Banaani raviomadused

Banaane proovisid esimesena ilmselt vanad egiptlased, nad jätsid endast maha banaanikasvatuste pilt-instruktsioone ja tundsid teadaolevalt 40 sorti. Pärit on banaanitaim Aafrikast, Aasiast, Põhja-Austraaliast või Malaisiast. Eurooplastele tutvustasid banaani vanad kreeklased, vanad roomlased ja araablased, nimetades seda India viljaks. Aleksander Suur kutsus seda koguni “tarkade viljaks”. Euroopasse jõudis laiemalt XIX sajandi lõpul.

Pole õige öelda, et banaan kasvab puu otsas, kuna puuks meisterlikult maskeerunud taim on tegelikult rohttaim, mille varre pikkus ulatub 10 meetrini. Banaane korjatakse rohelisena, kuna head maitseomadused ja toiteväärtus tekivad alles kunstlikes tingimustes valmides. Poest võib julgelt osta ka rohelisi banaane ja need kodus paberisse pakkida ning pimedas järelvalmida lasta. Selleks on vaja vähemalt 20 soojakraadi. Külmikusse banaane panna ei tohi, seal kaotavad need maitse ja head omadused. Banaanid valmivad ka puuviljavaagnal hästi, eriti koos õuntega. Kui banaanikoor pealt pruunikaks tõmbub, ei tähenda see, et sisu on halvaks läinud. Selline üliküps vili on isegi paremate maitseomadustega.




Banaanil on mitmeid häid tervislikke omadusi:

1. Banaan sisaldab sahharoosi, fruktoosi, glükoosi, B6 ja C vitamiini, kaaliumi, magneesiumi, foolhapet, tärklist, pektiine, kaltsiumi, fosforit ja ühtlasi aitab toota õnnehormooni. Banaani söömine mõjub eriti hästi vaimsele tervisele, ravib ärritust, kurvameelsust, stressi ja unetust, hoiab üldist head toonust.

2. Naistel aitab rinnaga toitmise ajal tõsta rinnapiima hulka ja parandab selle kvaliteeti, sobib esimese lisatoiduna ka imikule. Meestel tõstab potentsi ja võimekust.

3. Köhijatel teeb rinna pehmeks, leevendab külmetushaiguste nähtusid. Banaanis olev C-vitamiin kaitseb nakkuste eest ja aitab tugevdada immuunsüsteemi.




4. Banaan kaitseb vähi ja südamehaiguste eest, alandab vererõhku.

5. Banaanis sisalduv E-vitamiin pikendab rakkude eluiga, aeglustab vananemist, vähendab kotte silmade all, muudab naha siledamaks ja annab sellele elastsust. Nahka võib toita ka banaanikoorte sisepoolega hõõrudes.

6. Üks banaan korvab päevase kaaliumivajaduse.

7. Banaan aitab võidelda lihasnõrkuse, -valu ja -krampide vastu.

8. Suurendab söögiisu, taastab jõuvarud pärast pikka rasket haigust või pärast suuremat pingutust. Aitab siis, kui pole aega sööma minna pingelise töögraafiku tõttu.




9. Stimuleerib soolestikku, taastab selle mikrofloorat, aitab vältida kõhukinnisust, hoiab seedimise korras. Aitab isegi soolestiku ja mao katarride korral, kui teiste puuviljadega tuleb ettevaatlik olla. Banaani viljaliha on aktiivsete bioainetega ja õrn, mistõttu aitab seedeelundkonna haavanditel paraneda. Kõrvestiste ja ülehappesuse korral soovitatakse süüa enne sööki, kuna banaanil on happevastane toime. Normaalse happesuse korral sobib hästi magustoiduks.

10. Aneemia korral suurendab vere rauasisaldust.

11. Kui võetakse uriinieritust ja vedeliku väljaviimist soodustavaid ravimeid, siis aitab väljauhutud mineraalide (eriti kaaliumi) ja vitamiinide varusid taastada.

12. Ravib diabeedist tingitud jalahaavandeid. Banaanikoored lõigatakse tükkideks, kuivatatakse ja põletatakse. Saadud tuhka raputatakse haavandile, mis ravib neid.




13. Soolatüügaste ja nahavohandite peale võib panna banaanikoore tüki, selle võib kinnitada sisepoolega ööseks. Banaanikoore sisemise pinnaga naha hõõrumine toidab nahka ja muudab selle pehmeks.

14. Ravib liigese- ja lihasvalu. Leotades viinas banaanikoori saab valmistada liigese- ja lihasevalu vastu koduse ravimi. 4-6 banaanikoore kohta võtta pool liitrit viina, tinktuur valmib kuu ajaga pimedas kinnises klaasnõus seistes. Haiget kohta määritakse iga päev. Sobib paremini banaan, mille koorele on tekkinud pruunid täpid.




Kuigi banaan on kaloririkas (1 banaan annab 90-100 kalorit), on teada isegi mitmeid dieete: näiteks Jaapanist on tulnud selline dieet, kus hommikusöögiks süüakse 2 banaani ja juuakse peale lonkshaaval sooja vett. Banaanid ei tohi olla liiga küpsed, paremad on roheliste otstega. Lõuna- ja õhtusöök on tavapärane, välditakse vaid liiga rasvast toitu ja piima ning jahu. Õhtustama peaks tingimata enne kaheksat. Selle dieedi puhul on oluline tärklis, mis ei lõhustu peensooles ja parandab soolestiku toonust, lisaks tagab hommikune banaanisöömine täiskõhutunde pikaks ajaks ja annab hea stardi, soodustades ainevahetust. Sellisel viisil päeva alustades põletatakse kaloreid päeva jooksul rohkem ja lõunane näljatunne on väiksem.

Millisel juhul peaks banaani söömisega ette vaatama?

NB! Eakad inimesed peaksid piiri pidama trombiohu tõttu, ka infarkti või insuldi läbipõdenud inimesed peaks piiri pidama. Diabeetikud ei tohiks liialdada, nad võivad süüa vaid väheses koguses ja toorevõitu banaane, sellega võib haiguse isegi ära petta. Ka tugevalt ülekaalulised peaksid piiri pidama, kuna banaan on kaloririkas puuvili. Banaane ei ole hea süüa vastu ööd ja enne magamaminekut.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Ühe inimese numeroloogiline analüüs sünnikuupäeva ja nime järgi + aasta analüüs numeroloogia järgi


Kas Sinu nimi sobib eluteega kokku? + Millest räägib Sinu nimi?


Sünnihoroskoop


Taro kaardid: Auset Egyptian Oracle (koos raamatuga)


Pealamp: Black Diamond Spot 350


K.I.T.T.


Käevõru: lasuriit


Kausid (3 tk) (21 cm)


Taro kaardid: Moon Magick (ainult kaardid)


Kaelakee: ametüst


Kaelakee: malahhiit (kett 50 cm)


Kaelakee: kaksikute tähtkuju



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused