Feng shui maastikuvormides

Läänes nimetatakse feng shui teooriat geomantikaks, aga selle tähendus on palju laiem. See haarab endasse hoonete ehituse, ruumide sisustamise, värvide psühholoogia ja ka maastiku kujunduse. Feng shui püüab tõlgendada looduslike vormide ja nähtuste, inimeste loodud hoonete ja sümbolite kooskõla Universumiga, haarab endasse isegi Kuu faaside mõjud. Feng shui püüab rahuldada inimese igivana vajadust harmoonia ja kooskõla järele, lahti mõtestada ja interpreteerida ümbritseva keskkonna mõjusid, jälgides seejuures loodusseadusi ja inimese reaktsioone, arvestades omavahel seotud sündmuste kooskõla. Inimene on ju tihedalt seotud looduskeskkonnaga, isegi linnas elades.

Tõlkes tähendab feng shui “tuul” ja “vesi” ja see igivana õpetus põhineb pikaajalisel vaatlusel, mis on andnud põhjust väita, et üks koht toob teisega võrreldes rohkem õnne ja heaolu kaasa. Feng shui põhimõte on, et inimene peab hoolitsema oma keskkonna eest, sest selles peitub tema enda õnne “allikas”. Feng shui “juured” ulatuvad aega, kui inimene sõltus täielikult looduse tujudest, Taeva ja Maa tsüklitest, Päikese energiast.




Vee suunamine, tuule kasutamine, maa loovate ja lõhkuvate jõudude juhtimine muutus määravaks ja tähtsaks palju hiljem. On isegi ütlus, et kes juhib vett, see juhib riiki. Kus valitseb külm tuul, seal tuleb künkaid ja puid kasutada kaitsena. Maja tuleks rajada poole künka peale suunaga lõunasse, sest siis on võimalik saada maksimaalselt päikeseenergiat ja kaitsta end külmade tuulte eest. Siiski peaks muutusi keskkonnas teostama suure ettevaatusega.

Ka küngaste, orgude ja veekogude nimedel arvatakse olevat püha energia. Yin ja Yang sümboliseerib harmooniat, kahte vastandlikku alget, üks ei saa teiseta eksisteerida. Yin on pime, naiselik, passiivne ja Yang valge, mehelik, aktiivne. Ilma pimeduseta pole valgust, ilma soojuseta külmust, ilma naiseta meest, ilma surmata elu. Yin ja Yang püüdlevad looduses ühtesulamise poole, luues loomulikku ja pidevat harmooniat. Ka inimese elus esinevad tõusud ja mõõnad on elu loomulik protsess. Harmoonia säilib vaid siis, kui Yin ja Yang on tasakaalus. Feng shui elujõud määratleb ära iga nähtuse mõõtmed, ilmnemise potentsiaali, kasvu ja kiiruse. Ilma selleta puud ei õitse, jõed ei voola ja inimene ei suuda elada, sest pole vajalikku energiat, puudub qi.

Inimesed on tundlikud keskkonna voogude suhtes, olgu see energia ükskõik kui kummalises vormis. Hooned, puud, maastik, veekogud muudavad energia kvaliteeti ja liikuvust. Veekogud on seejuures otsustava tähtsusega. Kui on liiga palju või liiga vähe vett, rikub see looduse tasakaalu. Parim variant on, kui maja asetseb voolava veekogu kaldal. Kui jõgi või oja asub elumajast lõunas, on see hea enne. Eriti kui maastik langeb selle jõe suunas. Kärestik tähendab laetud vett. Kivid kisuvad veest välja palju energiat. Heaks kohaks loetakse ka vete kokkujooksu, kus jõed liituvad, jõgi jookseb järve või merre.




Hea on, kui maja seisab tiigi, järve, jõe või oja kaldal, see toob kaasa positiivset energiat. Kui vesi voolab liiga maja lähedal, laskmata moodustada majale korralikku aeda või õue, võib see aga külluseenergia kaasa viia. Maja lähedal olev vesi peaks olema puhas ja voolav, kui veesilmaks on tiigike, siis peaks selles olema ka purskkaev. Sogane ja seisev vesi kahjustab tervist, toob kaasa ebaõnne. Liiga lähedal asuv veekogu võib kaasa tuua ka õnnetusi. Et seda vältida, soovitatakse ehitada veekoguni kividest või plaatidest teerada. Kasulikud on veel sillakesed, kurvilised teerajad, võlvistikud, et saavutada sobivat visuaalsust. Kunstlikult rajatud tiik või bassein ei tohiks majast suuremad olla. Inimene on peremees, vesi on külaline ning külaline ei tohi peremehest üle olla.

Suured kivid ja puud veekogu kaldal aitavad tasandada seda mõju, suurendades maja mõju ja vähendades veekogu tähtsust. Vesi on Yin, kivid ja maapind Yang. Kaevu vesi (Yin) imbub kaevu (Yang). Uue kaevu rajamine võib mõjutada maja energiat nii, et võib kaasa viia ka hea õnne, tuues kaasa haigusi või isegi surma. Vanad juba eksisteerivad kaevud on väga hea mõjuga, sest kindlustavad elanikele hingerahu, uue asemel oleks mõistlikum vana igal aastal korralikult puhastada, kuni see on võimalik.




Seisev vesi vanas kaevus toob kaasa kurbust, haigusi ja muresid. Sellise kaevu kõrvale tuleks istutada taim, mis muudaks negatiivse energia positiivseks. Hooned, mis asetsevad ereroheliste taimede liinidel, omavad head energiat, võtavad keskkonnast parimat mõju. Suured puud võivad mõjutada maja nii negatiivselt kui positiivselt. Majad, mis asetsevad teest kaugemal, on kaitstud saaste, müra ja negatiivsuse eest. Majadele liiga lähedal kasvavad suured puud võivad lõhkuda maja ja summutada elanike endi energiat. Majade lähedal kasvavad vanad põlispuud on aga väga tähendusrikkad. Sellise põlise puu häving võib esile kutsuda maja elanike ja maja hävingut või õnnetusi.

Majja viiv tee ei tohi liiga otse maja juurde suunduda, vaid majale lähenedes peaks otsekui sellesse süvenema. Linnas või alevis on ummiktänava lõpp maja jaoks halvim. Kui maja asetseb poolel teel künkale, ei tohiks välisukse eest tee otse alla minna, energia voolab majast siis välja. Liiga kitsas juurdepääsutee ei lase aga energial majja sisse voolata. Kui tee laieneb tänava suunas, on see hea märk. Siiski on hea, kui maja põhiline välisuks on kaugemal teest ja enne välisust on siseõu, see vähendab rahalisi kaotusi ja suurendab õnne võimalusi.




Õnnelikud naabrid on alati parimaks endeks. Kui keegi leiab elamiseks positiivse energiaga koha, siis leidub kohe rohkelt huvilisi, kes soovivad sinna lähedale kolida. On hea, kui majade vahele jääb privaatne ruum. Kõrvuti majad mõjutavad üksteist, kõrgem ja suurem vähendab väiksema panoraami ja võtab ära päikesevalgust ning head energiat. Kui maja looduslikku ümbrust kardinaalselt muudetakse, viib see elanikelt rahu ja julgeoleku ning nad kannatavad selle all. Linnades on eriti halb, kui väike maja jääb suurte hiiglaste varju ehitamise käigus. Kui naabermajad on kõrged, tunnevad suurte majade vahele jääva väikese maja elanikud surutist. Vältida tuleks maju naabruses, mille kuju meenutab lihakirvest või saabast. Inimesed, kes elavad või töötavad sellise maja teravikul on pidevalt ärevil ja hirmul. Tornitaolised kõrghooned aga meenutavad ohvriküünlaid. Kõrghoonetes on kõige parem elada keskmistel korrustel. Ülemistel korrustel on liiga palju tuult, alumised kannatavad ülemiste surve all, mistõttu korrusmajad ei ole elamiseks hea variant.

Omamoodi “ravim” on feng shuis “peegel”. Peegelklaaside ja peeglite abil saab seda halba mõju linnades parandada, ka suured puud aitavad seda mõju parandada. Peegli või peegelklaasi sära kujutab endast päikese ja kuu ühendatud jõudu, puud kaitsevad aga teravate nurkade halva energia (nn. “mürginoolte” eest).




Kodu lähedal oleva maastiku soodsamaks muutmiseks on abi kolmest abinõust:

1. Maja sissepääs peab olema valgustatud. Usutakse ka, et meeldiva helinaga tuulekellad toovad majja õnne.

2. Kui maja kuju ei ole sobilik, siis on vaja lisada looduslikku elementi, et tasakaalu saavutada.

3. Energia peab aias ja majas takistamatult voolama.

Kui krunt on suur, siis peaks selle tagakülg olema veidi kõrgemal kui esimene. Väikese krundi puhul on tasapinnalisus parem. Krundi kuju on samuti oluline, meenutab see lindu, looma või on kindlapiiriline. Feng shui tugineb sarnasusmaagiale: sarnane loob sarnast. Oleks väga naiivne arvata, et keskkond, kus inimene elab, ei mõjuta teda üldse. Budistlikus õpetuses mõjutab inimest kõik, mida ta näeb, teeb, mõtleb ja kogeb. Kõik see salvestub meeltes ja loob inimest. Kui inimesele meeldib koduõue kive tuua, siis peaksid need olema päikese käes, et neid päikesenergiaga laadida, muidu need “väsivad”. Mida suurem kivi, seda rohkem ja kaugemalt koondab energiat. Seda mõju saab kasutada maastiku kujundamiseks. Negatiivsesse paika pannakse suured kivid või kivikujud, mis juhivad kahjuliku energia ära.

Heleda maja taga asetsev muru ja allee peaksid looma positiivse energia. Linnades kaotavad aga maa ja tema vormid tähenduse. Teooria kohaselt on majade parimaks vormiks nelinurk, ristkülik või silinder, eriti õnnestunud on aga kaheksanurksed hooned.




Arvestama peaks, et yin ja yang energia oleks tasakaalus. Yang kulgeb ülesmäge ja vastuvoolu, on laienev. Vormid on kandilised, jooned sirged, täpsed, konstruktsioonid tugevad, suured, kõrged. Kujundid on teravate nurkadega, nagu kuup ja romb, ehitused toretsevate detailidega. Yang energia kandjad on ka loomariik, õied ja tuli. Yin on pime ja must, energia kulgeb allamäge, pärivoolu, on ahenev. Vorm on tagasihoidlik, ümar, lihtne. Maastikuvormidest on Yin energiaga org, madalik ja tasandik. Kujunditest kera, kuppel, nürinurksed kujundid, jooned on kaarjad, vormid kumerad ja detailid väikesed. Yin energiat kannavad ka taimeriik, taimede viljad ja vesi.



Artikkel jätkub. Viite järgmisele lehele leiad pärast e-poe reklaami...





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi (lisana aasta lühinumeroloogia)


Numeroloogia kalender


Kuuhoroskoop (päevade lõikes)


Kausid (5 tk)


Tassid (4 tk)


Käevõru: turmaliin ja sinine kaltsedon


Küünlaalused 2 tk


Söögiriistade komplekt (30 tk) - Villeroy & Boch


Nukk Portia


Kaelakee: fööniks


Kaelakee ja kõrvarõngad


Käevõru: ametüst



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused