
Grillimine ja grillipeod on suvel väga populaarsed. Tänapäeval on pea igas peres olemas mingid moodsad grilliseadmed, mida saab ka autos kõikjale kaasa võtta. Metsatukas ja vabas looduses saab käepärase grilli ehitada kividest, ka nende vahele saab grillilõkke teha. Vabas looduses grillides peab kaasas olema vaid metallrest või raudvarras.
Parim on grillilõkke tegemiseks pöökpuu, sobib hästi ka lepp. Kevadel õunapuid lõigates võiks oksad alles jätta, ka need sobivad grillilõkke jaoks hästi. Hõõguvatele sütele võib visata kadakaoksi, küüslauku, piparmündivarsi. Üldse ei sobi grillimiseks vaigune kuusk.
Erinevaid salatisegusid on poes palju müügil, aga salatiks võib kasutada igasuguseid looduse ande. Grillida võib pea kõike, nii liha, kalu kui taimede vilju. Kalade grillimiseks on vajalik vaid spetsiaalne topeltrest, mille vahelt kala maha ei libise. Kevad on kalade grillimiseks hea aeg. Paarisrest määritakse õliga, sinna vahele sobivad kõik kalad. Eemaldada tuleb vaid sisikond, soomuste kraapimine polegi oluline, sest soomused tulevad valmis kalal maha koos nahaga. Kala tuleb määrida õliga, pöörata vaid korra resti, kala küpseb vaid mõne minuti olenevalt suurusest. Soola puistatakse vaid valmis kalale. Kalale sobivad maitseained on valge ja must pipar, paprikapulber, sidrunimahl, basiilik, karri. Õrna lihaga kalale (näiteks forellile) võib ümber mässida peki- või peekoniribad. Kui pekk pruunistub, on kala küps.
Grillitav liha peab olema laagerdunud ja võimalikult noorest loomast. Liiga värske liha jääb grillimisel sitkeks. Sealihast on parim läbikasvanud ribi või kaelakarbonaad. Sobib ka kergelt soolatud liha. Liha võib hoida 5-6 tundi õlle, pressitud küüslaugu ja rosmariini marinaadis. Marinaadi võib teha enda maitse järgi, alati tasub katsetada ka uusi marinaade. Sinep, paprikapulber, peenestatud till ja magusapoolne õunapüree sobib hästi marinaadiks, soola lisada vaid valmis lihale. NB! Grillimise ajal ei ole hea kahvliga liha sorkida, maitsev lihamahl voolab välja. Liha maitsestamiseks sobivad valge pipar, ingver, majoraan, karri. Need sobivad nii sea- kui lambalihale. Poes on müügil juba valmis marinaadis liha, ei peagi ise vaeva nägema.
Vana supikana või muu vana lind grillimiseks ei sobi, sobib vaid broiler. Linnuliha maitsestamiseks sobib paprikapulber, karri, sidrunimahl, petersellilehed, basiilik. Maitsestatakse valmis lindu.
Grillida saab ka vorste, spetsiaalseid toorvorste ja ka valmis grillvorstikesi. Isegi viinereid, sardelle ja keeduvorsti saab grillida. Sardelli või viineri sisse lõigatakse pikipragu, pannakse sellesse juusturiba. Ümber mässitakse soolapeekon, mis tikuga kinnitatakse. Grillida tuleb nii, et juust välja ei valguks.
Grillida saab ka maksa, sobib iga looma maks, aga mitte külmutatud. Külmunud kujul on maks väga rabe. Maksast lõigatud kangid maitsestatakse soola ja pipraga, mässitakse ümber petersellileht ja toorsingiriba. Maksa grillimiseks kulub umbes 10 minutit.
Väga põnev on grillida segavardaid, neid saab kokku panna oma maitse järgi. Vaheldumisi võib ajada vardasse nii kala, liha kui köögivilju. Väiksemad tomatid, seened, poolitatud sibulad sobivad hästi liha ja kala vahele.
Grillida võib erinevaid aedvilju (paprika, tomat, suvikõrvits, sibul, küüslauk jt.), katsetamiseks on palju võimalusi, tulemus võib olla väga huvitav ja maitsev. See on ka grillitud rasvasest lihast kergem ja tervislikum.
Grillida võib tõepoolest kõike, isegi naerist. On proovitud grillida ka ananassi, on proovitud isegi grillkringlit teha, mille šokolaadikatte all on peidus liha. Tasub proovida erinevaid variante.
Korralik grillahi peab olema vähemalt 4 mm paksuse seinaga, et tuul ega vihm ei segaks grillimist. Parimad ahjud on need, kus rasv ei tilgu sütele, vaid tilgub veekaussi.
NB! Grill vajab ka hoolikat puhastamist, pärast iga kasutamist peaks puhastama. Söegrilli puhastatakse siis, kui see on jahtunud. Grillresti puhastamiseks piisab traatharjaga nühkimisest, nõudepesuvahendi ja käsnaga puhastamisest. Tihket rasva saab eemaldada, kui leotada äädikalahuses (1:4). Sooda on väga hea abimees. Soodast või äädikast valmistatud vahendil tuleks lasta mõjuda terve öö. Malmist grillreste võib pintseldada õliga, et toit ei jääks külge kinni. Siis ei teki ka roostet. Grillahjust tuleb eemaldada söe- ja tuhajäänused traatharja ja soodapõhise puhastuspastaga. Gaasigrilli hooldamine on eriti oluline, tuleb kontrollida ka voolikuid, termomeetrit ja juhtnuppe, et ei oleks lekkeohtu. Põletitorud tuleb puhastada selleks ettenähtud harjaga, nende torude puhtana hoidmine on väga oluline. Kontrollida tuleb alati ka põleteid, need ei tohi olla umbes. Korralikku grilli tuleb hooldada vastavalt kasutusjuhendile.
![]() | Telli pilt pildipangast failina või väljatrükitult. Fotod loodusest, asulatest ja hoonetest. Samuti makrofotod ja drooniga tehtud pildid. |
Vaata kõiki pilte » |
NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.
Kui soovid lisada siia lehele sisuturundusartiklit kliki siia.