5 söödavat õit

Täiuslik toit peab pakkuma naudingut kõigile meeltele, seejuures ka silmadele. Süüa võib pea kõikide köögiviljade ja maitsetaimede õisi, aga ka mitmeid dekoratiivtaimede õisi. Õisi saab värskena säilitada külmkapis, pannes need karpi õrnalt niiske majapidamispaberi vahele.

Värskena sobib saialill kaunistama nii soolaseid kui magusaid roogi ja sobib ka suppide-salatite koostisse, kuivatatuna saab lisada küpsetistesse. Saialille kroonlehed on pisut kibeda maitsega, seda peaks kindlasti arvestama. Saialille kroonlehti saab edukalt kasutada kompotisiirupile värvi andmiseks. Neid võib panna ka pehmemaitseliste puuviljade või marjade (õun, pirn, magesõstar, mustikas jt.) hoidiste sisse. Kui terved õied lisada keetmise lõpus, siis säilitavad need oma kuju ja kuldkollase värvuse isegi koos mustsõstraga. Värsked õied sobivad liha- ja kalatoitudega, samuti ühepajatoidu, suppide ja salatite sisse ning lihtsalt toidu kaunistuseks. Lisaks on saialill ka suurepärane ravimtaim, eriti palavikuhaiguste puhul.




Õunakeedis saialillega:

Ühe liitri keedise kohta võetakse 1-2 klaasi peenestatud saialilleõisi. Õiepõhjad tuleb korralikult peenestada ja lisada 5 minutit enne keetmise lõppu. Hoolikalt tuleb segada ja purgid sulgeda õhukindlalt. Eriti ilus keedis tuleb, kui kasutada ainult kollaseid kroonlehti.

Vürtsika ja veidi mõrkja maitse ning mädarõikalõhnaga mungalill võiks kasvada igas aias. Just maitse tõttu kutsutakse mungalille ka kressiks. Nii õied kui lehed sobivad köögiviljasalatitesse, munatoitudesse, segujookidesse ja lihatoitude kaunistamiseks. Eriti hästi sobib kress kurgi, tomati ja kabatšokihoidistesse. Ka maitseäädika pudelis näevad õied kaunid välja. Sobib hästi ka suupistete ja võileibade kaunistamiseks, isegi kohupiima ja juusturoogade juurde.




Tokkroos on tegelikult samuti ravimtaim. Õietee parandab seedetegevust, kaitseb limaskesti ja leevendab mao- ning kurguvalu. Värskeid õisi võib kasutada salatis, sobivad õlikastmega salatitesse ja võrratud kaunistused on liha- või kalavaagnal. Kauneid õisi võib suhkrustatult säilitada jääkuubikutes, mida võib lisada jookide kaunistamiseks.

Nurmenukk on tunnustatud ravimtaim ja väga hea C-vitamiini allikas. Nurmenukk puhastab ja turgutab organismi (eriti südamenõrkuse, unetuse, köha ja peavalu korral). Toorelt on õisik mõru, aga hea ja kasulik on juua õieteed. Klaaskannus on see tee ka imekaunis välimuselt. Õisi võib lisada õlikastmega salatitesse, suppidesse, pannkookidesse, ühepajatoitudesse. Nurmenukuõitest saab teha maitsvat siirupit.




Nurmenukusiirup:

2 suurt peotäit õisi valada üle külma veega, lasta aeglaselt keema tõusta ja jätta ööpäevaks kaane alla tõmbama. Siis kurnata mahl välja, vajutada viimseni kuivaks. Mahlale lisada suhkur ja keeta suhkrusiirup. Kasutada saab toitudes suhkru asemel.

LISAKS on siniste tähekujuliste õitega KURGIROHI põnev jookide, jäätiste ja kõikvõimalike magusroogade kaunistaja. Sobib ka salatitesse ja kurgirohu karvast osa võib isegi praadida. Kuivatatuna lisatakse õisi taigna hulka. PÕDRAKANEPI õitest on isegi kalja valmistatud, sobib hästi salatitesse ja kuivatatud õied sobivad taigna sisse. Ka LAUKUDE õied sobivad toiduks hästi (nt. küüslauk), aga vaid noorena. VÕILILL sobib mee ja siirupi valmistamiseks.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Eelmise elu analüüs


Saatuse analüüs


Sünnihoroskoop + horoskoop naisele


Söögiriistade komplekt (30 tk) - Villeroy & Boch


Kaelakee ja kõrvarõngad


Taldrikud (27 cm) (6 tk)


Seenekujulised kristallid: kuukivi (7 tk)


Skulptuur


Buddha kuju: roosa kvarts


Kaelakee: veevalaja


Batman ja Batmobile


Kaelakee: tšarioot



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused