
Füüsal on ühe- või mitmeaastane maavitsaline taim. Pärit on füüsal Kesk-Ameerikast ja Põhja-Ameerika lõunaosast. Peamiselt Peruus kasvavat füüsalit kutsutakse ka inkamarjaks. Just sealt pärineb harilik looduslikult kasvav füüsal. Füüsal on liigirohke taim, maailmas on üle saja liigi. Mõned liigid on ka söödavad ja kasvavad isegi meie kliimas üsna edukalt. Toiduviljana kasvatatakse põhiliselt kolme liiki füüsalit: MEHHIKO FÜÜSALIT, MAASIKFÜÜSALIT ja PERUU FÜÜSALIT. Kaks esimest sobivad ka meie kliimas kasvatamiseks. Peruu füüsal meie kliimas kasvatamiseks ei sobi, sest vajab tunduvalt soojemat kliimat. Kasvab peamiselt Austraalias, Lõuna-Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas.
Varasematel aegadel oli meil aedades väga levinud ilutaim Jaapani füüsal. Taime tuntakse ka “jaapani laterna” või “hiina laterna” nime all, kuna oranžid õied on suured ja laternakujulised, meenutavadki paberist laternat. Veel hilissügisel on kaunid ja seisavad ka toas kuivlillena väga hästi. Jaapani füüsali “laterna” sees olev pisike mari pole söödav, ta on ainult ilutaim. Jaapani füüsal on külmakindel püsik, teda on aias väga lihtne kasvatada. Ta kasvab ise, kui on mulda pandud, mingit erilist hoolt ei vaja. Päris lillepeenrasse teiste lillede vahele teda istutada ei maksaks. Tema lihavad ja tugevad juured roomavad igale poole laiali ja muudavad teiste peenrataimede elu kehvaks.
Mehhiko füüsal on tomatist külmakindlam, sobib lopsaka kasvu tõttu ka avamaal kasvatamiseks. Mehhiko füüsalit kutsutakse ka “mehhiko tomatiks”. Üheaastane taim on haruneva varrega, kasvab 60-80 cm, vahel isegi meetri kõrguseks, aga toestamist ei vaja. Vili on paljuseemneline mari, meenutab kirsstomatit, aga ümber on õietupest moodustunud nahkjas kotike. Viljad valmivad juulis-augustis. Värvus võib olla kollane, heleroheline ja isegi rohekaslilla. Enne tarvitamist tuleb kotike eemaldada ja sooja veega marja kattev lima maha pesta. Mehhiko füüsal pole toorena eriti maitsev, aga on väga kasulik. Rahvameditsiinis on tuntud diureetikuna. Abi on neeru- ja põiekivide, veetõve, podagra ja liigesereuma korral. Sobib salati sisse panemiseks ja toitude kaunistamiseks. Mehhiko füüsali viljad sobivad hästi marineerimiseks ja konserveerimiseks, hoidistada võib sarnaselt tomatile. Kuna toorelt marjad eriti maitsvad ei ole, siis kasutatakse toitude sees, salatites ja hoidistes. Heades kasvutingimustes võib areneda ühel taimel isegi kuni 200 vilja. Viljad valmivad kergesti ja varisevad siis maha, sügisel korjataksegi peamiselt varisenud vilju. Need säilivad ka maapinnal mõnda aega päris hästi. Isegi esimesed sügiskülmad neid ei kahjusta, maitse isegi paraneb. Külmkapis võib värskeid vilju säilitada paar kuud.
Maasikfüüsalit saab edukalt kasvatada kasvuhoones, soojal suvel võib proovida ka avamaal. Ta on külmaõrn ja lühikese kasvuaja tõttu võib avamaal jääda soe kasvuaeg meie kliimas liiga napiks. Mehhiko füüsali marjadest väiksemad marjad on magushapu maitsega, pisut isegi metsmaasika maitse ja lõhnaga, lehtede alumine pool ja vars on kaetud karvakestega. Taim kasvab umbes poole meetri kõrguseks. Maasikfüüsalit kutsutakse ka rosinfüüsaliks, sest kuivatatuna näeb mari välja kui rosin ja saab samamoodi ka kasutada. Rohekas või kollakas vili on kaetud õietupest moodustunud nahkja kotikesega. Valminud viljad varisevad maha. Maasikfüüsalist saab omapärase maitsega keedist valmistada, võib kompotti teha ja marju võib rosinateks kuivatada. Maasikfüüsali marjad on ka toorelt üsna maitsvad. Ananassifüüsal on sarnane, aga marjade maitse on parem ja lehed ning varred pole nii karvased.
Peruu füüsal ehk “peruu kirss” armastab soojemat kliimat. Meil avamaal kasvatamiseks ei sobi, isegi kasvuhoones kasvatades ei pruugi viljad valmida. On maitselt eelmistest meeldivam. Poes müügil ongi peamiselt Peruu füüsal ehk inkamari. Taim vajab toestamist, oranžid viljad on pisut kiivi maitsega. Eestis kasvuhoones kasvatades valmivad sügiseks küll viljad, aga enamasti on need mürkrohelised ja toored. Väga soojal suvel võib juhtuda ka ime, et kasvuhoones jõuavad viljad valmida samal aastal. Taim tuleb sügisel panna suurde potti, hoida soojas kasvuhoones, kevadel istutada suur õites taim kuskile sooja tuulevaiksesse päikeserohkesse kohta või jätta kasvuhoonesse, siis võib saada ka täiesti valminud vilju. Võib proovida kasvatada ka soojas toas, aga toas kipub õhk olema liiga kuiv. Marju kasutatakse värskelt või keedisena, neid võib ka kuivatada. Peruu füüsalist valmistatakse ka veini.
Füüsalit kasvatatakse nagu tomatit, istikute ettekasvatamise teel. Vaid külgvõsusid ei kärbita, lastakse taimel loomulikult kasvada. Ettekasvatamisel külvatakse seemned veebruaris-märtsis, mais-juunis võib külvata otse kasvukohale. 15-18 kraadi juures hakkavad seemned idanema. Seemned idanevad külvikastis 2 nädalat. NB! Toas ettekasvatades peab olema piisavalt valgust, on vaja LED-valgusega taimede kasvatamiseks mõeldud lampi. Ilma selleta kipuvad taimed liiga välja venima. Niiskustingimuste suhtes ei olegi füüsal nii nõudlik, aga valguseta korralikku taime ei kasva. Kasta võib külvikasti isegi pigem vähem kui liiga palju. Oluline on ka õhuniiskus, keskküttega toas kasvatades kipuvad taimed närbuma, kuna õhk on liiga kuiv. Liiga tugev päike võib noored lehed plekiliseks põletada, seda tuleb jälgida ka kasvuhoones. Kui lehed on kidurad ja laigulised, siis on taim päikesest kahjustatud. Paari nädala pärast tärganud taimed pikeeritakse suuremasse potti. Valgus on väga tähtis, niiskuse ja jahedama temperatuuri suhtes võib taimi aga karastada, kui neid on plaanis avamaale istutada. Kasvuhoones tunneb taim end meie kliimas paremini. Õue istutamiseks tuleb valida tuulevaikne ja soe päev, kui öökülma ohtu enam pole. Tugev tuul ja liiga ere päike pole istutamise ajal hea. Pärast istutamist tuleb korralikult kasta. Võib istutada ka kasvuhoonesse mulda, seal meeldib taimel kindlasti kasvada. Kahjureid ei tundu füüsalil eriti olevat, aga linnud võivad valmis marju noppida ja hiired samuti.
Marjad säilivad toatemperatuuril hästi, isegi paar kuud, kui marja ümbritsevat nahkjat kotikest ei eemaldata. Kui kaitsev kest eemaldada, siis marjad lihtsalt kuivavad ära ja niiskes kohas lähevad hallitama. Marju võib hoida ka külmkapis ja neid võib ka külmutada, maitse külmutamisel isegi paraneb. Külmutamisel tuleb kest eemaldada ja süüa tuleb pisut külmunult, üles sulades kaotavad füüsali marjad struktuuri ja pole enam nii maitsvad.
![]() | Telli pilt pildipangast failina või väljatrükitult. Fotod loodusest, asulatest ja hoonetest. Samuti makrofotod ja drooniga tehtud pildid. |
Vaata kõiki pilte » |
NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.
Kui soovid lisada siia lehele sisuturundusartiklit kliki siia.