Stressiga seonduvad haigused

Stressi nimetataksegi “vaikseks tapjaks”, kuna see on nii paljude tervisehädade põhjuseks ja haiguste süvenemise kiirendajaks. Vähemalt 50% inimestest kogeb nädalas korra mingit stressiga seonduvat ilmingut, pooled neist on tugevad või keskmised. Müüt on ilmselt see, et stress muudab juuksed halliks, aga juuste väljalangemist põhjustab küll. On teada, et naermine vähendab stressihormoonide (kortisool, adrenaliin) hulka ja õnnelikud on need inimesed, kes suudavad halvas olukorras ka iseenda üle naerda.




Naer tugevdab immuunsüsteemi ja vabastab tervist tugevdavaid hormoone. Ka ðokolaad alandab stressihormoonide taset organismis, aga tervislikum on tume ðokolaad. Ðokolaad tekitab õnnehormoone organismis ja armunud olekule sarnase seisundi. Rasked hingelised traumad muudavad laste aju, vähendades hippokampuse suurust (asub oimusagaras, selles säilivad mälestused).

Stress ei ole mingi uue aja avastus, seda tunti juba vanades kultuurides. Hiina stressipallid võeti kasutusele juba Mingi dünastia ajal (1368-1644), algselt tehti neid metallist või muust tugevast materjalist, et mõjutada peopesas olevaid närvipunkte. Stressi olemust kirjeldab juba Homeros eeposes Ilias VIII sajandil eKr. Achilleus kaebab pärast lahingut, et tunneb end emotsionaalselt “tuima ja elutuna”, väljendab suurt kurbust, enesetapumõtteid ja tohutut raevu.

Mehed on ka tänapäeval närvidega seotud vaevustele vastuvõtlikumad kui naised.




Peamised tervisehädad, mis stressiga seonduvad:

1. Pinge ja väsimus
Pideva pinge seisundis tekib väsimus, ka peavalud, emotsionaalsed probleemid, ärevus, depressioon ja unehäired.

2. Ülekaal

Stress on seotud liigse söömise ja ülekaaluga. Stressihormoon kortisool põhjustab rasva kogunemist kõhupiirkonda ja suurendab rasvarakke. Tekib nn. “haige rasv”.

3. Seedeprobleemid

Haavandid, alakõhukrambid, koliit, soolestikuprobleemid, kõhukinnisus ja -lahtisus, diabeet, toidutalumatus.

4. Immuunsüsteem nõrgeneb

Stressis inimesed on haigustele ja õnnetustele vastuvõtlikumad. Eriti vastuvõtlikud on viirushaigustele. Ootamatu nohu on sageli märk sisemisest solvumisest ja stressist.




5. Nahahaigused

Stressis tekivad sageli veidrad lööbed ning akne, psoriaas jt. nahaprobleemid ägenevad.

6. Sõltuvusprobleemid

Alkoholism, meelemürkide tarbimine, “elupõletamine” ja ennasthävitav elustiil, suitsiidsed mõtted jt. tervist laostavad käitumisharjumused saavad valdavalt alguse pikaajalisest stressist ja sellest põhjustatud madalast enesehinnangust.

Arvatakse ka seda mitmete uuringute põhjal, et pikaajaline stress soodustab vähirakkude arenemist.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Kõige olulisem karma sünnitabeli ja nimetabeli järgi


Kahe inimese numeroloogiline analüüs ja kokkusobivus


Armastuse karma horoskoop


Kausid alusel (3 tk)


Seinapilt lõuendil või kapal: Rõuge Suurjärv


Kausid ja taldrikud (komplekt 2-le inimesele) - Villeroy & Boch


Kaelakee: shungiit


Tassid: jäälinnud (3 tk) - Villeroy & Boch


Kaelakee: aafrika türkiis ja obsidiaan


Taldrikud (21 cm) (4 tk)


Unenäopüüdja


Kaelakee: kuukivi



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused