8 nippi, kuidas lapses lugemishuvi äratada

Lugemishuvi saab tekkida vaid siis, kui perekonnas raamatud ja lugemine au sees on. Raamatutega tutvuma peaks juba väikelapseeas. Siin võib soovitada Wimbergi sõnadega “Ära ütle, et ei oska, muudkui proovi, proovi! Selle moel, tahte toel, teoks teed oma soovi!”.

1. Raamatud olgu kodus nähtaval kohal

Lugemishuvi äratamiseks peaks olema raamatud lapse jaoks nähtaval kohal ja riiulil sellisel kõrgusel, kust laps neid võtma ulatab. See annab lapsele võimaluse raamatuid vaadata ja ka ise uurida või näidata, mis talle huvi pakub. Pole vaja karta raamatute kulumist, sest lugemiseks neid ju tehaksegi. Siiski peaks õpetama lapsele ka seda, et raamatuid sihilikult sodida, määrida ja lõhkuda ei tohiks, aga rohkest lugemisest raamatud ikka kuluvad. Võiks koju tellida ka mingi lapsele sobiva ajakirja, eriti kui raamatuid on kodus vähe (Hea laps, Mesimumm, Täheke vm.). See oleks ühtlasi igakuine meeldetuletus, et lugemine on lapse jaoks tähtis tegevus. Lugemishuvi äratamise esimene etapp on täheklotsid, tähekaardid, lugemismängud, kõvade lehtede, rohkete piltide ja vähese tekstiga lasteraamatud.




2. Unejutt

Parim aeg unejutu lugemist alustada on vanuses 2-3 aastat. Laps võiks ise valida raamatu unejutu jaoks. Mida vanem laps, seda pikemad unejutud võivad olla. Noorematele lastele saavad isegi pere vanemad lapsed unejuttu lugeda. Jutukesi võib ette lugeda ka muul ajal ja lapsega koos sisu üle arutleda. Väikelastele mõeldud jutud on lühikesed, oluline on ka loetu teemal arutlemine. Kui ei ole raamatut käepärast, võib jutukesi ka mälu järgi jutustada või ise välja mõelda. Loetud jutu sisu üle arutlemine aitab lapsel sisu mõista ja tekkinud emotsioonidega toime tulla.




3. Raamatukogu

Väikelastele mõeldud raamatud on väga kallid ja nende eluiga on lühike, mistõttu neid ei pea olema palju. Võib laenata selleks perioodiks sõpradelt või laenutada raamatukogust. Esimest korda raamatukogu külastada võib juba siis, kui laps veel lugeda ei oskagi. Juba varakult võib lapsele teha ka lugejapileti. NB! Pole vaja last paaniliselt ja vägisi lugema õpetada, see oskus tuleb niikuinii, kui laps selleks valmis on. Tuleb luua vaid soodsad tingimused.




4. Isiklik eeskuju

Lapse nähes raamatute lugemine mõjutab teda kindlasti, eriti kui tehakse seda ennastunustavalt. Lapsele võibki öelda, et oota natukene, mul on põnev koht pooleli. See annab lapsele signaali, et lugemine on ka täiskasvanute jaoks põnev tegevus.

5. Vältida tüdimust

Olgu kodus või sadu raamatuid, siis väikelaps kipub valima ikka mingi kindla, mida talle kuulata või lugeda meeldib. Siin mängib rolli kindlasti visuaalsus, kaunid pildid, palju tegevust või mingi muu faktor. Lastele meeldib tuttav temaatika ja lihtne sõnastus. Ei tohiks näidata välja tüdimust kas või sajandat korda ühte ja sama raamatut ette lugedes. Teksti saab laiendada sisu üle arutlemise, kommentaaride ja küsimustega.




6. Lugemine peab olema mõnus tegevus

Lapse jaoks peab see olema mõnus tegevus. Tal võib lubada isegi midagi näksida, taustamuusikat kuulata ja mugavat lugemis- või kuulamisasendit kasutada. Mingil juhul ei tohiks last rangelt laua taha toolile lugema sundida. Ka täiskasvanud ei loe ju laua taga ranges poosis. Isegi õues või hilisemal õhtutunnil lugemist ei tohiks ära keelata, kui lapsel parasjagu huvi on lugeda.




7. Loovus

Väikelapse arengut mõjutavad kõige rohkem kasvukeskkond ja pere. Ka lugemishuvi tärkamine tuleneb just sellest mõjust. Rõõmus meel ja kannatlikkus on abiks ja lugemishuvi äratamiseks sobivad kõik toimivad võtted, see nõuab vaid loovust. Ühiste raamatuhetkede nautimine aitab kindlasti kaasa. Lugemist ei saa õpetada vägisi, sest siis kaob ka huvi. Raamatu väikelapsele saab valmistada ka ise hea tahte korral vanast albumist, vanadest kaartidest või fotodest ja teksti ise juurde mõelda.

8. Raamatupoodide ja raamatutega seotud ürituste külastamine

Raamatut poest ostes tuleks lasta lapsel valida ja usaldada tema maitset. Laps peaks ise saama oma valitud raamatut lugeda, olgu teema ükskõik kui tobe täiskasvanu jaoks. Suunata võib, aga sundida ei tohiks. Hea oleks külastada koos lapsega ka mõnda raamatuesitlust, et laps saaks aimu ka raamatute tekkeloost ja näeks mõnda kirjanikku oma silmaga.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Armastuse- ja seksihoroskoop + numeroloogia analüüs


Aastahoroskoop - 214 lehekülge


Aastahoroskoop (töö ja raha) ja numeroloogia - 39 lehekülge


Käevõru: sodaliit


Päikesepüüdja: elu puu, kuu, liblikas (3 tk)


Seinakaunistus: õis ja koolibri


Kaelakee: hemimorfiit


Merkaba täht: obsidiaan


Dekoratsioon: ametüst


Kaelakee: roheline aventuriin


Käevõru: ema ja tütar


Kausid (2 tk) - Villeroy & Boch



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused