Saula Siniallikad

Asukoht: Harju maakond, Kose vald, Saula küla

Viikingite küla lähedal (10 km) asub Siniallikas. Tallinnast Tartu poole sõites ületab tee kolmekümnendal kilomeetril Pirita jõe. Vasakul pool kilomeetri kaugusel metsas Pirita jõe orus asuvad Saula Siniallikad. Metsa vahel asuv välu on täidetud erksalt sinakasrohelise sügava veepeegliga. See tundub puude varjus erakordselt pühalik, helge ja kaunis ning täidab inimese hinge rõõmutundega.




Allikaid on tegelikult kolm ja kõik nad on loodus- ning muinsuskaitse all. Siniallikas on muistne ohvriallikas ja on tegelikult tõusuveeline allikajärv, mille põhjas paljudes kohtades vesi üles “keeb”. Allikas saab vett survelisest põhjaveest. Allika sügavuseks arvatakse olevat neli meetrit ja seal on ka sageli kalu näha. Värvi annavad allikale selle põhjas olevad sinakad liivaosakesed. Väljavoolav oja suubub jõkke. Siniallikast kolmkümmend meetrit kagu poole asub Mustallikas ja selle taga kohe Valgeallikas. Vesi on neis läbi aasta väga külm, ka suvel ainult 5-7 kraadi. Siniallika vesi on erksalt sinakasroheline ja see värvus ei muutu ei ilma ega aastaajaga.




Mustallika põhi on must setete tõttu ja selles leidub vähem “üleskeemiskohti”.

Valgeallikas on “keemiskohti” palju rohkem ja sellest ülespaiskuv liiv tõrjub halli ja tumedat setet. Allikate kallas vajab rohke külastuse tõttu aga kaitset.

Saula on suure kultuurikihiga muinasasulakoht, mille vanimad leiud ulatuvad I aastatuhandesse. Seal on ka mitu kultuskivi kaitse alla võetud. Siniallika Hiis on üks külastatavamaid pühapaiku Harjumaal. Allikate lähedal olevat aasa kutsutakse Hiie aasaks ja seal on ka väike Hiiemägi. 2004 kogunesid siia ühispalvust pidama eestlased, soomlased, ersad, udmurdid ja marid. Vesi võeti Valgeallikast, sellest keedeti palvuse jaoks puder. Viies hõimukeeles pöörduti Maaema, Uku, Vee-ema, Tuleema ja esiemade poole, et paluda maale ja põlistele rahvastele õnnistust. Pärimus nõuab ohvriallikale anni viimist, alates 1899 aastast on Siniallika kohta talletatud pärimusteateid. Selles paigas käidi ravimas ja elujõudu kogumas.







Arvatatakse, et Siniallikas parandab kõik haigused, aga eriti hästi ravib silmahaigusi. M. J. Eisen kirjutas Saula Siniallika kohta, et selle allika “vesi silmi arstida ja muudegi haiguste puhul mõnusaks arstirohuks olla. Muidugi mõista ei tohi arstimise korral hõbevalge puududa”. Allikavesi ravivat terveks naha- ja silmahaigused, sügelised ja maast hakanud haigused. On vaid üks tingimus, allikale tuleb viia vee eest and (ohver). Kõige paremini pidi aitama siis, kui sinna hõberubla visata. Aga ka väiksem vask- ja hõberaha, vanad rahad, ehted jmt. Pärimustes on räägitud, et vett võidi sealsamas kasutada või koju kaasa võtta. Allikasse ohverdatava rahaga vajutati 3x haiget kohta ja siis keerutati 3x vastupäeva ümber pea ja alles siis visati allikasse. Siis võeti allikast vett ja kasteti sellega haiget kohta, mis siis terveks pidi saama. Siniallikal olevat veel noorendav vägi. Keegi vanem naine soovinud nooremaks saada. Hoolimata targa nõuandest vett mõistlikult ja mõõdukalt kasutada läinud ta üleni allikasse, aga muutunud allika noorendava väe tõttu päris titeks. Siniallikal ennustatakse ka oma tulevase nime. Vee kohale kummardades tuleb hõigata meeldivate inimeste nimesid. Kui nime hõikamisel tõuseb allika põhjast pahvakas setet, siis sel hetkel hõigatud inimene ongi see õige. Võibolla saab vastuse ka teistele küsimustele, aga allikalt küsides peab süda väga puhas olema.




Legend räägib, et allikat hoidvat ja kaitsvat mehe sarnane vaim Siniallika Tölp. Tal olevat peas kübar, seljas sinine kuub, käes kepp. Kui keegi ilma ohvriannita allikalt vett viib, siis tulevat ta koju kollitama. Siniallikal olevat nähtud ka kaunist näkisarnast pikkade kuldsete juustega veevaimu. Siniallika hiies olevad allikad hoiavad meie rahvusvärve.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Armastuse soodsad ajad


Karma analüüs


6 kuu horoskoop


Kaelakee: kaalude tähtkuju


Kauss (15 cm)


Päikesepüüdja: merevaik


Hundi kujuke: ametüst


Külmakott: Volkswagen (25 l)


Kaelakee: amburi tähtkuju


Vaas (16 cm) - Iittala


Käevõru: turmaliin


Taro kaardid: Tarot V (koos raamatuga)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused