Lõpp pereelu rahatülidele

Viiest paarist neljal tuleb ette tülitsemist rahaküsimustes. Lõpuks võib see paarisuhte ka kriitiliselt proovile panna. Rahaga ümberkäimist on võimalik õppida ja ka reeglid oleks mõistlik paarisuhtes paika panna kohe alguses. Rahaasjadest peaks olema mõlemal osapoolel ülevaade vähemalt ühist raha silmas pidades. Mõistlik oleks sissetulekud ja väljaminekud tasakaalus hoida ja seejuures ka natuke säästa. Elu on sageli kallim kui arvatakse, aga alati leidub ka kokkuhoidmise kohti.




Tülide vältimiseks tuleks kulud jagada õiglaselt, mis tähendab, et rohkemteeniv liige peaks ka rohkem kulusid kandma, kui just teistmoodi kokku ei ole lepitud. Ülalpeetava seisund ei mõju paarisuhte ülalpeetavale liikmele pikas perspektiivis hästi. Mõlemad peaksid omama piisavat ülevaadet kuludest ja enam-vähem ka tuludest. Suuremad väljaminekud peaks kindlasti ette planeerima ja seda peaks tegema koos. Eriti halb on, kui paariline teeb mõtlematult suure kulutuse teise teadmata ja sellega pere eelarve täielikult lõhki ajab. Veel halvem on, kui teise teadmata võlgu võetakse või antakse. Suuri kulutusi ei tohiks teha kaaslase teadmata ja oma võimalusi arvestamata.

Rahajuttudesse tuleks kaasata kindlasti ka kooliealised lapsed. Lastele tuleks maast madalast õpetada raha mõistlikku kasutamist. Soovitavalt peaks olema igas peres mingi puhverarve, millest häda korral abi saaks.




Majapidamisraha võiks ollagi eraldi arvel, et vältida vältimatute kulutuste kuhjumist või maksude maksmata jätmist. Rahatülide, nagu kõigi teiste tülidegi puhul, tekib kergesti kibestumus ja salaviha. Sageli on raske asju selgeks rääkida, kui ei suudeta teineteisele andeks anda mõtlematuid sõnu või mõtlematut tegutsemist (seejuures ka raha ülemäärast raiskamist). Et see pidevalt ei korduks, tuleks asjad selgeks rääkida pärast esimest jama. Veel parem kui kohe alguses kokkulepped on saavutatud.

Abieluvaralepingud kaitsevad ebavõrdsete abielude rikkamat osapoolt, et vaesem osapool tunduvalt rikkama kaaslase raha mõtlematult ära ei kulutaks. Tavapäraselt on püsivamad võrdsete varadega paarid, koos saavutatut hoitakse paremini ning hoolsamalt.




Mis kergelt tulnud, see kergelt läheb, mille nimel ise ei olda vaeva nähtud, seda ei osata hinnata. Kui paariline on teinud rumaluse, siis tasub teada, et vihastamine on organismile niigi koormav ja rääkida saab asjalikult alles viha lahtudes ning rahunedes. Enne rahateemal sõnavõtmist peaks endale selgeks tegema, mida tegelikult saavutada tahetakse. Sellest pole kasu, kui kaaslast vaid süüdistada, süüdistamine ei anna kunagi head tulemust. Rääkida tuleks ausalt rahaasjus, usaldus on üldse iga paarisuhte üks alustalasid, ka rahaasjades on see väga oluline. Oma arvamuse saab välja öelda ka sõbralikult ja rahunenud olekus. Teisele peaks andma võimaluse selgitamiseks. Lahenduse peaks leidma ühiselt ja rääkima peaks rahateemadel juba siis, kui mure on veel väike. Kui rahaprobleemid suureks kasvavad, siis võib olla rääkimiseks juba lootusetult hilja.

Raha ja varadega seotud probleemide eripära on see, et nendest tekitatud jamasid peavad sageli kandma hoopis need pereliikmed, kes ise neid põhjustanud polegi (näiteks mõtlematud hüpoteegid, õppelaenud, SMS-laenud, mänguvõlad jms.). Sageli jälitavad vana suhte rahaprobleemid isegi siis, kui on lahku mindud.

Eesti vanarahvas ütles ikka, et tühi toob tüli majja.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Kas sobime kokku?


Inimese isiksuse ja elutee skeemi põhjalik numeroloogiline analüüs (põhjalikum variant)


Horoskoop mehele + aastahoroskoop mehele


Käevõrud partneritele: tiigrisilm ja laavakivi


Kaelakee: vähi tähtkuju


Kaitseingli kujuke: unakiit


Skulptuur: muusik


Peegel: makramee (2 tk)


Taldrikud (27 cm) (4 tk)


Kaelakee: amburi tähtkuju


Käevõru: roosa kvarts


LED küünlad (2 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused