11 nõuannet, kuidas väikelast tervislikult sööma harjutada

Kõige kasulikumad õpetused, mida vanemad kodust kaasa anda saavad, on harjumus süüa tervislikku toitu ja olla füüsiliselt aktiivne. Imikueas on lapse parim toit rinnapiim, väikelapseeas mitmekülgne tervislik kodus valmistatud toit.




1. Lapse söömaharjutamine nõuab järjekindlust, kuna väike laps on väga uudishimulik ja kärsitu.

2. Laps peaks sööma kindlatel kellaaegadel, ka vahepala (1-2) tuleks anda kindlal kellaajal.

3. Vältida tuleks söömisega seotud võistlusi.

4. Lapse lemmiktoitudele võib lisada vähehaaval uusi ja tervislikke toiduaineid ning uusi maitseid, et laps kergemini tervisliku toiduga harjuks.

5. Väikelaps vajab vaid veerandi täiskasvanu toidukogusest, pole vaja portsjonitega üle pingutada ja last vägisi rohkem sööma sundida.




6. Liiga rohke piima ja mahlaga ei tasu lapse magu koormata, parim jook janu kustutamiseks on puhas vesi.

7. Magustoitu ei tohiks kasutada premeerimiseks, see peaks olema lõunasöögi loomulik osa.

8. Suured toidupalad tuleks väikesteks tükkideks lõigata, et lapsel oleks kergem närida ja neelata. Muidu hakkab ta selliseid toite vältima.

9. Lapsele ei tohi anda liiga kuuma, liiga külma, liiga teravamaitselist toitu.

10.Serveerimisel võiks kasutada lastele mõeldud lusikaid, kausse ja taldrikuid. Ka ilusad pildid toidunõudel aitavad huvi ning isu tekitada.

11. Laps peaks istuma söömise ajal laua taga, tool peaks olema mugav ja sobiva kõrgusega, söömise ajal ei peaks mängima (võiks lapsele varakult õpetada, et toiduga ei mängita).




Juba maast madalast on võimalik harjutada lapsi järgima taldrikureeglit (pool taldrikut salatit, 1/4 kartul, riis või makaronid ja 1/4 liha või kala). Toorsalateid ei ole mõtet rikkuda hapukoore, majoneesi või salatikastmega. Lapse toit peaks olema mitmekesine. Väike laps peaks sööma vähemalt 4 korda päevas. Liha ja kala ei tohiks liiga rasvane olla ning ühest kommipäevast nädalas täiesti piisab. Ei tohiks unustada, et suurima magusakoguse annavad magusad joogid ja limonaadid. Just liigne magus ahvatleb ülesöömisele ja tekitab suhkrusõltuvust, millest võib ka ülekaal alguse saada. Nii liigne sool kui suhkur viivad inimese normaalse toiduvajaduse nihkesse.




Magustoiduks sobivad lapsele puuviljad (nii värsked kui kuivatatud) ja marjad, kodus valmistatud keedised pudrulisandina, kodus valmistatud magustoidud. Tervislikud toidud lapse jaoks on keefir, piim, maitsestamata jogurt, kohupiim, tailiha, kala, munad, köögivili, oliivõli, või, värsked salatid, täisteraleib, puuviljad, marjad, kartulid, oad, makaronid jne.

Parem on hautada ja keeta toitu.

Jäätise, viinamarjade, banaanide, kommide söömist tuleks piirata. Ðokolaadi võib anda alles 5-ndast eluaastast. Kartulikrõpsud, kihisevad joogid, Coca-Cola, kunstlike magusainetega tooted, neoonvärvides maiustused võivad väikelapsele olla lausa ohtlikud.




Lisaks söömisharjumustele peaks laps saama kodust kaasa harjumuse liikuda iga päev aktiivselt vähemalt kaks tundi ja soovitavalt värskes õhus. Suur tähtsus on lapsevanema eeskujul.

Kaks kõige olulisemat hügieeniharjumust väikelapseeas on hammaste ja käte pesu. Enne kolmandat eluaastat hambapastat ei kasutata, sest laps ei oska veel välja sülitada ja neelab pasta lihtsalt alla. Kuna enamik haigustekitajaid levib käte kaudu, siis tuleks kindlasti enne iga söögikorda pesta lapse käsi vee ja seebiga, et see harjumuseks kujuneks.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Aastahoroskoop - 239 lehekülge


Kas Sinu nimi sobib eluteega kokku? + Millest räägib Sinu nimi?


Suhtehoroskoobid


Kassi kujuke: opaliit


Kristall: ametüst


Kausid (2 tk) (24 cm)


Multitööriist: 11-osaline


Käevõru: turmaliin


Söögiriistade komplekt (30 tk)


Vihmavari: päevalill


Taldrikud (6 tk) (25 cm)


Tassid: Sunflowers - Vincent Van Gogh (2 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused