5 asja, mida jälgida uue külmiku ostmisel

Kommertsartikkel

Külmik on köögi üks olulisemaid elemente. Selle peamiseks ülesandeks on toidu säilitamine ning värskena hoidmine. Külmkappide maailm on suur ja lai – olemas on mitmesuguseid külmikuid erinevas suuruses. Osa külmikuid näevad välja väga suursugused, mistõttu võib neid pidada lausa eraldi disainielementideks. Samuti on osa neist varustatud nutikate lisafunktsioonidega. Siiski ei tohiks unustada koduseid võimalusi kui ka pereliikmete vajadusi. Toome teieni olulised parameetrid, mida jälgida, kui soovite uut külmikut soetada.

  • Suurus

Kõigepealt tasub vaadata, kui suurt külmkappi on vaja. Külmkapi mõõtmetega tuleb arvestada juba siis, kui alustate köögi planeerimisega. Samuti tuleb pöörata tähelepanu sellele, kui suur on teie pere ja millised on nende harjumused. Whirlpool külmik võib olla just teile sobiv.

Üheks oluliseks parameetriks külmkapi suuruse juures on kindlasti kõrgus sest just sellest sõltub tema mahutavus ja paigaldamise viisid. Kõrguste valik on suur – alates mõnekümnest sentimeetrist kuni üle kahe meetri. Ühele inimesele sobivad külmikud, mille kõrguseks on 50-150 cm, 2 inimesele piisab 130-150 cm ja rohkem kui 3 inimesele veelgi kõrgemad külmikud. Samuti oleneb väga palju laiusest ja sügavusest.

Külmiku suurus määrab ära ka selle mahutamise ning riiulite ja külmutuskastide arvu. Valik tuleb teha vastavalt sellele, kui palju ja milliseid toite eelistate külmas hoida. Suurtemates külmikutes on rohkem riiuleid, kus on erinev temperatuur. Kuna erinevatel toiduainetel on erinevad säilimistingimused, tasub seda jälgida, sest niimoodi on võimalik toitu kauem säilitada.

  • Energiaklass

Kuna külmkapp võtab koduses majapidamises palju elektrit, on eriti oluline jälgida selle energiaklassi. Külmkapp töötab 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas, mistõttu võib energiakuluka seadme valimine minna kalliks maksma. Energiaklassi tähised on vahemikus A kuni G. Kõige säästlikumad on A+++ klassi kuuluvad külmikud, kõige rohkem kulutavad energiat G klassi kuuluvad külmikud.

Tähelepanu tuleb osutada ka sellele, kui palju külmkapp aastas elektrit tarbib. Seda tähistatakse kilovatt-tundides. Keskmistel külmikutel on see näitaja 250 kWh, kaheukselistel umbes 500 kWh, kõige säästlikematel aga alla 200 kWh.

Soovitatakse valida A++ klassi külmikud, mis on kõige parema hinna ja tasuvuse suhtega. Energiaklassist sõltub omakorda see, kui palju külmkapp müra teeb. Kõrgemast energiaklassist külmikud teevad vähem müra. Säästlike külmkappide müratase on väiksem kui 39 dB, energakulukamatel mudelitel on see veidi suurem. Müratase on eriti oluline avatud köökide puhul, sest külmkapp töötab konstantselt.

  • Disain

Kuna külmkapp on osa köögist, on selle sobivus sealsesse keskkonda väga oluline. Enamasti valitakse valge, roostevabast terasest või hõbedane toon, kuid olemas on ka muud värvid. Lisaks on olemas ka integreeritud külmikud, mida saab kapi sisse “ära peita”. Sellised külmikud rõhutavad siledaid pindu ja soosivad rohkelt võimalusi panipaikadeks.

Siiski on võimalik soetada ka eraldiseisvaid külmikuid, mis võivad olla ka omaette sisustuselemendiks. Kui soovite oma kööki lisada veidi retrohõngu, tasuks mõelda selles stiilis külmiku soetamisele. Igasse kööki sobib kindlasti klassikaline tahvelustega Samsung külmkapp, mis kõlbab kasutuseks ka siis, kui soovite vahepeal köögimööblit värskendada.

Disain määrab ka selle, kus asub sügavkülm ja mitu ust on külmikul. Suured külmkapid on enamasti kaheukselised. Prantsuse disainiga külmkapil on kaks peaust, kuna kapp ise on lai. Sama lugu on ka kaheukselistel külmikutel, kus on ühel pool sügavkülm ja teisel pool tavaline külmkapp.

  • Sügavkülm

Oluline komponent külmkapi valimisel on sügavkülm. See, kui suur sügavkülm peaks olema, sõltub sellest, millised on teie pere harjumused. Kui teile meeldib hoida külmas rohkelt marju ja liha, tasuks mõelda eraldiseisva sügavkülma soetamise peale.

Üheukselistel külmkappidel on sügavkülma osa enamasti väiksem. Kaheukselistel külmkappidel on enamasti 2 variant i- sügavkülm on kas üleval või all. Üleval asuvad sügavkülmad enamasti väiksematel külmikutel. See võib olla pisut ebamugav lühemat kasvu inimesele, kes peab nägema vaeva, et ülemiselt riiulilt vajalikud asjad kätte saada. Kui sügavkülma osa paikneb all, on külmik enamasti laiem ja madalam. Selleks, et sügavkülmast toitu kätte saada, on vaja veidi kummarduda või kükitada. Osa kaheukselistel külmikutel on sügavkülma osa kitsas, mis ei pruugi olla mugav, kui soovite näiteks pitsat külmutada.

  • Tehnoloogia

Tänapäevased kodumasinad on nutikad ja ka külmkapid pole selles osas erand. Külmikul on juhtimiseks enamasti olemas ekraan, mis võimaldab seadistada tööreþiimi ja temperatuuri. Ta teavitab ka töös esinevatest tõrgetest.

Lisaks on vaja uurida, kas külmikul on low frost või no frost tehnoloogia. Low frost ei taga täielikult jäävaba külmikut, kuid tekitab vähem müra. No frost seevastu tekitab pidevat õhu ringlemist, mis takistab jää tekkimist külmikusse. Niiskus eemaldatakse külmkapist ventilaatori abil. Seetõttu ei pea külmikut sulatama.

Külmikutel võib olla veel muidki nutikaid funktsioone. Kiirkülmutamine võimaldab äsja lisatud toiduainete kiire külmutamise, mistõttu ei jõua ta toatemperatuurile langeda. Kiirjahutus võimaldab samasugust protsessi vastupidises suunas. Osa külmikutel on olemas ka nulltsoon, milles on temperatuur 0c ja niiskus 50%, mis tagab liha ja kala kauem säilimise. Peale selle on võimalik ka jää generaatori ja joogivee dispenseri olemasolu.

Parima hinnaga külmikud on saadaval Kaup24 veebipoes!



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused