Sauna esoteeriline mõju

Saunast räägitakse paljudes Eesti muinasjuttudes ja isegi rahvaeeposes “Kalevipoeg”. Alates aastast 2013 on Eesti võrokeste suitsusaunakombestik ka UNESCO pärandi nimekirjas. Vanadel eestlastel oli saun püha hiie kõrval teine väga tähtis paik. Saunas mitte üksnes ei pestud end, vaid siin sünnitati, raviti haigusi ja valmistuti viimseks teekonnaks. Toimetati ka maagilise toimega ravivõtteid nagu aadrilaskmine või kuppude panemine.

1936. aasta Berliini olümpiamängude ajaks ehitasid soomlased näidissauna, mis ruttu populaarsuse omandas ja ka eestlaste suitsusauna välja tõrjus. Saunakultuur oli levinud nii Vanas Roomas kui keskajal Türgis. Ka tänapäeva spaades on erinevatel saunadel väga oluline roll. Saunas higistades eralduvad koos higiga ainevahetuse jääkproduktid, juhuslikult organismi sattunud mürgised ained ja haigustekitajad rasu- ja higinäärmete kaudu.




Saunaprotseduurid on mitmes mõttes kasulikud:

Saun soodustab vaimset tasakaalukust

Uni saabub peale sauna kiiremini ja on kosutavam, unenägusid on vähem ja ollakse ärgates puhanum. Vaimse väsimuse korral on saun väga hea lõõgastumise vahend. Saun rahustab, ei jäta halbu kõrvalmõjusid, võtab ära lihase- ja liigesevalud. Saunas regulaarselt käivad inimesed põevad vähem grippi, neil paraneb südametöö, saun reguleerib nii madalat kui kõrget vererõhku, vähendab võimalust veretrombide tekkeks, aitab taastuda sportlastel ja raske füüsilise töö korral. Rahvameditsiinis omistatakse saunavihale ja vihtlemisele suurt tähelepanu, soovitatakse peale kaseviha ka tamme-, kadaka- ja nõgesevihta. Nõgesed aitavad reuma, kadakad närvi- ja liigesepõletiku, tammevihad südamehaiguste korral, kaseviht tõstab üldist toonust. Vihtlemine on nagu kerge massaaþ nahale ja nahaalustele kudedele.




Veeprotseduurid saunas

Laval viibimise järel jahutatakse end veeprotseduuridega. Saunas kasutatakse vett pesemiseks, ülevalamiseks, veevannideks ja väga kasulik on suplus basseinis või lahtises veekogus. Vesi leiab kasutamist nii veeauruna leiliviskamisel kui tahkes olekus lumes püherdamisel või lumega hõõrumisel. Külma vee protseduurid kuumas saunas stimuleerivad hästi ainevahetust ja on karastavad.

Sauna mõju psüühikale

Hämaras saunaruumis tekib vaimne lõõgastumine, kaob emotsionaalne pinge, halb tuju paraneb. Inimene on peale saunaprotseduure alati reipam, rõõmsam ja psüühiliselt rahunenud. See võib olla tingitud naha retseptorite mõjutamisest, mis põhjustab muutusi vegetatiivses närvisüsteemis, sisenõrenäärmete tegevuses, see parandab ka ajuverevarustust. Närvisüsteemi seisund ja üldine enesetunne paranevad tunduvalt.




Sauna esoteerika

Kunagi usuti, et saunas elavad üleloomulikud olendid. Lastel keelati saunas karjuda, vilistada, vanduda, sest saunavana või haldjas võib pahandada. Saunavaim esineb soome, ingeri, mordva usundites naisena. Mõnel pool arvati, et surnute hinged käivad saunas vihtlemas. Eestis on nimetatud neid üleloomulikke olendeid ka saunakolliks, Sauna-Mikuks, Sauna-Jaaguks, üübijaks, kerisemehikeseks. On levinud ka uskumus, et peale südaööd tuleb vanapagan koos oma sugulastega sauna vihtlema ja see kestab kuni kukelauluni ehk siis päikesetõusuni. Vanapagan pidi vihtlema ka siis, kui taevas paistab päike ja samal ajal sajab vihma. Mõnel pool arvatakse hoopis, et siis vihtlevad “taevalapsed”.

Saun on olnud läbi aegade eestlaste püha paik nii enda ihu puhastamiseks kui ka rituaalseks puhastamiseks ning sauna on kasutatud ravimise eesmärgil, sündimise puhul ja surnute pesemisel. Siiski on sauna kasutatud ka nõidumise ja ennustamise paigana. Saunas valmistati vihtadest kratte (vedajaid, puuke jt. mütoloogilisi olendeid), kes peremehele ehk siis sauna omanikule vara pidid hankima. Krati tegemiseks kasutati saunavihta ja sauna enamasti Lõuna-Eestis, mujal oli selleks kohaks risttee. Vihtade tegemiseks kõige sobivam aeg on jaanipäev, mis on samuti maagilise mõjuga aeg.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Aastahoroskoop - 214 lehekülge


Suhte analüüs ja võimalused (kvaliteet)


6 kuu horoskoop


Küünlaalused (2 tk)


Kaelakee: veevalaja


Taro kaardid: Magic of Unicorns (koos raamatuga)


LED küünlad (4 tk)


Mälukaart: SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I, 128 GB (V30, 200 MB/s, U3, 4K UHD)


Käevõru: turmaliin


Klaasskulptuur: õunapuu


Küünlaalus


Kaelakee: skorpioni tähtkuju



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused