Banaan sobib nii dieediks kui ravimina

Veel mitukümmend aastat tagasi oli banaan meie toidulaual suur haruldus. Banaanide kodumaaks peetakse Aafrikat, Aasiat, Põhja-Austraaliat või Malaisiat. Arvatakse, et esimestena proovisid banaane vanad egiptlased. Vanad eurooplased (eelkõige kreeklased, roomlased ja araablased) nimetasid banaani India viljaks, kuna Aleksander Suur just Indias seda vilja esmakordselt maitses. Seda vilja kutsuti ka “tarkade toiduks”. Eurooplaste toidulauale jõudis XIX sajandi lõpus.

Banaan ei kasva tegelikult puu otsas, banaanitaim on hiiglaslik rohttaim, mille varre pikkus võib ulatuda kuni kümne meetrini ja läbimõõt võib olla oma 40 cm. Banaani viljad võetakse rohelistena, kuna oma head maitseomadused ja toiteväärtuse omandab banaan alles kunstlikes tingimustes järelvalmides. Kui leida poest rohelised banaanid, siis tuleks need paberisse pakkida ja pimedas kohas 20 kraadi juures lasta küpseda. Banaane ei tohi panna külmikusse, seal kaotavad need maitse ja toiteväärtuse. Kui lasta valmida puuviljavaagnal, siis võib panna juurde mõned õunad, mis kiirendavad banaani küpsemist.




Banaan on maitsev ja mõjub soodsalt tervisele. Seda soovitatakse noortele emadele rinnapiima lisandumiseks, kurvameelsetele tuju tõstmiseks, köha puhul rinna pehmendamiseks (pudruks peenestatud banaanidele lisatakse mett ja võetakse 3-4 korda päevas), meestele potentsi tõstmiseks. Banaanid sisaldavad sahharoosi, fruktoosi ja glükoosi, mistõttu nimetatakse seda ka sportlaste puuviljaks. See on kahjutu ja suurepärane antidepressant, sest sisaldab proteiini, mida keha muudab õnnehormooniks (serotoniiniks). Aitab hästi võidelda igapäevaelus ärrituse ja nukrameelsusega. Stressist ja unetusest aitavad üle saada banaanis sisalduvad B-grupi vitamiinid. C-vitamiin kaitseb nakkuste eest ja aitab vältida kortsude teket. Karotiin aitab vananemise vastu, kaitseb vähi ja südame-veresoonkonna haiguste eest. E-vitamiin pikendab rakkude eluiga, muudab naha siledaks ja elastseks. Iluhooolduses võib banaanikoorte sisemise poolega nägu hõõruda ja hiljem külma veega üle pesta. Banaanid on ka ühed kaaliumirikkamad puuviljad. Kaks banaani päevas korvab kaaliumivajaduse, seega aitavad ka lihasnõrkuse ja lihasvalu ja üldise väsimuse vastu. Lisaks annavad aktiivsust, tekitavad söögiisu, vähendavad kotte silmade all, muudavad naha tervemaks. Eriti soovitatakse südame- ja veresoonkonna haiguste korral. Kõrge vererõhuga inimesed võiksid end lausa banaanidega ravida. Sobivad hästi ka soolestiku stimuleerimiseks ja kasuliku mikrofloora taastamiseks soolestikus ning kõhukinnisuse vältimiseks. Kui mao- ja kaksiksõrmiksoole ning haavandite puhul üldiselt puuvilju ei soovitata, siis banaani kohta see ei kehti. Banaan soodustab haavandite paranemist. Mao ülehappesuse korral ja kõrvetiste puhul soovitatakse süüa enne toidukordi, banaanil on happevastane toime. Normaalse happesuse korral süüa pigem magustoiduks. Verevaeguse ja aneemia korral aitab banaanides olev raud. Veel sisaldavad banaanid tärklist, pektiine, foolhapet, süsivesikute omastamist soodustavaid fermente, kaltsiumi, fosforit. NB! Eakad inimesed, kellel on vere hüübivusega probleeme ja kellel on olnud insult või infarkt, peaksid siiski banaanide söömisel piiri pidama ja tarbima trombiohu tõttu vaid vähesel määral ja mitte vastu ööd. Ka diabeetikutele ja ülekaalulistele ei soovitata üle kahe banaani päevas.




Banaanidieet (Griffini banaanidieet):

1 banaan sisaldab umbes 95-100 kalorit. Banaanidieedi puhul süüakse päevas 3-5 banaani ja juuakse 3 klaasi rasvavaba piima võrdsetes osades. Piima juuakse kohe pärast banaani söömist. Peale selle võib juua vett või rohelist teed, midagi muud süüa ei tohi. See toidukogus tuleb jaotada toidukordade peale võrdselt. Piima asemel võib tarbida ka rasvavabu magustamata jogurteid. Sellise range dieediga on kolme päevaga võimalik kaalust maha võtta 2-3 kilo, kui on vaja kiiresti soovitud riietesse mahtuda. NB! Banaanidieet on lubatud maksimaalselt kolm päeva, üle selle võib tervisele halvasti mõjuda.

Teine banaanidieet pärineb Jaapanist. Hommikul süüakse 2 banaani ja peale juuakse klaas sooja vett. Sobivad pigem rohelised banaanid. Lõuna- ja õhtusöök süüakse tavapärane v.a. rasvased piimatooted, magus ja jahutoidud, mis on keelatud. Õhtustama peaks tingimata enne kaheksat õhtul. Saladus on püsivas tärklises, mis ei lõhustu peensooles ja parandab soolestiku toonust. Banaani süsivesikud tagavad täiskõhutunde pikemaks ajaks. See dieet sobib neile, kes on harjunud vara hommikul sööma ja on hommikuse eluviisiga. Hommikul käivitavad banaanid ainevahetusprotsessi ja inimene põletab hiljem 200-300 kcal rohkem. Selline hommikueine ei lase tekkida näljatundel ja lõuna ajal süüakse vähem. Toatemperatuuril vesi aga intensiivistab ainevahetust.




Banaanidieet pärast rasket haigust, operatsiooni või antibiootikumikuuri. Pärast raskeid operatsioone on seedimist raske korda saada, sest kasulikud bakterid on soolestikust kadunud. Maarohud on abiks, aga banaani süües saab lõplikult korda. Piisab paarist-kolmest banaanist päevas. Ühtlasi aitavad banaanid taastada organismist väljauhutud kaaliumi ja vitamiine.

Banaanikoorte kasutamine. Neis on vitamiine isegi rohkem kui viljades, naha vastu pannakse sisemine pool. Banaanikoored aitavad põletuse korral, soolatüügaste puhul. Liigese- ja lihasvalu korral aitab banaanikoorte ja viina leotis (4-6 banaani koorele lisatakse 0,5 liitrit viina ja lastakse kuu aega pimedas tõmmata). Haiget kohta määritakse kolme nädala jooksul iga päev. Kõige parema ravimi saab küpsete banaanide koortest, millel on juba pruunid täpid. Banaanikoori võib kasutada näiteks ka öökreemi asemel, kui hõõruda õhtul nägu koore sisemise pinnaga.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Sünnihoroskoop + horoskoop mehele


Kahe kuu horoskoop (päevade lõikes)


Unenäo seletus


Padjakate 45 x 45 cm (4 tk)


Skulptuur: rebane


Padjakate 50 x 50 cm (4 tk)


Tassid (6 tk)


Skulptuur: elevandid


Taro kaardid: The Earthcraft Oracle (koos raamatuga)


Mercedes-Benz 280SE Cabrio


Kaelakee: lilled


Sall: Black Cats



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused