Millist mõju avaldavad kehale maitsed?

Ajurveda tunneb kuut põhilist maitset: magus, hapu, soolane, terav, kibe ja kootav. Need tulenevad viiest elemendist, iga maitse on moodustunud kahest elemendist: magus – maa ja vesi; hapu – maa ja tuli; soolane – vesi ja tuli; terav – tuli ja õhk; kibe – õhk ja eeter; kootav – maa ja õhk.




MAGUS MAITSE (niiske, jahe, raske)

Magus maitse ja inimese keha omavad ühesugust algallikat, inimese koed on magusamaitselised, seepärast soodustabki magus kudede kasvu, seejuures ka rasvkoe kasvu. Aidates saavutada pikaealisust, mõjub magus maitse rahustavalt meeltele ja mõistusele, annab jõudu ja hea jume, nõrgestab mürkide mõju, vähendab janu ja ülekuumenemist, soodustab naha ja juuste kasvu, mõjub hästi häälele ja inimese energeetikale, kõrvaldab nõrkuse ja kurnatuse, mõjub värskendavalt nina- ja suuõõnele, samuti kurgule, huultele, keelele. Magus suurendab ka seemnerakkude hulka ja rinnaga lapsi toitvatel emadel soodustab piima eritumist. Magus tugevdab närvirakke ja rakkude teket, leevendab atakke, mõjub rahustavalt, annab energiat ja positiivseid emotsioone. Eriti närvilistel, eakatel ja haigusest paranevatel inimestel parandab enesetunnet. Magus maitse on toitev, elavdav, kutsub esile rahulolutunde, aga paraku suurendab kaalu. Putukatele on see meeldivaim maitse, eriti armastavad seda sipelgad ja mesilased.




Kui ülemäära magusat tarvitada, tekitab see rasvumist, loidust, laiskust, unisust, raskustunnet, isupuudust, seedetegevuse aeglustumist, takistab kurgu- ja suulihaste arenemist ja ülemäärast süljeeritust, raskendab hingamist ja köha ning võib põhjustada häälekaotust. Ülemäärane magus raskendab neerude tööd, kutsub esile lihasmao kasvu, tekitab lümfisõlmede turseid jalgadel ja kaelal, põie ja vereringe kõrvalekaldeid ning eritiste suurenemist. Magusa üleküllus põhjustab ülekaalulisust, võib põhjustada diabeeti ja soodustada pahaloomulisi kasvajaid.

Magus maitse on taimedes ja toitudes, mis sisaldavad suhkrut, tärklist või lima. Näiteks rosinad, jalakas, seesam, kuutõverohi, mandlipuu, varemerohu juur, kirburohu seemned, linaseemned, dattel, lagritsapõõsas jt. Magusa mõju võimendavad rafineerimata suhkur, mesi, ürdid ja piim.




HAPU MAITSE (kerge, kuum, niiske)

Hapu maitse tuleneb hapetest ja käärivatest toitainetest. Hapu maitse parandab toidu maitset, elavdab seedetegevust, tugevdab ja ergutab mõistust, annab tunnetele läbipaistvuse, suurendab jõudu, rahustab südame tööd, soodustab süljeeritust ja neelamist, toidu niiskumist ja seedimist. Tänu oma soojendavale mõjule kiireneb haavade paranemine ja eritiste väljumine haavadest. Hapu aitab paraneda põletustest, luumurdudest ja vigastustest, mõjub stimuleerivalt ja seedetegevust ergutavalt, tõstab söögiisu ja aitab kõhugaase väljutada. Hapu parandab ainevahetust ja vereringet ning ka aju tööd. Peale taastava toime laieneb hapu maitse mõju ka kõigile koeelementidele.

Kui haput kuritarvitada, siis kutsub see esile janu, hammaste ülitundlikkust ja silmade väsimust, kutsub esile toksiinide kogunemise kehas, viib lihaste kurnatusele ja keha lõtvusele, kutsub esile turseid ning pingetunde kurgus, rinnus ja südames.

Hapu maitse taimedes on tingitud erinevate hapete sisaldumisest, looduses tuleb ette harvemini kui magusat. Tüüpiliste hapude taimede hulka kuuluvad laim, sidrun, vaarikas, kibuvits, viirpuu marjad. Haput maitset saab tugevdada kääritamisega (näiteks veinid, hapukapsad, hapukurgid).




SOOLANE MAITSE (raske, niiske, kuum)

Soolane maitse tuleneb sooladest ja leelistest. Soolane maitsestab toitu, soodustab ja ergutab seedetegevust, mõjub niisutavalt. Soolane maitse võtab maha kammitsetuse, spasmid, pehmendab erinevaid ladestusi organismis ja neutraliseerib kõik teised maitsed. Soolane soodustab süljeeritust, puhastab soonkonda. Väikestes ja mõõdukates kogustes mõjub hästi, on lõdvestav, soodustab kudede kasvu. Soolane rahustab ja soodustab vee sidumist, mõjutab higi-, pisarate- ja sülje eritumist. Soolane maitse muudab toidu maitsvamaks ja suurendab söögiisu.

Soolane maitse on terav, sööbiv, voolav ja mõjub suurtes kogustes nõrgestavalt. Pikaaegsel ja ülemäärasel tarvitamisel tekitab soolane maitse vere hangumise, janutunde, minestusele lähedase loiduse, põhjustab kõrvetusaistinguid ja võib põhjustada lihaste rebendeid ja luude kulumist. Suures koguses tarvitatuna suurendab nahahaiguste teket, soodustab kasvajate esiletulekut, hammaste väljalangemist, vähendab mehelikku seksuaalenergiat, raskendab tundeaistinguid, tingib kortsude tekkimist, juuste väljalangemist ja halliks muutumist, meestel kiilaspäisust. Soolane maitse soodustab haiguste teket, millega kaasnevad verejooksud või ülihappesus ja põhjustab podagrat.


Soolane ei ole taimne, vaid on mineraalne maitse, sest põhimaitsena esineb seda taimedes väga harva. Tüüpilisteks soolaineteks on inglise sool, kivisool, karagen, meresool, merikasvud ja taimedest viigipuu. Soolast maitset võib suurendada, kui taimsetele preparaatidele lisada soola.



Artikkel jätkub. Viite järgmisele lehele leiad pärast e-poe reklaami...





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Unenäo seletus


Kahe kuu horoskoop (päevade lõikes)


Karjäärihoroskoop


Taro kaardid: Guiding Light Oracle (koos raamatuga)


Kaelakee


Tekk (150 x 200 cm)


Skulptuur: õde ja vend


Söögiriistade komplekt (24 tk) - Victorinox


Kausid (4 tk) (15 cm)


Tassid (6 tk)


Taro kaardid: Die Weisheit der Drachen (koos raamatuga)


Kaelakee ja kõrvarõngad: lasuriit



Lehed ( 1 / 2 ): 1 2Järgmised »

Seotud postitused