Millised on tõhusad viisid talvisel hooajal õues treenimiseks?

Kommertsartikkel

Väljas treenimine on sinu kehale ja vaimule kasulik, olenemata aastaajast. Talvel võib trenn aidata tõsta energiat ja ennetada soovimatut kehakaalu, kui oled muidu sel aastaajal istuvama eluviisiga. Ja kodust välja tulemine, et treenida, võib olla meeleolu tõstev. Isegi külmaga õues käimine võimaldab sul taastada ühenduse loodusega, eemalduda digitaalsest maailmast ning suurendada keskendumisvõimet ja loovust.

Loomulikult on oluline hoolitseda ka selle eest, et organism saaks kätte kõik vajalikud ained. Eriti just talviti. Näiteks valgud on organismi jaoks olulised ja nende puudumine võib põhjustada immuunsuse nõrgenemist. Valgupulber on siin heaks lahenduseks tagamaks, et keha proteiini vajadused oleks kindlasti rahuldatud. Spordi toidulisandid hoolitsevad sinu organismi vajaduste eest igal aastaajal, aga vaatame ka tegevusi, millega talviti treeninguid tõhusamaks muuta.

Riietu kuivalt, mitte ainult soojalt

Kiireim viis kehasoojuse kaotamiseks on märjaks saada. Kuna vesi on tõhus soojusjuht – liigutades soojust kõrgeima kontsentratsiooniga piirkonnast (keha) madalaimale (väljas olev külm õhk) – hakkad märjaks saades kiiresti külmetama. Kui sul on külm ja märg kaldud oma treeningut lühikeseks jätma ja suurendad ka hüpotermia või külmumiskahjustuste tekkimise riski.

See tähendab, et unusta puuvillase riide kandmine, mis imab higi ja vihma ning hoiab niiskust. Vali selle asemel sünteetilisi kiude, nagu polüester, nailon ja polüpropüleen, mis on mõeldud kiiresti kuivama.

Heledad riided sobivad õues treenimiseks paremini. Talvel pole mitte ainult külmem, vaid ka suurema osa päevast on pimedam. Halb nähtavus vihma, lume või pilvise või tumeda taeva tõttu muudab sinu nägemise teiste jaoks raskemaks. See kehtib olenemata sellest, kas jagad teed autojuhtidega või jagad suusarada teiste spordihuvilistega.

Kaitse oma kehaosi

Külm temperatuur mõjutab kõige enam sõrmi, kõrvu, nina ja varbaid, sest organism suunab vere keha sisemusse jättes kätele ja jalgadele vähem verd. Jäsemete külmumise vältimiseks kanna mütsi või peapaela ja kindaid või labakindaid. Kui soojaks läheb, võid need alati seljast võtta ja taskusse pista. Abiks on ka paksud sokid. Kõik need peaksid olema pigem villased või sünteetilised, mitte puuvillased, et hoida higi nahalt eemal.

Kaitse ka oma nahka

Talvine õhk pole mitte ainult külm, vaid ka kuiv. Naha kuivamise vältimiseks joo palju vett ja kasuta niisutavat kreemi. Suurema kaitse tagamiseks võib määrida vaseliini tundlikele piirkondadele, nagu ninasõõrmed, ninaots ja kõrvad. Kaalu oma näo katmist jooksumaski või salliga.

Tee esmalt soojendus

Külm ilm nõuab pikemat soojendust. Dünaamiline soojendus suurendab lihaste verevoolu ja temperatuuri, mis omakorda aitab vähendada vigastuste ohtu. Külmematel temperatuuridel treenides on sul suurem risk venituste tekkeks.

Sinu jaoks parim soojendus sõltub sellest, millist tüüpi treeningut teed. Kuid kõigi soojenduste puhul veendu, et need sisaldavad madala intensiivsusega liigutusi, mis jäljendavad harjutust, mida kavatsed sooritada. Kui oled näiteks jooksja, võib dünaamiline soojendus hõlmata keharaskusega väljahüppeid, kükke ja käte liigutamist.

Eemalda riiete kihid keha soojenemisel

Suurim viga külma ilmaga treenimisel on liiga paljude kihtide kandmine ja nende õigel ajal eemaldamata jätmine. Lõppude lõpuks soojendab trenn sinu keha märkimisväärselt ja sa ei taha külmal temperatuuril higiseks muutuda. Niipea, kui hakkad tundma, et sinu kehatemperatuur on umbes tavalisel tasemel on aeg hakata riidekihte maha viskama. Eemalda riided ja seo need ümber oma talje. Kui hiljem tunned külma, võid riided uuesti selga panna.



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused