Kuidas grillida tervislikumalt?

Suvi on parim aeg grillimiseks, sest päikesepaiste on heledaim, väljas on soe, õhtud on pikad ja värsket rohelust on nii ümbritsevas keskkonnas kui suhu pistmiseks võtta. Grillida saab koduaias, metsa all või mere ääres.

Grillimiseks sobivad kõik kalad. Kala küpseb vaid mõne minuti (olenevalt suurusest) ja soola puistatakse valmis kalale. Sobivad maitseained kalale on valge ja must pipar, paprikapulber, sidrunimahl, basiilik jt. Õrna lihaga kalale (forell) võib soovi korral ümber mähkida õhukese peekoniriba. Kui pekiriba pruunistub, on kala küps.




Liha peaks enne grillimist laagerduma marinaadis, liiga värske liha jääb grillimisel sitkeks. Sealihast on parimad läbikasvanud ribi, kaelakarbonaad või kergelt soolatud liha. Marinaadiks võib olla näiteks õlle, pressitud küüslaugu ja rosmariini segu, milles peaks seisma vähemalt 5-6 tundi. Sealihale sobib näiteks sinep, paprikapulber, peenestatud till ja õunapüree. Soola lisatakse juba valmis lihale, kahvliga surkimine viib maitsvad lihamahlad välja.




Lambaliha võib maitsestada valge pipra, ingveri, majoraani, karriga. Kanalihast sobib grillimiseks vaid broiler. Maitsestada võib paprikapulbri, karri, sidrunimahla, petersellilehtede ja basiilikuga. Grillitakse ka vorste, isegi keeduvorste ja sardelle. Sardellile võib lõigata pikivao ja lisada sellesse juustu ning panna ümber soolapeekoni riba. Huvitav on grillida segavardaid. Vaheldumisi kala või lihaga pannakse väiksemad tomatid, seened, sibulad jt. köögiviljad ning isegi puuviljad.




Arvestama peab, et grillroad on rasked seedida, mistõttu kõrvale peaks sööma rohkelt erinevaid toorsalateid. Grillipidude salativalik kipub olema ühekülgne, enamasti kurk ja tomat, lisaks ka sibul. Sageli isegi maitsestamata kujul. Parem on kasutada organismi puhastavaid salateid erinevatest aiataimedest. Mitmed umbrohuna tuntud taimed sobivad hästi salatiks grillitoitude kõrvale. Toivo Niiberg on antud teemal isegi menuka raamatu kirjutanud. Malts, nõges, naat, takjas, orashein, võilill, vesihein sobivad selleks suurepäraselt. Salatiks sobivad hästi ka lehtsalat, salatsigur, þenðenn, kuldjuur, ingver, võilill, nurmenukk, kress-salat, mungalill, karulauk ja murulauk. Paljudel teada-tuntud umbrohtudel on tänapäeval isegi kultuursorte hakatud kasvatama.

Suvine toorsalat paneb iga koka fantaasia ja loovuse proovile, katsetada võib igasuguste huvitavate taimedega. Mida mahlasemat salatit soovitakse, seda jämedamalt tuleb töödelda, mistõttu köögikombaini suvise salati jaoks ei kasutata. Salatis kasutatakse head mere- või mineraalsoola, milles on rohkelt mineraalaineid.

Peakapsas jääb salatis mahlasem, kui lõigata pikad ribad ja trampida pisut nuiaga, et mahla tuleks.




Peenestatud aedviljadele lisatakse haput mahla või salatikastet, mis ei lase vitamiinidel laguneda ja viljadel tumedaks minna. Salatikastmed võiks olla võimalikult kerged, kuna grill-liha on niigi kaloririkas. Maitsetaimedest sobivad suvisesse salatisse peenestatud basiilik, till, petersell, koriander, majoraan, pune, tüümian, karulauk, murulauk, küüslauk, sibul. Salatis on head ka noored küüslaugulehed, rohelised sibulavarred, kressiseemned, noored ribadeks lõigatud mädarõikalehed.




Toorsalatit tuleb hoolikalt segada ja lasta tund või pool külmikus seista. Enne lauale panemist segada veel kord läbi. Salatile lisavad ilmet söödavad õied, nagu mugulpegoonia, mungalill, roos, meelespea, nurmenukk, kannike, saialill, ristik. Suvise salati valmistamisel on mänguruumi palju ja igaüks saab oma loovust siin kasutada.

Joogiks sobib kerge maitsevesi sidruni, erinevate marjade, piparmündilehtede või kurgiviiludega, samuti roheline suhkruta tee või värsketest taimedest taimetee. Kerge alkohol, bool või naturaalsed veinid mõõdukas koguses halba ei tee, on vaja vaid piiri pidada.




Suvise grillipeo magustoidud olgu samuti kerged. Sobivad marjad, puuviljad, kerge marja-, õuna- või rabarberikook. Olulisem söömisest võiks suvisel üritusel olla seltskondlik lävimine ja suhtlemine. Grillihooajal tasub meeles pidada, et kõike võib süüa ja juua, aga ikka mõõdutundega, siis ei kannata tervis ega tule kaalu juurde.

Rõhk võiks laua katmisel olla toidu välimusel, kaunistustel, väikestel detailidel, sest silmailu vähendab tegelikku isu. Suvine grillipidu võiks olla maitsva ja kenasti serveeritud toidu ning meeldiva seltskonna nautimine, kange alkohol võiks jääda välja.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Sünnihoroskoop + horoskoop mehele


Aastahoroskoop (armastus ja suhted) ja numeroloogia - 39 lehekülge


Aastahoroskoop - 239 lehekülge


Seinapilt lõuendil või kapal: Pakri pankrannik


Seguauto Scania R


LED küünlad (3 tk)


Merkaba täht: amasoniit


Kaelakee: ema ja tütar


Kaelakee: roos, rist ja süda


Käevõru: dalmaatsia jaspis


Suhkrutoos - Villeroy & Boch


Tööriistakomplekt: 3-osaline



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused