GB, SDHC UHS-II


Dekoratsioon: ametüst


Kaelakee: kass ja päevalill


Kaelakee: tiigrisilm


Kaelakee ja kõrvarõngad


Kristallipuu: ametüst


Vaas



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused