Modellikõhnuse pahupool

Inimese normaalset kaalu näitab kehamassiindeks ehk kaalu ja pikkuse suhe, mis loetakse normaalseks vahemikus 19-25, aga see oleneb ka kehatüübist. Kui mõõdukas ülekaal vanemas eas tervist eriti ei mõjuta, siis üle 30 on juba ohtlik. 17-19 on kerge alakaal, 16-17 keskmine alakaal ja alla 16-ne on tõsine alakaal. Vähe on neid, keda rõõmustavad rasvapolster kõhul või paksud reied-puusad. Enamasti püütakse sellest kõikvõimalike vahenditega lahti saada, aga ka täielik rasvkoe puudumine võib olla tervise seisukohalt ohtlik. Rasvkoeta inimesed kipuvad olema pidevalt tusased, sapised, rahulolematud, näljased ja nõrgem kipub olema ka immuunsüsteem. Luukõhnu noori naisi ohustavad ka menstruatsiooni häired ja sigimatus. Mõõdukal rasvkoel on mitmeid elutähtsaid talitlusi, eriti naiste jaoks. On kahtlemata tõde, et liigne kehakaal soodustab südamehaigusi, suhkrutõbe, kasvajaid jpt. tervisehädasid. Siiski on rasvkoel ka mitmeid positiivseid ülesandeid. See hoiab keha soojas, on polstriks kukkumisel, kaitseb liigeseid, moodustab sõrmeotstel ja talla all pehmed padjakesed, täidab muidu õõnsad silmakoopad ja annab põskedele ümarust. Rasvadepoodes ladestuv rasv on energiaallikas, ilma selleta peaks inimene kogu aeg sööma.




On jõutud arusaamisele, et rasvkude on eraldi elund. Rasvkoes moodustub leptiin, mis on hormoon. Selle teket kontrollivale ajukeskusele alluvad elutähtsad vajadused ja talitlused nagu söömine, magamine, kehakaalu reguleerimine, kehatemperatuur ja ka paljunemisvõime.




Leptiin on suure molekuliga valk, mille sünteesi korraldab kindel geen, mistõttu on paksus ja kõhnus ka osaliselt päritavad omadused. Kui inimene on terve, siis tõmbab leptiin pidurit, kui liiga palju süüakse, liiga palju magusat või rasvast tarbitakse. Lööb häirekella ka siis, kui rasvavarud hakkavad otsa lõppema. Laias laastus hoiabki just see hormoon kehakaalu normaalsena. Näljutamine ja pidevad dieedid ajavad organismi tasakaalust välja ja energiavarude täielikul lõppemisel tekitab see hundiisu. Leptiin aktiveerib stressihormoonid ka liigse stressi korral ning inimene hakkab sööma selle leevendamiseks. Leptiin otsustab ka seda, kas naise kehas on piisavalt rasvavarusid, et saada lapsi. Rasedus ja imetamine on äärmiselt energiamahukad tegevused, mistõttu ongi sel ajal naise kehas rasva rohkem. Väga kõhnadel noortel naistel võib katkeda menstruatsioon, sest väheses rasvas sisalduv energia kulub elu säilitamisele. Väga noores eas nälgimisega tegelevatel modellidel võib ära jääda isegi murdeiga. Ka poisid vajavad rohkem rasva just puberteedieas, et läbi teha see järsk arengu- ja kasvukiirendus. Ilma leptiinita ei saavuta mehed täit suguküpsust. Menopausi ajal kaitseb rasvkoes sisalduv leptiin osteoporoosi eest.




NB! Liigne rasv muudab vanemad naised tundlikuks hormoonitundlikele kasvajatele. Liigse rasvkoega mehed aga kaotavad juuksed ja omandavad naiselikke omadusi, neidki ohustab vähk rohkem.

Mõõdukas rasvkude osaleb immuuntalitluses aktiivselt. Siseelundeid ja lümfisõlmi ümbritsev rasvkude kaitseb soolest tulevate nakkuste eest. Kahtlemata on liigne rasvkude kurjast, aga päris ilma selleta on samuti raske ja ohtlik elada. Modellide liigse kõhnuse peamiseks ohupooleks on toitumishäired, millest põhilised on buliimia (toit oksendatakse välja ) või anoreksia (ei suudeta süüa). Ülikõhn anorektik näeb ennast paksuna ega suuda seetõttu süüa. Paaniline hirm juurdevõtmise ees sunnib kasutama kõikvõimalikke vahendeid (näiteks lahtisteid sööma, mahlas immutatud vatti kugistama, toitu välja oksendama peale söömist või toitu peitma söömise ajal). See kõik võib muutuda nii pöördumatuks, et inimene ei suudagi enam sööma hakata ja sureb selle tagajärjel.




Toitumishäired saavad alguse enamasti puberteedieas, kuna noor inimene on väga tundlik oma ebaproportsionaalse välimuse suhtes ja ka modellitöö algab umbes samas vanuses. Vanemad sageli ei pane tähelegi seda haigust. Kui menstruatsioon ei alga enne 17-ndat eluaastat, on see juba noore naise jaoks tõsine probleem. Liigsest kõhnusest tekivad ka kõhuvalud, kõhukinnisus, valud südame piirkonnas, pidev väsimus, juuste väljalangemine jt. häired. Kahjustuda võivad siseorganid: süda, neerud, maks, magu. Modellikõhnus on eesmärgiks paljudele noortele tüdrukutele, aga on väga ohtlik, kui kasvueas nälgima hakatakse. Sellest muutub ka psüühika, tekivad depressioon ja sundmõtted. Sageli vajavad sellised lapsed hiljem psühhiaatri abi. Lihtsalt manitsemine või sööma sundimine siin ei aita. Ülima kurnatuse tõttu võib sattuda isegi haiglaravile. Selline ravi kaasab tavaliselt erinevaid spetsialiste ja on pikaajaline. Paranemisest annavad märku rõõmsam meeleolu, sundmõtete ja paksusehirmu kadumine, normaalne seedetegevus, menstruatsioon.




Asi ei ole nii lihtne, et kui ohustab rasvumine, siis peab rasva täielikult vältima. Teadlaste arvates aitas just rasvane toit inimkonnal ellu jääda. Kui ürginimene tappis paksu rasvakihiga looma, siis suutis ta pikka aega sellest energiast elada. Kuhjudes siseorganeid ümbritsevatesse kudedesse ja nahaalusesse sidekoesse, tagavad rasvarakud mehaanilise kaitse ja soojusregulatsiooni. Rasvad kogunevad keha kõikidesse kohtadesse, mis mehaanilist pinget peavad taluma: tagumik, tallad, peopesad. Rasvkude on toitainete reservuaar ning osaleb aktiivselt ka ainevahetuses. Koos rasvadega jõuavad organismi A, D, E, K vitamiin, asendamatud rasvhapped, letsitiin, kolesterool. Rasvkude neutraliseerib alkoholi mõju. Piisav rasva tarbimine aitab vältida ka neeru- või sapikive organismis. Nii rasva nappuse kui ka ülemäärase hulga korral tekivad organismis häired. Tänapäeval saab oma keha kontrollida mitmete näitajate põhjal ka ise, moodsad kaalud ja nutikellad annavad teavet ka keha rasvaprotsendi kohta ja tuletavad meelde, millal on rasva kehas liiga palju või liiga vähe. Oluline on jälgida ka seda, milliseid rasvu toiduks tarbitakse.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Kahe kuu horoskoop ja numeroloogia (53 lehekülge)


Aastahoroskoop naisele


Kuu horoskoop ja numeroloogia analüüs


Kokkupandav lennuk - Boeing 737-8


Tassid (6 tk)


Barbie nukk (HCB83)


Kausid (3 tk) (21 cm)


Võtmehoidja: puit


Päikesepüüdja


Käevõru: ametüst


Seinapilt lõuendil või kapal: päikeseloojang


Kõrvarõngad: lill



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused