Jaluta iga päev hea tervise nimel

Jalutamine on suurepärane võimalus ennast vormis hoida. Iga inimene liigub ju päevas vähem või rohkem, miks ei võiks seda siis kasutada ka trenniks ja organismi tugevdamiseks. Selles artiklis toodud näpunäidete järgi on võimalik käimine muuta veelgi tõhusamaks ja kasulikumaks.

Käimine on igale ühele taskukohane, sest pole ju vaja hankida kallist spordivarustust. Piisab tavalisest riietusest.




Käimine pole mitte ainult hea füüsilise toonuse saamiseks, vaid võimaldab olla ka värskes õhus ning mitte vähemoluline pole ka päikeseenergia.

Paljudele tundub üksi jalutamine teatud määral ebameeldivana või ebapraktilisena. Sellisel puhul oleks mõttekas leida endale mõni inimene, kes oleks valmis samuti Sinuga koos jalutama. Teise inimesega kokkulepitud aeg välistab ka ohu, et jalutusretke edasi lükkaksid ja õhtutundidel leiaksid, et nüüd on juba liialt hilja.

Koeromanikel on selles suhtes eelis, sest nendel on kodus jalutuskaaslane olemas, keda ei pea mitu korda paluma. Samas tasuks siis koeraga ette võtta ikka pikem jalutuskäik, mitte ainult maja lähedal olevate puude juurde.

Tervisesporti silmas pidades oleks inimesele kasulik astuda umbes 9000 sammu päevas. Kui oled aga varem oluliselt vähem liikunud, siis 9000 sammuni jõudmiseks tuleb veidi kannatust varuda. Algseks eesmärgiks võiks olla umbes 7000 sammu päevas, sest see aitaks organismil paremini suurema füüsilise koormusega kohaneda.




Inimene teeb oma argitoimetuste juures päevas umbes 2000-2500 sammu. See aga pole tervise seisukohalt piisav määr. Peamiselt kannatavad vähese liikumise all just linnainimesed, kellel on kõik eluks vajalik kiviviske kaugusel ning kui töökoht või kool jääbki kaugemale, siis saab ju sinna minna auto või ühistranspordiga.

Kui aga leida kasvõi pool tundi iga päev lisaaega jalutamiseks on võimalik oma sammude hulka oluliselt suurendada.

Sammude arvutamiseks tasuks endale hankida sammulugeja. Kaasaegsetele nutitelefonidele on võimalik hankida tasuta rakendusi, mistõttu ei pea eraldi seadet ostma hakkama.

Esimestel jalutuskordadel tasuks umbes nädala aja jooksul vaadata, kui palju samme keskmiselt päevas tuleb. Seejärel tuleks hakata jalutamise aega pikendama selliselt, et nädala keskmine sammude arv suureneks orienteeruvalt 1000 sammu võrra. See on parim tempo oma organismi kohanemist silmas pidades.




Kuidas saavutada parim tulemus?

Et käimise juures saavutada parimad tulemused ning vältida oma organismi mõttetut koormamist, tuleks rõhku panna käimistehnikale.

Oluline on see, et käimisel oleks hea rüht ja pea püsti. Õlad tuleks lasta lõdvaks. Oluline on jalad ja käed liiguksid reipalt. See aitaks ka ülakehal enam liikuda ning seeläbi suureneks koormus.

Kõige parem on jalutada metsas, kuna see üldjuhul tagab veidi erineva maastiku ning koormuse. Käimiskeppidega jalutamine suurendab organismi energiakulutust umbes 25%.




Soovitusi algajale

– Pane enda jaoks paika eesmärgid ning püüa sammude hulka nädalas vähehaaval suurendada (parim oleks 1000 sammu kaupa).
– Pööra alguses suuremat tähelepanu tehnikale.
– Ära käi kogu aeg mööda sama trajektoori. Vaheta maastikku ja tempot. See tagab vahelduse füüsilises mõttes ning aitab vältida tüdimustunde tekkimist.
– Jaluta koos teise inimesega.





Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.


Elukoha horoskoop


Inimese isiksuse ja elutee skeemi põhjalik numeroloogiline analüüs (põhjalikum variant)


Sünnihoroskoop + horoskoop mehele


Tassid: Family - Gustav Klimt (2 tk)


Kristall: dalmaatsia jaspis


Seinapilt lõuendil või kapal: orhidee vanda


Kaelakee: hõbe


Puldiga juhitav tuletõrjeauto - Merdedes-Benz


Söögiriistade komplekt (24 tk)


PLAYMOBIL City Action Tactical Unit Truck, 9360


Vihmavari: võõrasemad


Padjakate 45 x 45 cm (4 tk)



NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.

Seotud postitused