Harilik lülikaktus

Harilik lülikaktus
(Schlumbergera truncata / Zygocactus truncatus)

Veel tuntud nimesid: Jõulukaktus.

Tutvustus:

Lülikaktus pärineb Lõuna-Ameerika troopilistest vihmametsadest. Kasvab taim looduslikult epifüüdina.

Tavapärastest kaktustest erinevalt puuduvad lülikaktusel astlad. Taime lehed on lülilised, mis moodustavad puhmastiku. Lehtede otstes on pehmed harjased. Lülikaktuse õied on punased, oranžid, valged või kollased. Kollane värvitoon on tõsiküll kõige haruldasem.




Kokku on lülikaktuse erinevaid sorte üle 200. Poelettidelt võib leida väga palju erinevaid hübriide, mis erinevad oma õiekuju ja -värvuse poolest.

Lülikaktus õitseb üldiselt novembrist veebruarini. Õitsemise tippaeg jääb detsembrikuusse, mistõttu on taim saanud meil tuntuks kui jõulukaktus. Pole välistatud ka see, et taim õitseb mitu korda aastas.

Lülikaktus on kergesti kasvatatav ja vähenõudlik toataim. Et taim rikkalikult õitseks, on aga vajalik mõningate tingimuste täitmine. Lülikaktusele ei meeldi liiga suur hoolitsemine.




Hooldamine:

Kui alles läheb lülikaktuse ostmiseks, siis tuleb jälgida, et külmal perioodil taime poest koju tuues, oleks taim korralikult paberisse pakitud.

Lülikaktusele meeldib kindel kasvukoht, mistõttu tuleks vältida tema asukoha muutusi. Kui on taime asukohta vaja kõigest hoolimata muuta, siis tuleks teha seda suvekuudel, kui taim suudab sellega paremini kohaneda. Taim võib asukoha muutustele reageerida lehtede, õiepungade või õite mahaviskamisega.

Õisi võib taim maha visata ka seetõttu, et vähesele kastmisele järgneb liialt äkiline üleminek tihedamale kastmisele, õhk on kuiv, valgust vähe või kui kasvusubstraat on toitainetevaene.

Valgus:

Lülikaktus vajab valget kasvukohta, samas ere päike talle ei meeldi. Kõige paremini sobiks taimele põhjapoolne aknalaud, kus taim saab piisavalt valgust, kuid ere päike ei tee talle liiga. Liigse valguse tunnuseks on punakaks ja kortsuliseks tõmbuvad lehed.

Lülikaktus vajab öösel pimedust, mistõttu ei tule taime kasvamisele kasuks, kus ta on ruumis, kus ka öistel tundidel tuled põlevad.




Temperatuur ja õhuniiskus:

Kasvuperioodil vajab lülikaktus sooja kasvukohta. Sobiv temperatuur on 15-20 kraadi. Pärast õitsemist vajaks taim mõningast puhkeperioodil, mil võiks taime hoida veidi jahedamas.

Vältida tuleks järske temperatuuri kõikumisi.

Alla 13 kraadises ja üle 23 kraadises ruumis ei teki lülikaktusele õiepungi.

Lülikaktuse kasvukoht ei tohiks olla küttekehade läheduses.

Lülikaktusele on oluline suur õhuniiskus. Mida soojem on ruum, seda tihedamalt võiks taime piserdada. Piserdamiseks kasutada toasooja vett.

Suvekuudel võib taime õue viia. Õues valida taimele kasvukoht, mis on päikese ja vihma eest kaitstud.

Liialt soe või külm kasvukoht võivad olla põhjuseks, miks lülikaktus õitsema ei taha hakata.




Kastmine:

Pärast õitsemist kuni märtsikuuni on taimel esimene puhkeperiood. Siis tuleks taime vähem kasta, samas jälgides, et lehed närbuma ei hakkaks.

Kasvuperioodil (märtsist juulini) kasta taime regulaarselt. Hoida muld pidevalt niiskena.

Juulist septembrini on taimel teine puhkeperiood. Siis kasta vähem. Samas tuleb jälgida, et taim ära ei kuivaks, millest annavad märku kortsuliseks muutuvad lülid. Seda perioodi tuleks eriti silmas pidada, kuna see on oluline õiepungade tekkimiseks.

Tavaliselt septembri lõpus ja oktoobri alguses hakkavad taimele ilmuma õiepungad. Siis tuleks hakata taime enam kastma.

Lülikaktusele ei meeldi ülekastmine ja seisev vesi potialusel.

Väetamine:

Lülikaktust väetatakse suvekuudel ning õitsemise ajal kaks korda kuus. Taime ei tohiks väetada pärast õitsemist kuni märtsikuuni, sest sel ajal vajab taim puhkust.

Väetamiseks kasutada kaktustele mõeldud vedelväetist.




Paljundamine

Lülikaktust saab paljundada pistikutega. Selleks võtta taimelt umbes 4-5 varrelüliga pistikud. Juurdumiseks sobib kõige paremini liivasegu. Ka võtavad pistikud juured alla, kui nad panna lihtsalt vette. Juurdumine võtab tavaliselt aega mõne nädala. Paljundamine annab kõige paremaid tulemusi, kui see on teostatud suvekuudel.

Ümberistutamine

Lülikaktus tuleks ümberistutada üle aasta. Parim aeg seda teha on pärast puhkeperioodi lõppu märtsis-aprillis. Muld peab olema kergelt happeline, vett ja õhku hästi läbilaskev ning huumusrikas. Hästi sobib liivaga segatud kompostmuld.

Pott valida taimele väike, sest see soodustab taime õitsemist.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Kahe kuu horoskoop ja numeroloogia (53 lehekülge)


Aastahoroskoop (karmad)


Inimese isiksuse ja elutee skeemi põhjalik numeroloogiline analüüs (lühem kokkuvõtlikum variant)


Kaelakee: tiigrisilm


Söögiriistade komplekt (24 tk)


Kaelakee: kaljukitse tähtkuju


Pendel: metall


Termos: Thermos Stainless King 0,47 l


Seinakaunistus: Päike


LED küünlad (3 tk)


LED küünlad (3 tk)


Kaelakee: ametüst



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused